Jak zapobiec powstawaniu glonów w nowym akwarium
Moderator: ModTeam
- Adrian15
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Adrian
- Kontakt:
Jak zapobiec powstawaniu glonów w nowym akwarium
Mam nowe akwarium i chcę się dowiedzieć jak zapobiec powstawaniu glonów na dekoracjach w akwarium. Wiem że glony pomagają w czymś ale jednak nie za ciekawie wyglądają. Jeżeli nie można zapobiec ich powtawaniu to chociaż jak zwolnić ich porost.
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics23/9005.htm Pomóż jednym kliknięciem...
- Morter
- Rekin forum
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Jak zapobiec powstawaniu glonów w nowym akwarium
1. temat powinien być w dziale glony,
2. przede wszystkim światło - nie wystawiać na światło dzienne, odpowiednio naświetlać sztucznie...
3. utrzymywać parametry wody...
2. przede wszystkim światło - nie wystawiać na światło dzienne, odpowiednio naświetlać sztucznie...
3. utrzymywać parametry wody...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Tak naprawdę, glony są nieuniknionym,naturalnym mieszkańcem każdego zbiornika wodnego. Nie da sie ich unikać, można tylko ograniczać ich wzrost. Glony lubią:
- wysokie stężenia związków azotowych
- fosforany
- światło
- temperaturę.
Pierwsze dwa punkty są stosunkowo łatwe w kontroli - wystarczy dobrze wystartować akwarium i regularnie oraz właściwie podmieniać wodę oraz dbać o filtr. Ważne tez jest utrzymywanie obsady rybnej w wielkości dopasowanej do zbiornika oraz nie przekarmianie zwierząt. Ważna jest też odpowiednia ilość roślin - akwaria z mała ich iloscią są bardziej narażone na atak glonów.
Temperatura - glony lubią ciepełko. Tu niestety w większości wypadków nic nie zrobimy, bo temperatura zbiornika zależy od wymagań ryb które w nim trzymamy. Ale warto wiedzieć, że chłodniej - znaczy dla większości glonów gorzej.
No i światło - tu zwykle jest największy problem. Glony wymagają światła do rozwoju. Stosując odpowiednie źródła oświetlenia można im go nie zapewniać, jednocześnie odpowiednio oświetlając akwarium. Glon uwielbia światło słoneczne - wystawienie akwarium na nie jest zaproszeniem go do akwarium. Podobnie działają zwykłe żarówki i świetlówki nie przeznaczone do celów akwarystycznych - to nie marketing, świetlówki akwarystyczne mają ograniczone części widma świetlnego wykorzystywanego przez glony.
Ważna jest też regularna wymiana źródeł światła. Stare świetlówki tracą swoje właściwości - zaleca sie ich wymianę co ok. pół roku.
I to bu było w skrócie tyle - pilnujcie tego, a w większości przypadków problem glona nie będzie Waszym problemem.
- wysokie stężenia związków azotowych
- fosforany
- światło
- temperaturę.
Pierwsze dwa punkty są stosunkowo łatwe w kontroli - wystarczy dobrze wystartować akwarium i regularnie oraz właściwie podmieniać wodę oraz dbać o filtr. Ważne tez jest utrzymywanie obsady rybnej w wielkości dopasowanej do zbiornika oraz nie przekarmianie zwierząt. Ważna jest też odpowiednia ilość roślin - akwaria z mała ich iloscią są bardziej narażone na atak glonów.
Temperatura - glony lubią ciepełko. Tu niestety w większości wypadków nic nie zrobimy, bo temperatura zbiornika zależy od wymagań ryb które w nim trzymamy. Ale warto wiedzieć, że chłodniej - znaczy dla większości glonów gorzej.
No i światło - tu zwykle jest największy problem. Glony wymagają światła do rozwoju. Stosując odpowiednie źródła oświetlenia można im go nie zapewniać, jednocześnie odpowiednio oświetlając akwarium. Glon uwielbia światło słoneczne - wystawienie akwarium na nie jest zaproszeniem go do akwarium. Podobnie działają zwykłe żarówki i świetlówki nie przeznaczone do celów akwarystycznych - to nie marketing, świetlówki akwarystyczne mają ograniczone części widma świetlnego wykorzystywanego przez glony.
Ważna jest też regularna wymiana źródeł światła. Stare świetlówki tracą swoje właściwości - zaleca sie ich wymianę co ok. pół roku.
