oswietlenie do akwarium 450 litrow
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 10
- Imię: bartek
oswietlenie do akwarium 450 litrow
witam
Mam kilka pytan odnosnie oswietlenia do akwarium 450 litrow.
Mam pojecie odnosnie rodzaju swiatla temperatury itp (ogolnie od strony akwarystycznej)
Za to jestem kompletnie zielony od strony technicznej (nie znam sie na elektryce)
Jaka pokrywe proponujecie bo z tego co mi wiadomo na rynku jest pelno tanich pokryw w przedziale cenowym >300 zl z tego co wiem maja one skape oswietlenie i nie wiem czy istnieje mozliwosc zainstalowania w nich nowych swietlowek a pozatym czy kazda swietlowka pasuje i czy okreslone swietlowki maja stala dlugosc i moc (np czy kazda swietlowka 58W ma 150cm)
W skrocie chodzi mi o to jaka pokrywe kupic i co w niej zmienic co dokupic zeby wszystko dzialalo
Dziekuje
Dodam ze mam akwarium plaskie dl 150 szer 50
Mam kilka pytan odnosnie oswietlenia do akwarium 450 litrow.
Mam pojecie odnosnie rodzaju swiatla temperatury itp (ogolnie od strony akwarystycznej)
Za to jestem kompletnie zielony od strony technicznej (nie znam sie na elektryce)
Jaka pokrywe proponujecie bo z tego co mi wiadomo na rynku jest pelno tanich pokryw w przedziale cenowym >300 zl z tego co wiem maja one skape oswietlenie i nie wiem czy istnieje mozliwosc zainstalowania w nich nowych swietlowek a pozatym czy kazda swietlowka pasuje i czy okreslone swietlowki maja stala dlugosc i moc (np czy kazda swietlowka 58W ma 150cm)
W skrocie chodzi mi o to jaka pokrywe kupic i co w niej zmienic co dokupic zeby wszystko dzialalo
Dziekuje
Dodam ze mam akwarium plaskie dl 150 szer 50
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Re: oswietlenie do akwarium 450 litrow
Jeśli cię stać zainwestój w lampy HQI ale wtedy zbiornik otwarty. Drugim wyjściem jest zastosowanie belek oświetleniowych t5 lub t8. Trzecim kupienie pokrywy i kupienie zestawu oświetleniowego w www.zoolight.pl . Można też zamówić pokrywe na zamówienie i wybrać ile i jakich świetlówek się chce.
Świetlówki t8 58w mają 150cm ale dołóż teraz oprawki i wyjdziesz poza pokrywę... belki oświetleniowe t5 80w mają równo 150cm.MaSsAcReR pisze:czy kazda swietlowka pasuje i czy okreslone swietlowki maja stala dlugosc i moc (np czy kazda swietlowka 58W ma 150cm)
Teraz kostka 

- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
najwarzniejsze: czy chcesz mieć akwa typowo roślinne, zwykle czy tanganike?
-
- Forumowicz
hmm akwarium z paletkami w sumie:)
oczywiscie z roslinami tez ale w zdrowych rozsadkach
oczywiscie z roslinami tez ale w zdrowych rozsadkach
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Mam tej samej wielkosci zbiornik. Uzywam belek oswietleniowych T5 HO. Super oswietlenie ale troche kosztowne.
-
- Forumowicz
Hmm tyle tylko ze ta belka jest na 2 swietlowki a ja potrzebowal bym w sumie 4 co by kosztowalo jakis 700 zl wiec mysle ze lepiej dolozyc te 2 stowy i kupic gotowa pokrywe z takimi belkami
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
DO takiego baniaka warto zainstalować oświetlenie HQI....z żarnikiem 250W lub 2x150W....Oświetlenie bardzo dobre ale niestety nie zbyt tanie...ale w takim baniaku sprawdzi się rewelacyjnie...
-
- Forumowicz
Hmm ja chyba zamowie pokrywe z belka 4x 58W t5
wydaje sie najlepsze rozwiazanie
wydaje sie najlepsze rozwiazanie