Dobór filtra

Moderator: ModTeam

Tomek79
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 100
Imię: Tomek
Kontakt:

Dobór filtra

Post autor: Tomek79 » 2008-05-17, 19:27

Witam :)

Mam mały problem,bo niedawno założyłem akwarium 100 litrowe.W zasadzie jest to moje pierwsze akwarium.Po porzednim właścicielu "dostałem w spadku" również sprzęt,w tym m.in filtr wewnętrzny.Nie wiem,jakiej jest on marki,ale działa dość dobrze...ale nie zawsze...Jeśli wyłączę go na noc i potem włączę rano to jest problem z napowietrzaniem (ten filtr ma również napowietrzacz) i po każdym takim wyłączeniu muszę go od nowa ustawiać :(
Czy ktoś mi może coś poradzić?
Powiem szczerze,że nawet zacząłem się zastanawiać nad zmianą filtra na nowy.Jeśli miałbym to zrobić to proszę pomóżcie mi wybrać,jaki filtr byłoby najlepiej kupić.Poradźcie coś zarówno z filtrów wewnętrznych,jak i zewnętrznych.
Mam pytanie,czy filtry zewnętrzne są wyposażone również w opcję napowietrzania akwarium tak,jak wewnętrzne?
Acha i jaki filtr zewnętrzny byście mogli polecić???Kaskadowy raczej odpada,bo nie mam wokół akwarium tyle miejsca,aby powiesić na nim filtr.
BARDZO PROSZĘ O POMOC,bo już naprawdę nie wiem,co mam robić...

Kyle
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 63
Imię: Kamil
Kontakt:

Re: Dobór filtra

Post autor: Kyle » 2008-05-17, 19:49

Filtra się nie wyłącza!
Jeśli chcesz zewnętrzny to tylko kubełek, skoro na kaskadę nie ma miejsca, ale kubełki są drogie.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Dobór filtra

Post autor: dzidek1983 » 2008-05-19, 11:25

Tak jak pisał kolega.. filtr ma chodzić 24h na dobę.

Jego wyłączanie może doprowadzić nawet do śmierci ryb.

ODPOWIEDZ