I to bu było w skrócie tyle - pilnujcie tego, a w większości przypadków problem glona nie będzie Waszym problemem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- KrZyWy
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Tak na chłopski rozum...
Chyba każdy zna stwierdzenie glonojad, ale jest to już metoda "leczenia" niż to co powiedział maol, czyli zapobiegania. W akwarystyce wiadomą rzeczą jest iż lepiej zapobiegać niż leczyć. Możesz więc zapobiegać i leczyć. Unikaj światła słonecznego to chyba najważniejsze. No a pozatym możesz dla pozbywania się glonów jak i równierz dla urozmaicenia akwarium wpuścić np. Zbrojnika Niebieskiego czy inny rodzaj. A jeżeli go już masz to możesz postawić na krewetki. Oczywiście zwierzęta które zaproponowałem nie pomogą ci w dużej skali, mogą tylko "troche oczyszczać" akwarium i w ten sposób nie będzie przyrostu. Możesz też zasadzić dodatkowe roślinki które są przecież przeciwnikami pokarmowymi (nieiwem czy tak to się nazywa ale ten sam sęs).
Chyba każdy zna stwierdzenie glonojad, ale jest to już metoda "leczenia" niż to co powiedział maol, czyli zapobiegania. W akwarystyce wiadomą rzeczą jest iż lepiej zapobiegać niż leczyć. Możesz więc zapobiegać i leczyć. Unikaj światła słonecznego to chyba najważniejsze. No a pozatym możesz dla pozbywania się glonów jak i równierz dla urozmaicenia akwarium wpuścić np. Zbrojnika Niebieskiego czy inny rodzaj. A jeżeli go już masz to możesz postawić na krewetki. Oczywiście zwierzęta które zaproponowałem nie pomogą ci w dużej skali, mogą tylko "troche oczyszczać" akwarium i w ten sposób nie będzie przyrostu. Możesz też zasadzić dodatkowe roślinki które są przecież przeciwnikami pokarmowymi (nieiwem czy tak to się nazywa ale ten sam sęs).
Używam TYLKO Pokarmów Firmy
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Nie wiem czy ma to byc akwarium roslinne czy tylko z rybami i sztucznymi dekoracjami. Jesli jest to tylko akwarium rybne to sprawa bardzo prosta. Zaopatrz sie w zegarowy wlacznik i wylacznik swiatla i ustaw go na 8-10 godzin dziennie MAX! Glowna przyczyna powstawania glonow na sztucznych dekoracjach, szkle i zwirze w tego rodzaju akwariach jest zbyt dlugie naswietlanie. Przyznajmy sie! Czasem zdarza nam sie palic to swiatlo od wczesnych godzin rannych do poznych godzin wieczornych gdyz zapominamy je wylaczyc wczesniej. Znam osoby ktore czasem zapominaja wylaczyc swiatlo na noc! Tak wiec swiatlo pali sie raz 12 godzin raz 16 a czasem 24 godziny na dobe. Oczywiscie ze bedziemy mieli wtedy glony i to bez wzgledu jaka swietlowke zainstalujemy. Nikt mnie nie przekona, ze wlacza i wylacza swiatlo religijnie codziennie o tej samej porze. Powtarzam 8 do 10 godzin maximum. Przy czym lepiej jak jest to 8 raczej niz 10. Jesli o jakiejs godzinie pada na zbiornik strumien swiatla slonecznego to zaciagnij na ten czas zaslony lub przykrywaj akwarium kocem.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- maol
- Moderator
prosty automat do włączania i wyłączania światła kosztuje raptem ze 20zł. U mnie takie pracują po kilka już lat. Oczywiście, Slanter ma 100% racji. Czas oświetlania akwarium jest bardzo ważny, czasami skrócenie okresu jasnego o pół godziny powoduje wymierny efekt w walce z glonem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Adrian15
- Akwarysta
- Imię: Adrian
- Kontakt:
Akwarium bedzie urządzone w stylu biotopu Malawi choć chce miec jakies roslinki. Dzieki za wszystkie rady
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics23/9005.htm Pomóż jednym kliknięciem...
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: kami
- Kontakt:
Czołem Panowie!
Wczoraj wystartowało 112 litrów. Podłoże Aqua Art AquaSubstrate II. Oświetlenie 2x24W (Philips Master De Lux960 i Plant Grow). Echinodorus tenellus, Sagittaria subulata, Heteranthera zosterifolia, Vesicularia sp. Christmas. Brak CO2. Temperatura 27 stopni. Zbiornik nie wystawiony na światło słoneczne.
