szafaka pod akwarium proszę o pomoc

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
daniel.iron
Forumowicz
Pojemność akwarium: 250
Imię: Daniel
Kontakt:

szafaka pod akwarium proszę o pomoc

Post autor: daniel.iron » 2008-05-21, 13:44

Witam

Mam zamiar moje 108l akwarium postawić na komodzie w pokoju nie jestem do końca pewny czy wytrzyma. Sam siadałem na komodzie i nic się nie działo. Proszę o pomoc ewentualne porady.

Przesyłam projekt tej komody

Obrazek

Jeśli coś jest nie jasne proszę pytać.

Aha zapomniałem na rysunku dodać że komoda jest szeroka na 33cm i wszystkie płyty robiące za nogi i wzmocnienia są przez całą szerokość komody

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Re: szafaka pod akwarium proszę o pomoc

Post autor: matmax426 » 2008-05-21, 13:48

gdyby wymienić dwie wewnętrzne pionowe przegrody na 20 mm oraz tylną ścianke na płyte o podobnej grubości nie bedzie problemu

Awatar użytkownika
daniel.iron
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: daniel.iron » 2008-05-21, 13:59

no niestety wymienić raczej się nie da bo mebel już stoi od jakiegoś czasu i nie ma siły żeby go aż tak przerabiać po prostu sprawiło by to że cała konstrukcja by się zniszczyła (taki urok mebli do samodzielnego montażu) te dwie wewnętrzne pionowe przegrody mają dokładnie 16mm, no jedynie co może wchodzić w gra to jakoś wzmocnić tył. Pytanie tylko jak, bo wymiana całego tyłu też raczej nie wchodzi w grę.

Awatar użytkownika
lorddino
Forumowicz
Pojemność akwarium: 191
Imię: Arek
Kontakt:

Post autor: lorddino » 2008-05-21, 14:09

a może na blat położyć płyte z jakiegoś twardego drewna taką powiedzmy 2 cm troche to podniesie ale rozłoży wagę na całość mebla a te pionowe przegrody środkowe wzmocnić kontownikami ale nie długimi a szerokimi (pierwsza część do podpory druga do blatu od spodu) jaęli dobrze widziałem mebel orginalnie stoi na 2 nogach i teraz ma 2 podpory na dole

napisz z czego są podpory bo jeżeli to jakieś grube drewniane kołki na całej długości mebla to powinny wystarczyć

Awatar użytkownika
daniel.iron
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: daniel.iron » 2008-05-21, 14:17

w oryginale dwie płyty boczne robiły za nogi, teraz podłożyłem pod blat na wysokości tych dwóch wewnętrznych pionowych przegród kawałki drewna nie wiem co to jest dokładnie za drewno, ale idą one na całą szerokość szafki mają wymiar 6cm x 32cm x 6cm (wysokość)

JEST BŁĄD NA RYSUNKU KOMODA NIE JEST DłUGA NA 119CM ALE NA 109CM

może coś to da zamieszczam zdjęcia tej komody:

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lorddino
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: lorddino » 2008-05-21, 14:51

daniel.iron pisze:w oryginale dwie płyty boczne robiły za nogi, teraz podłożyłem pod blat na wysokości tych dwóch wewnętrznych pionowych przegród kawałki drewna nie wiem co to jest dokładnie za drewno, ale idą one na całą szerokość szafki mają wymiar 6cm x 32cm x 6cm (wysokość)
jako podpory to powinno wystarczyc tak jak mówiłem blat może byc zbyt cienki położyłbym coś na niego najlepiej płyte z jakiegoś litego drewna bo to co tam jest to płyta i może się wyginąć

kontowniki umieściłbym w środku w tych zamykanych szafkach (wysokich ) najlepiej po 2 na kont (2 po prawej i 2 po lewej z przodu mebla i na tyle) czyli po 4 kontowniki na 1 szafkę
jako podopora te kołki na dole wystarcza a po nalaniu wody sprawdziłbym stabilność szafki i czy przypadkiem nie wygina się an którąś stronę bo jest dość wysoka

Awatar użytkownika
daniel.iron
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: daniel.iron » 2008-05-21, 14:55

wyginać się raczej nie powinna z racji tego że z prawej strony dociśnięta jest do szafy a z lewej do ponad połowy wysokości do biurka.
Jakiej grubości byś położył kawałek drewna? I czy dać go na całą długość komody czy tylko tam gdzie akwa będzie stało?

