Było sprawdzane, wielokrotnie. Nie tylko przeze mnie, przez akwarystów ale równiez przez pokolenia fizyków i biologów. A fizyka mówi o tym w dziale fotosynteza (bo to fizyka, a nie biologia, choc blisko im tu do siebie).marthinez pisze:
Ja swoje wypowiedzi staram się podpierać doświadczeniem. To co tu napisałeś chyba nie było przez Ciebie sprawdzane.Nie wiem gdzie na fizyce mówią o wpływie tego na rośliny. Ja mając fizykę dawno, dawno w szkole i stosunkowo niedawno na studiach dowiedziałem się czegoś innego.maol pisze:Fizyka mówi dobrze
Rośliny czerpią korzyści z dużej rozpiętoiści temp barw. Jedna roślina dobrze rośnie przy 2500K inna przy 8000K. tolerancja tez jest ogromna jeżeli weźmiemy dołożymy do tego inne czynniki takie jak lumeny czy RA.
Zjawisko fotosyntezy mozna w bardzo duzym skróciie opisać wzorem chemicznym:
6H2O + 6CO2 + energia świetlna + chlorofil -> C6H12O6 + 6O2
W fizyce znajdziesz informacje jak to się dzieje w działach dotyczących mechaniki kwantowej, pasm walencyjnych, fotonów, zjawiska elektroluminescencji a nawet laserów. Chodzi o to, że światło (czyli strumień fotonów) musi nieśc ze soba konkretną, ściśle wyznaczoną energię, aby umozliwić rozbicie cząsteczek wody i dwutlenku węgla. Kwanty tej energii są niesione właśnie przez fotony dające widmo ok 6 500K. Inne światło, o innych długościach fali wogóle nie bierze udziału w fotosyntezie, niezależnie jak dużo by go było. Oczywiście, ta część widma wystepuje w praktycznie każdym widmie źródła światła widzialnego - tyle że jego udział jest znacznie mniejszy niż w widmie świtlówki typowo roślinnej. Tu właśnie pojawi nam sie strumień - można mieć piękne rośliny przy strumieniu 2000lm ze świetlówki 6500K, albo przy strumieniu 10x większym ze świetlówki 18 000K. Tylko po co, skoro strumień jest mocno związany z mocą?
Są równiez rośliny o małych wymaganiach - i nawet niewielka ilosc światła im wystarcza - ale to wyjatki, a nie reguła, i nie należy uogólniac tego na inne gatunki.
A co do RA - prawde mówiąc, nie wiem jaki widzisz związek tego parametru z rozwojem i utrzymaniem roślin... RA to subiektywny parametr okreslający jakosc odwzorowania koloru - czyli mówi nam o ile widziany kolor w świetle lampy różni sie od tego samego koloru widzianego w świetle słonecznym. Tego sie nie ierzy, jest to subiektywna ocena wykształconego oka kolorysty. Sadzę, że kolor jest roślinom obojetny - dla nich liczy sie zawartość fotonów o pewnej energii.