Prosze o pomoc w doborze sprzetu!!

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: £ukasz

Re: Prosze o pomoc w doborze sprzetu!!

Post autor: Drottnar » 2008-05-10, 16:55

Tfu, kabla z włącznikiem nie ma, bo włącznik jest na obudowie ;) Przepraszam za pomyłkę. Natomiast na pudełku zaznaczone jest, że w zestawie nie ma tylko świetlówek i odbłyśników, więc wnioskuję, że reszta była w oryginalnym zestawie. Zwłaszcza, że napisane jest również "bryzgoszczelne oprawy świetlówek o podwyższonym bezpieczeństwie. Zalecane do wszystkich typów świetlówek o długości 150 - 1200mm"

Bandyta
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Maciek

Post autor: Bandyta » 2008-05-11, 00:02

Drodzy Panowie :padam: wczoraj w nocy po napisaniu ostatniego postu znalazłem cos takiego : http://www.roslinyakwariowe.pl/art.php?go=53
i tak będą skonstruowane moje świetlówki :D bo to chyba najtańszy pomysł i z tego co pisze autor ma sporo zalet :D :hyhy:

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-05-11, 10:41

Kiedyś stosowałem to do akwa 45 Litrowego. Zasilałem świetlówkę 15 W. Działało super, choć podłączenie tego nie jest takie proste. Wszystkie połączenia są bardzo delikatne, więc trzeba zrobić to dokładnie.
Ogólnie polecam.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-05-11, 19:26

marthinez pisze:Działało super, choć podłączenie tego nie jest takie proste. Wszystkie połączenia są bardzo delikatne, więc trzeba zrobić to dokładnie.
U mnie działało przez 3 dni....ale to pewno kwestia jakości zakupionej żarówki....i pamiętaj żeby ten statecznik był umieszczony w miejscu gdzie nie dostanie się ani jedna kropelka wody.......

Bandyta
Nowicjusz

Post autor: Bandyta » 2008-05-12, 16:38

Dzieki za wszystkie rady :D
Na początku spróbuje to sam poskładać i zaplanowałem już wszystkie kabelki pościć albo ,,pe szlem" (ni cholery nie wiem jak to sie nazywa) albo takim czymś....jakby listwą specjalna na kable (to tez nie wiem jak sie nazywa hehhe). Stateczniki umieszczę w wodoszczelnym pudełku :D (mam takie jedno wędkarskie którego nie używam).
Same świetlówki włożę do plastykowych uchwytów na rurki miedziane stosowane przez hydraulików ;0

Co do poczynań związanych z akwarium to mam już czarny brystol i za chwile zamówię filtr i grzałkę:) a jutro wzmocnie i przerobie szafke bo wcześniej brakło na to czasu :zawstydzony:

Pozdrawiam - Bandyta :padam:

skillya
Forumowicz
Pojemność akwarium: 63
Imię: Kaja

Post autor: skillya » 2008-05-12, 19:40

Bandyta pisze:albo ,,pe szlem" (ni cholery nie wiem jak to sie nazywa) albo takim czymś....jakby listwą specjalna na kable
W kwestii formalnej -- peszel, a to drugie to pewnie korytko [;

Bandyta
Nowicjusz

Post autor: Bandyta » 2008-05-12, 20:45

Szafka ucięta, wzmocniona, pomalowana i zabezpieczona przed wilgocią :P tylko tak sie zastanawiam.....

- akwaria powinny być od góry szczelnie zamknięte czy mogą być otwarte? :zawstydzony:
jaka jest różnica miedzy zamkniętym a otwartym?

- czy wokół akwarium powinno być np. 2 cm miejsca na krążące wokół akwarium powietrze czy coś?bo pasowałoby mi żeby jedna ścianka akwarium (boczna czyli ta najmniejsza) spierała sie na szafce :]

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-05-12, 20:53

jeżeli masz labiryntowce to koniecznie musi być zamknięte,chyba że masz w domu stałą temp. ok. 26*C.Druga sprawa to oświetlenie.Jeżeli nie masz pokrywy to musisz kupić lub skombinować belkę.Może opierać się o szafkę

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Kontakt:

Post autor: macio » 2008-05-12, 21:13

jaka jest różnica miedzy zamkniętym a otwartym?
Jaka jest różnica każdy wie :D jakie są zalety i wady akwaria otwarte a raczej oświetlenie do nich jest dosyć drogie ale są o wiele efektowniejsze niż zamknięte rośliny pływające oddają cały swój urok w otwartych nie tylko korzenie w otwartych tez według mnie prościej przeprowadzać prace porządkowe w zamkniętych trzebą tą pokrywe odstawiać na bok by nie przeszkadzała ale właśnie u labiryntowców pokrywy są niezbędne
Teraz kostka ;D