Pytanie 1: Czy stopniować czas oświetlania zbiornika czy oświetlać przez 8-10 godzin? Czy przy tym podłożu i niewielkich rozmiarach roślin pełne oświetlanie nie doprowadzi do inwazji glonów? Czy rośliny przetrwają np 4godzinne dostawy światła?
Pytanie 2: Czy stosować nawozy czy przeczekać kilka pierwszych podmian, gdy uwalnianie ich z podłoża nie bedzie tak intensywne?
Niecierpliwie czekam na odpowiedzi cierpliwych.
Uściski!
Wczoraj wystartowało 112 litrów. Podłoże Aqua Art AquaSubstrate II. Oświetlenie 2x24W (Philips Master De Lux960 i Plant Grow). Echinodorus tenellus, Sagittaria subulata, Heteranthera zosterifolia, Vesicularia sp. Christmas. Brak CO2. Temperatura 27 stopni. Zbiornik nie wystawiony na światło słoneczne.
Pytanie 1: Czy stopniować czas oświetlania zbiornika czy oświetlać przez 8-10 godzin? Czy przy tym podłożu i niewielkich rozmiarach roślin pełne oświetlanie nie doprowadzi do inwazji glonów? Czy rośliny przetrwają np 4godzinne dostawy światła?
Pytanie 2: Czy stosować nawozy czy przeczekać kilka pierwszych podmian, gdy uwalnianie ich z podłoża nie bedzie tak intensywne?
Niecierpliwie czekam na odpowiedzi cierpliwych.
Uściski!
barry white i szczupaki
- maol
- Moderator
Mozesz dac od razu pełne oświetlenie. 10 godzin dziennie bedzie w porządku. Z nawozeniem bym poczekał przez kilka najbliższych tygodni, a w każdym razie dawał je oszczędnie, żeby nie przesadzić. No i CO2 by się przydało...
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Kontakt:
ja bym był odmiennego zdania światło bym zaczął od 6 godz i zwiększał co tydzień o godz. nawozy jeżeli dałeś podłoże bogate to w pierwszych tygodniach się nie nawozi chyba że widać definitywnie niedoborymaol pisze:Mozesz dac od razu pełne oświetlenie
z jednym wyjątkiem można nawozić od pierwszego dnia potasem (K) ponieważ potas jest pobierany przez rośliny z słupa wody a nie z podłoża. i jak przedmówca napisał przydało by się CO2
miłego dnia 

- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Kontakt:
Ja również jestem zdania że w zbiornikach typowo roślinnych światło należy dozować stopniowo zwiększając dawkę co tydzień do osiągnięcia pełnej liczby godzin.
PADAJĄ CI RYBY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics21/2180.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: kami
- Kontakt:
Czołem!
Zaczynam od 6 godzin. Codziennie o kwadrans dłużej. Niestety oświetlanie nie zawsze regularnie.
CO2 tylko w planach (stary ma kaprys na motocykl a po skompletowaniu zbiornika czas na pochylenie czoła). Butla po tych jego koniach:(
Pomysł na ratunek dla Vesicularii? Została przeniesiona z holendra z bimbrownią. Część lekko brązowieje.
Zaczynam od 6 godzin. Codziennie o kwadrans dłużej. Niestety oświetlanie nie zawsze regularnie.
CO2 tylko w planach (stary ma kaprys na motocykl a po skompletowaniu zbiornika czas na pochylenie czoła). Butla po tych jego koniach:(
Pomysł na ratunek dla Vesicularii? Została przeniesiona z holendra z bimbrownią. Część lekko brązowieje.
barry white i szczupaki
- plastuf93
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Czy w przypdaku wysypu glonów podawać Co2 (dotychczas w akw anie było. Czy to pomoże w walce czy też spomoże glony a nie roślinki?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
a jakie masz oświetlenie bo jeżeli słabe, to CO2 wspomoże glonki glony...
Parametry wody znane są?
Parametry wody znane są?
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- plastuf93
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Parametry na razie nie znane, podmiana wody z kranu odstanej ok 10l co tydzień. Oświetlenie 2x15W Aqua-glo i PHILIPS TL-D Ra 93 950
Czyli jak, bo nie wiem czy zacząć podawać, czy pomoże mi to wygrać z glonami nitkowymi?
Czyli jak, bo nie wiem czy zacząć podawać, czy pomoże mi to wygrać z glonami nitkowymi?