Zakładanie krewetkarium - pytania.
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Zakładanie krewetkarium - pytania.
Planuje założyć mały ok. 20 litrowy baniaczek dla krewetek i mam kilka pytań.
1) Ile redek się do tego nadaje ?
2) Czy aquasubstrate będzie dobrym podłożem ?
3) Mam fajną gałąź z bzu (tzn. taka polówka rurki jakby. Jest to część położona pomiędzy korą a częścią wewnętrzną gałęzi), moczy się już od 2 tygodni w wodzie i ładnie już tonie. Na razie nie zauważyłem żadnych zmian na drewnie, ale czy mogę je włożyć bezpiecznie do akwa ?
4) Czy CO2 z bimbrowni im nie zaszkodzi ?
1) Ile redek się do tego nadaje ?
2) Czy aquasubstrate będzie dobrym podłożem ?
3) Mam fajną gałąź z bzu (tzn. taka polówka rurki jakby. Jest to część położona pomiędzy korą a częścią wewnętrzną gałęzi), moczy się już od 2 tygodni w wodzie i ładnie już tonie. Na razie nie zauważyłem żadnych zmian na drewnie, ale czy mogę je włożyć bezpiecznie do akwa ?
4) Czy CO2 z bimbrowni im nie zaszkodzi ?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Zakładanie krewetkarium - pytania.
ad 1. Kilkanaście po czasie, na początku kilka, rozmnożą się same.
ad 2. tak
ad 3. Zgnije. Bez to miękkie drewno i nie nadaje sie do akwarium.
ad 4. A po co CO2? Chcesz mieć tam krewetki czy rośliny?
ad 2. tak
ad 3. Zgnije. Bez to miękkie drewno i nie nadaje sie do akwarium.
ad 4. A po co CO2? Chcesz mieć tam krewetki czy rośliny?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Co2 ponieważ chce mieć tam też i rośliny. Założenie jest takie, bay było to małe aczkolwiek dość mocno zarośnięte akwarium.
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
CO2 według mnie w takim akwarium jest zbędne.metys pisze:Co2 ponieważ chce mieć tam też i rośliny. Założenie jest takie, bay było to małe aczkolwiek dość mocno zarośnięte akwarium.
Teraz kostka 

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ale chyba na początku ( aż rośliny się rozrosną i "dojdą do siebie" ) nie zaszkodzi 
A czy Rasbora maculata nadaje się do trzymania z krewetkami?
Może ujmę to tak. Zbiornik w którym na razie zamierzam trzymać krewetki jest tymczasowy. Po mam nadzieje rychłej przeprowadzce mam zamiar zlecić szklarzowi budowę kostki 30x30x30 czyli 27l i to jest mój pomysł docelowy.

A czy Rasbora maculata nadaje się do trzymania z krewetkami?
Może ujmę to tak. Zbiornik w którym na razie zamierzam trzymać krewetki jest tymczasowy. Po mam nadzieje rychłej przeprowadzce mam zamiar zlecić szklarzowi budowę kostki 30x30x30 czyli 27l i to jest mój pomysł docelowy.
Ostatnio zmieniony 2008-05-19, 14:42 przez metys, łącznie zmieniany 1 raz.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Moim zdaniem stosowanie bardziej zaawansowanego nawożenia w 20l mija się z celem. Zresztą - jak chcesz to akwarium oświetlić?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Właśnie nad oświetleniem się zastanawiam. Ale chyba zdecyduję się na którąś z lampek akwariowych dostępnych w sklepach zoo. Zastanawiam się nad taką lampką http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/la ... -4640.html
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
tak...ta rybka może być trzymana z krewetkami ale zawsze jakies młode krewetki moze zjeść...metys pisze:A czy Rasbora maculata nadaje się do trzymania z krewetkami?
CO2 w takim akwa wydaje mi sie zbędne.....chociaż możesz oczywiście zrobić bimbrownie...
a jeśli chdozi o rośliny to moim zdaniem w zupełności wystarczy im podłoże aquasubstrate a do tego w krewetkarium raczej stawia sie na mchy i wątrobowce a nie na wymagające rosliny...
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Jakub
- Kontakt:
Hmm... Takie rybki jak Drobniczka czy Rozbora plamista(maculata) możesz trzymać razem
z krewetkami(te "redki" są chyba małe).
Jeśli chodzi o korzenie to na pewno znajdziesz coś w Zoologu, najlepiej nie eksperymentować
z korzeniami znalezionymi w lesie.
Jeśli chodzi o roślinki to nie przesadzaj ;) , krewetki są głównym obiektem obserwacji a nie roślinki
.
z krewetkami(te "redki" są chyba małe).
Jeśli chodzi o korzenie to na pewno znajdziesz coś w Zoologu, najlepiej nie eksperymentować
z korzeniami znalezionymi w lesie.
Jeśli chodzi o roślinki to nie przesadzaj ;) , krewetki są głównym obiektem obserwacji a nie roślinki

.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
OK dzięki Panowie. A więc tak, korzeń tak jak mówicie zakupie w zoologu, 2 rodzaje mchu i gałęzatkę już mam , do tego jeszcze jakaś trawka na tył i będzie cacy. Bimbrownie zrobię na początek, żeby roślinki ładnie podskoczyły a potem przestane nawozić CO2. Z rybami poczekam aż będę miał kostkę, bo nie chce ich męczyć w tak małym "słoiku". W razie czego będę jeszcze pytał.