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-05-13, 09:38

akwarium otwarte (takie też posiadam) jest bardzo efektowne i daje dużo możliwości aranżacyjnych, łatwiej tez prowadzić wszelkie prace bo cała powierzchnia zbiornika jest bez problemu dostępna
co do kosztów oświetlenia, jeżeli jesteś w stanie zrobić sam belkę z PCV to wyjdzie taniej niż pokrywa

niestety są tez wady, a właściwie jedna poważna, mianowicie parowanie wody (pomijam fakt że niektóre ryby lubią sobie skakać)

samo dolewani nie byłoby problemem, ale kazdy z nas mieszka w innym budynku, jedne mało podatne na wilgoć inne bardziej

można trafić niestety na taki w którym po miesiącu będzie pleśń na ścianach... trzeba na to uważać

osobiście po roku doświadczeń z otwartym dziś zrobiłbym pokrywę własnej roboty z PCV tak by chroniła pomieszczenie przed nadmiernym parowaniem (pozwala też trzymać wszystkie rodzaje ryb) ale także na tyle otwieraną by nie trzeba jej zdejmować do prac porządkowych

Awatar użytkownika
daniel.iron
Forumowicz
Pojemność akwarium: 250
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: daniel.iron » 2008-05-15, 14:39

a co myślicie Panowie i Panie o filtrach JBL e700 e900?? Myślę nad zakupem któregoś z nich do mojego 100l akwarium

Bandyta
Nowicjusz

Post autor: Bandyta » 2008-05-15, 23:13

Witam po raz kolejny!!
Filtr,grzałka,podbierak,termometr i sylikon akwarystyczny juz do mnie jada i juz jutro pewnie je dostane :hyhy:

Szafkę już przerobiłem i wzmocniłem, wyciąłem tez z pianki pod panele kształt pod akwarium. Skonstruowałem tez oświetlenie( 4 * 18W = 72W) (72W : 112 l = 0,64 W/L) więc powinno już wystarczyć do moich roślinek :D Świetlówki jutro zamontuje na wysokości jakieś 7 cm nad tafla wody (no chyba ze polecacie inaczej).Jutro tez przykleje (jak juz dotrze do mnie zamówienie) brystol na tylną ściankę akwarium).

A teraz kolejne pytanie do Was drodzy forumowicze :padam: byłem dzis w sklepie zoologicznym i tam babka mi powiedziała ze ma jakis grunt z nawozem (15 zł za 2 L - wiec jak dla mnie za mało za tą cene) i mówiła ze to ma wystarczyc tego nawozu z tego gruntu na pół roku. Ale stwierdziłem ze wczesniej zapytam Was o zdanie, tak wiec:

- jak lepiej: grunt z nawozem czy grunt a pozniej nawoz zaleznie od potrzeb( jesli tak to jak to działa i co i jak z tym nawozeniem - nie mam o tym zielonego pojecia)

- jaki polecacie grunt/zwirek czy jak to tam nazwac do roslinek.

ktoś
Forumowicz
Imię: Maks

Post autor: ktoś » 2008-05-16, 07:26

pod żwirkiem mam biogrunt tetra completesubstare a żwirek to ładnie wygłąda czarny bazalt

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Kontakt:

Post autor: macio » 2008-05-16, 09:01

Bandyta pisze:15 zł za 2 L
A to nie przypadkiem żwir z filtusa? to tylko chropowaty żwir żaden tam nawóz w podłoże możesz dać tetra initial sticks lub bio grun pod żwir ( ja mam w swoim akwa naturalny jasny żwir dla mnie się podoba :D )
Teraz kostka ;D

Bandyta
Nowicjusz

Post autor: Bandyta » 2008-05-20, 19:28

Ok oświetlenie juz zamontowane:D mam tez jakis 5,5l czarnego zwirku który został juz wypłukany i wygotowany troszke zeby wody nie brudził:D:D ale z moich obliczen potrzebuje ok 14 l żwirku wiec wymysliułem sobie ze mam na balkonie w worku lastryk... jego tez wygotowałem i zrobiłem test octowy i w sumie nic sie nie działo poza tym ze ocet stał sie lekko białawy....wie ktoś coś na ten temat? moge to wzucic pod ten czarny żwirek?;> prosze o bardzo szybka odp bo dzis chciałbym to wszystko juz wsadzic do srodka:D

ODPOWIEDZ