jakie ryby do jakiego zbiornika
Moderator: ModTeam
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: jakie ryby do jakiego zbiornika
maol, ja tam zawsze słyszałem ze akwa dla skalara powinno mieć min 50cm wysokości...jeśli musi być te 60cm to trzeba będzie zaktualizować dane w mojej głowie.... i skalarki chyba oddać bo mam je w akwa o wys 50 cm (216l)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Nie przesadzasz, dlatego tego nie neguję.maol pisze:Odmienne to znaczy jakie? Przesadzam z wymogami?
Po prostu ja trzymam skalary w 50cm wysokości i uważam, ze wystarczy. Nikt przecież nie musi robić tak samo jak ja.
Stąd to inne zdanie.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Piwosz - nie akwarium, a poziom wody :-)
Marthinez- zwróć uwage na pionowy wymiar skalara. Normalnie ryby mają na wysokosc 2-3, czasem, przy naprawdę większych rybach 5-6 cm. Skalar może miec w pionie nawet z 10 cm, plus 15 cm płetwy grzbietowe, plus 15 cm płetwy brzuszne. Razem - ok. 40 cm, a czasem pewnie i więcej. Co oznacza, że w akwarium 50cm duży osobnik bedzie po prostu ocierał się o dno i wystawał z wody... Oczywiście to przenośnia, bo w takim akwarium skalar po prostu taki nie urośnie. Co nie oznacza, że nie należy mu do takiego wzrostu warunków zapewnić. Dlatego też skalary wymagaja bardzo głębokich zbiorników do komfortowero zycia i sensownej hodowli. Co w wypadku wielu akwarystów jest trudne do realizacji.
...co nie oznacza, że mnniejszych sztuk nie mozna z powodzeniem w tych 50cm hodować ;-) Nie bądźmy w końcu takimi rygorystami :wstyd:
Marthinez- zwróć uwage na pionowy wymiar skalara. Normalnie ryby mają na wysokosc 2-3, czasem, przy naprawdę większych rybach 5-6 cm. Skalar może miec w pionie nawet z 10 cm, plus 15 cm płetwy grzbietowe, plus 15 cm płetwy brzuszne. Razem - ok. 40 cm, a czasem pewnie i więcej. Co oznacza, że w akwarium 50cm duży osobnik bedzie po prostu ocierał się o dno i wystawał z wody... Oczywiście to przenośnia, bo w takim akwarium skalar po prostu taki nie urośnie. Co nie oznacza, że nie należy mu do takiego wzrostu warunków zapewnić. Dlatego też skalary wymagaja bardzo głębokich zbiorników do komfortowero zycia i sensownej hodowli. Co w wypadku wielu akwarystów jest trudne do realizacji.
...co nie oznacza, że mnniejszych sztuk nie mozna z powodzeniem w tych 50cm hodować ;-) Nie bądźmy w końcu takimi rygorystami :wstyd:
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- ŁukaszInterista
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Skalar w takim akwarium po prostu nie osiągnie maksymalnych rozmiarów i tyle. 

- maol
- Moderator
- Nazwisko: Olszewski
...co nie przynosi zaszczytu posiadaczowi
Ale rzeczywiście, jeżeli chodzi o skalary, zwykle innej mozliwosci nie ma - i nie ma sensu być jakimś super rygorystą, bo to w zasadzie nierealne. Ważne, zeby z tych 50cm zbiornika juz nie odpuszczać... 

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
ja pisze co słyszałem....maol pisze:Piwosz - nie akwarium, a poziom wody :-)

A tam...nie ważna jest ilość (czyt. wielkość) tylko jakośćmaol pisze:...co nie przynosi zaszczytu posiadaczowi

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
I tego się trzymajmy. :]maol pisze:Ważne, zeby z tych 50cm zbiornika juz nie odpuszczać...
-
- Stały bywalec
- Imię: Darek
- Nazwisko: Pasiñski
"Z mojego doświadczenia wynika, że akwarium posiadające całkowitą wysokość 50-55 cm jest już zbiornikiem odpowiednim. Bardziej istotna wydaję się w tym wypadku jego długość i szerokość. Winno ono mieć nie mniej niż 100cm długości. W przypadku żaglowców szerokość akwarium poniżej 40cm jest w moim odczuciu nieporozumieniem"
Andrzej Sieniawski "SKALARY"
Wg słów Sz.P. Sieniawskiego moje akwarium będzie spełniało absolutne minimum (100x40x50)
Pozdro
Andrzej Sieniawski "SKALARY"
Wg słów Sz.P. Sieniawskiego moje akwarium będzie spełniało absolutne minimum (100x40x50)
Pozdro
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Hejka
mam akwarium 48l. a w nim
-2 welony
-gupiki (1 samiec 2 samice)
-5 molinezji
-1 platkę(chyba samice)
-glonojada
-samca bojownika
Poradźcie mi: dokupywać coś jeszcze? i jak zmodernizować akwarium aby rybkom żyło się najlepiej? może dokupić jakieś roślinki? dekoracje?
odpiszcie

-2 welony
-gupiki (1 samiec 2 samice)
-5 molinezji
-1 platkę(chyba samice)
-glonojada
-samca bojownika
Poradźcie mi: dokupywać coś jeszcze? i jak zmodernizować akwarium aby rybkom żyło się najlepiej? może dokupić jakieś roślinki? dekoracje?
odpiszcie

Ostatnio zmieniony 2008-05-10, 19:52 przez michalox12, łącznie zmieniany 2 razy.
- ŁukaszInterista
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Usuń welony, molinezje, glonojada.
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Daj dużo roślin i trzymaj tam platki(1+3),gupiki (1+3) i tego bojka możesz dodać jeszcze 5otosków. :]
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Ej a czy zamiast otosków nie można byłoby wpuścić glonojadów albionosow ? a platki to jeden samiec i 3 samice?
odpiszcie
odpiszcie
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Nie glonojadów takim akwa nie można trzymać. Tak z tymiplatkami 1 samiwc + 3 samice i koniecznie usuń z akwa welony molinezje i tego glonka.michalox12 pisze:Ej a czy zamiast otosków nie można byłoby wpuścić glonojadów albionosow ? a platki to jeden samiec i 3 samice?
Teraz kostka 

-
- Forumowicz
- Kontakt:
dlaczego mam je usuwać? nie gryzą się. a jeżeli bym je usunął to na jakie zamienić?
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Welony są rybami zimnolubnymi w przeciwieństwie do reszty... molinezje rosną dość duże na tyle że nie nadają sie do takiego akwa tak samo glonuś za duży nawet jeślijuz byś usunął te ryby to i tak wg mnie nic nie powinieneś dodawać bo żyworódki strasznie brudzą (wydalają w dość dużych ilościach szkodliwe substancie np amoniak) przez co mozesz miec wysyp glonów.
Teraz kostka