Awatar użytkownika
lorddino
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: lorddino » 2008-05-21, 14:58

najlepiej na całość wtedy waga rozłoży się na cała powierzchnie komody i jeśli lite drewno to myślę że spokojnie wystarczy 2-3 cm

wyginać (wychylać??) się może również do przodu :D na to radzę zwrócić uwagę

Awatar użytkownika
daniel.iron
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: daniel.iron » 2008-05-21, 15:13

myślałem że taka 2,5cm płyta wytrzyma a tu taki zonk! :P

Awatar użytkownika
lorddino
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: lorddino » 2008-05-21, 15:22

daniel.iron pisze:myślałem że taka 2,5cm płyta wytrzyma a tu taki zonk! :P
może i by wytrzymała jeśli by była z litego drewna a płyta wiórowa to jest taki schit że zapomnij jak chcesz to sobie spróbuj złamać taka z płyty i taką z normalnego drewna zobaczysz różnice :szok:

a jeżeli byś chciał to potem schować to nie ma problemu na pewno będziesz jak większość ludzików (ja nie:P) maskował podłoże akwarium wtedy wystarczy dać grubsza maskownice i po kłopocie no chyba żebyś sie chciał bawić w maskowanie całej deski i podłoża jednym kawałkiem to już trochę rzeźbienia :D

Awatar użytkownika
daniel.iron
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: daniel.iron » 2008-05-21, 15:25

odkryłem że mam meble Black Red White seria POP może to coś da i się jakimś cudem okaże że to nie płyta wiórowa tylko coś lepsiejszego :D ;D

powiedzcie mi czym tak naprawdę różni się ta moja komoda od takie pod akwarium typowo bo ja różnicy specjalnie nie widzę ;D

Awatar użytkownika
lorddino
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: lorddino » 2008-05-21, 15:35

po pierwsze mówisz że to sam montowałeś to pewnie i niosłeś to pierwsza różnica to waga
druga sprawa to często widać czy to płyta czy nie ja to poznaje na oko najprościej sprawdzić robiąc gdzieś głęboką rysę drewno będzie nadal drewnem a w płycie zedrzesz warstwe wierzchnią ale tego nie proponuje :d

tak szczerze to ostatnio widziałem wielka szafkę pod akwarium 400 litro we z płyty ale ta płyta była odpowiedniej grubości i miała tyle podpór że zapomnij :P

ja jak robiłem szafki na zamówienie to pod akwaria zawsze były wykonane z drewna a prze okazji swoje kosztowały to też jest różnica twoja szafka pewnie kosztowała 400 zł a używaną z niemiec nie oczyszczona sprzedaje się drożej wiem bo mój znajomy sprowadza takie meble ja mu często czyściłem a taka wypicowana nie pod wymiar to luźno 600 zł

Awatar użytkownika
daniel.iron
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: daniel.iron » 2008-05-21, 15:44

takie coś się dowiedziałem:

"wieńce i boki płyta laminowana, plecy płyta pilśniowa, półki pełne" czy płyta laminowana a płyta wiórowa to to samo? Czy może to co ja mam to już coś lepszego?

Awatar użytkownika
lorddino
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: lorddino » 2008-05-21, 15:49

laminowana tzn wiórowa pokryta laminatem na gorąco takie coś jak okleina tylko na gorąco kładzione i dlatego sie trzyma ładnie

a półki masz prawdopodobnie z litego drewna bo ciężar i dlatego dali lepszą i chyba dlatego nazywają się pełne ale za to głowy nie dam

tak sobie teraz myślę czy jak tak napisali to może blat też jest "pełny" i istnieje możliwość że to może jest lite drewno ale to tylko moje przypuszczenia

kurcze jak to sprawdzić

ja masz tam jakieś odkryte rogi to sprawdź czy jest to jeden kawałek czy widać może na rogach jak sie laminat spotyka bo drewno powinno byc beż żądnych zakończeń ani oklein po prostu szlifowane

ODPOWIEDZ