Prosze o pomoc w doborze sprzetu!!

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Re: Prosze o pomoc w doborze sprzetu!!

Post autor: matmax426 » 2008-05-20, 19:31

pod żwir mozesz dać cieńka warstwe zwyklej ziemi ogrodowej lub torfu ogrodniczego (ale bez nawozów!), napewno nie zaszkodzi ;)

Bandyta
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Maciek

Post autor: Bandyta » 2008-05-21, 18:58

Witam ponownie wszytskich forumowiczów! :padam: tym razem pytanie strasznie laickie a mianowicie:
- kupiłem filtr kaskadowy hbl 701 nalałem troche wody do miski włozyłem filtr ta końcówka do zasysania wody i dupa...nie ciągnie wody ;/ miałem troche sporych problemów ze zrobieniem akwarium i zaczynam sie juz irytowac :kwasny: :zdegustowany: mysle ze trzeba to jakos odpowietrzyc(bo silniczek normalnie chodzi i ogólnie wszystko ok tyle ze nie ciągnie wody) prosze o jak najszybszą pomoc !! :zdegustowany: :padam:

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: £ukasz

Post autor: Drottnar » 2008-05-21, 19:46

A może nie zanurzyłeś całych otworów, przez które pobierana jest woda?

Awatar użytkownika
KrZyWy
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 240
Imię: Kuba
Kontakt:

Post autor: KrZyWy » 2008-05-21, 20:36

Cały otwór powinien być pod wodą, jeśli filtr jest nowy to nie może być przetarty itd. włóż całą tą końcówkę do zasysania wody pod toń wodną i spróbuj wtedy. Nie zostawiaj filtra włączonego bez wody, ponieważ Ci się przetrze.

Pozdrawiam,
Używam TYLKO Pokarmów Firmy

Bandyta
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Maciek

Post autor: Bandyta » 2008-05-22, 03:00

Witam wszystkich!
Dzis zalałem swoje akwarium wodą i posadziłem pierwsze roslinki :) a konkretnie to wczoraj 21 maja :P

Co do moich powyzszych pytan na które nie do końca potrafiliscie mi odpowiedziec to teraz kiedy juz wiem to sam powiem bo moze sie to kiedys komus przyda:

-filtr hbl 701 musi miec nalane tyle wody do akwarium zeby sięgała do ,,spływów" przefiltrowanej juz wody (tu pomimno tego ze o tym tez mówiliscie napisałem zeby było wszystko jasne) jesli z jakichs powodów nie bd mogli miec az tyle wody w akwarium to rureczke pobierajaca wode z akwarium zatykamy a sam filtr zalewamy wodą , nastepnie od góry wyciągamy koreczek (ten od regulacji przepływu wody), przechylamy korkiem w swoja strone i lejemy do dziurki od korka wode,pozniej wkładamy do wody(nadal zatkany wlot wody),zatykamy koreczek u gory,odpalamy filtr i odtykamy wlot filtra i juz mozemy miec 2-3 cm mniej wody w akwarium:P :hyhy:

- pytałem tez o lastryk tak wiec powiem tyle (bo tyle wiem hehe) ze lastryk podwyzsza ph i ogólna twardosc wody :kwasny:

No i to w sumie na tyle :P

Za pomoc wszystkim bardzo,bardzo dziekuje gdyz było to dla mnie wrecz niezbedne :padam: Jednakze wyrozniony zostanie marthinez, ktorego to rady były mi najbardziej pomocne:)

Wkrotce (za jakies 1-3 tyg) wstawie fotki i opisze dokładnie co i jak powstawało i bedziecie mogli sami zobaczyc co dały mi Wasze rady :padam:

Pozdrawiam i dziekuje za poswiecony mi czas - Bandyta :hyhy:

[[[ TEMAT UWAZAM ZA ZAMKNIETY ]]]

ODPOWIEDZ