Witam
ostatnio stwierdziłem że już mi nie wystarcza 120L i chciałem kupić 240L gotowca ale stwierdziłem że nie podoba mi się szafka była za mała w środku a miałem zamiar dać filtr typu sump 40L żeby doże koszta nie wyszły to chce zrobić szafkę prawie własnoręcznie i tu nasuwa się pytanie co tańsze wyjdzie i żeby wytrzymał i sprostało moim wymaganiom i oczywiście w miarę tanie myślałem o stelażu i później zabudować go deskami wymiary to będą d120xs50xw80 nie wiem ile optymalnie dać podpór i z jakiej grubości kształtowniki? Albo ktoś ma inny pomysł?
Szafka pod 240L
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: rafa³
Re: Szafka pod 240L
ja sobie wlasnie zrobilem sam klasyczny regal pod 400l-wymiary 160x50x50,płyta 18mm kolor venge -zamawiasz tak dolny blat,gorny blat,plecy,piec pionowych przegrod i 4 poziome polki to wszystko z oklejeniem rantow plus 50 konfirmatow do skrecenia i masz bardzo ladny regal za 200 zeta:)pozdro
-
- Nowicjusz
- Imię: Piotr
- Kontakt:
hmm jak pod 400L to niezła konstrukcja ale jestem ciekawy jak bym dał tylko jedną przegrodę po środku tak żeby wszedł mi filtr
czy ktoś inny budował szafkę pod 240L??
czy ktoś inny budował szafkę pod 240L??
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Ja robiłem pod 240, 112+ pokrywy do tego.riks pisze:czy ktoś inny budował szafkę pod 240L??
Szafka podobna do tej co zrobił rafał, z tą różnicą, ze ja na górę użyłem blatu kuchennego o grubości 3,8mm + fronty (drzwiczki) na zamówienie.
Cena tylko materiały, bo narzędzia i wykonanie własne:
- płyta meblowa docięta na wymiary - 108 pln
- blat kuchenny docięty na wymiar - 79 pln
- fronty - 158 pln
- konfirmaty i inne drobiazgi - 10 pln
Razem - 355 pln.
Drogo?
Mój teść (z zawodu stolarz) wział by za taką 530-570 pln-ów
No i nikt takiej nie ma.

-
- Forumowicz
- Imię: rafa³
zalezy jakie dlugie to akwa-ja mialem dawac dwa boki i dwa srodki ale dalem trzy srodki ,ladniej wyglada bo przegrodki sa kwadratowe a nie prostokatne no i jest duzo bardziej solidna.jak chcesz w jedna przegrode wlozyc filtr to poprostu w tej przegrodzie nie rob polki i tyle ,a jak bedzie za waska to nie wiem -moze starczy ci jedna przegroda ale jak masz akwa powyzej 100cm to ja bym dal dwie bo po co ryzykowac.Daj filtr obok lub za szafke do ladnego pudelka i tyle ale nie bedzziesz sie bal po nocy ze ci sie szafka zawali:)jak maszakwa 240l to wszystko zalane bedzie kolo 300kg wazyc-pomysl o tym:)pozdro
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
no właśnie w tym jest problem nie mam gdzie go umieścić zostaje jedynie w w środku myślałem żeby dać po bokach grubsze dechy i w środku jedną też i na to blat dolny górny a z tyłu usztywnić dechą ale najlepiej to bym sięgną opinii osoby które mają coś podobnego
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Kontakt:
a sump będziesz kleił i przerabiał samemu? Bo jeśli tak, to zrób sobie sump wąski a wysoki tak żeby się zmieścił w przegrodzie.
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
nowy plan
znalazłem na innym forum projekt szafki liczę że całą szafka będzie mnie kosztowała koło 160zł ale dopiero w piątek sie dowiem jak wytną mi i kupie śrubki,klamki,itp.
[ Dodano: 2008-05-16, 18:18 ]
a o to efekt pracy zostały mi do zamocowania pułki i drzwiczki ale to zrobię jutro

[ Dodano: 2008-05-16, 18:18 ]
a o to efekt pracy zostały mi do zamocowania pułki i drzwiczki ale to zrobię jutro

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.