Iriatherina Werneri stoi w miejscu,nie je + zauważone robaki

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

john_doe
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Tomas

Iriatherina Werneri stoi w miejscu,nie je + zauważone robaki

Post autor: john_doe » 2008-05-19, 21:46

dzisiaj zauważyłem w zbiorniku na powierzchni wody "pchełki" skakające sobie po wodzie, dodatkowo w żwirze białe nitki do 1 cm cieniutkie, po poruszeniu żwierem wytrząsłem trochę i odrazu rzuciły się na nie ryby, wygląda na to że im smakowały :), nie wiem czy nieproszeni koledzy mają wplyw ale na wszelki wypadek piszę...
dzisiaj zauważyłem że jeden samiec iriatheriny siedzi sobie w kącie akwarium w bezruchu (jak w nocy) porusza minimalnie pyszczkiem tak z 3-4 razy na sek, nie je, zmian na ciele nie widzę, ale zachowanie to jest conajmniej dziwne jak na tą żwawą rybkę :(
mam zacząć się przejmować czy przeczekać ?

dodatkowo napiszę jeszcze że dzisiaj rano była niezła zadyma pomiędzy iriatherinami (odstawiały typowe dla siebie popisówki) możliwe jest że jeden przylał drugiemu i stąd to dziwne zachowanie? po południu zauważyłem że jeden samiec, który prawdopodobnie staje się królem zbiornika ;) podpływał do tego niemrawego, popisywał się przed nim i odpływał

arturrr
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: artur
Kontakt:

Re: Iriatherina Werneri stoi w miejscu,nie je + zauważone robaki

Post autor: arturrr » 2008-05-21, 22:11

mam rade i podpowiedz te robaki białe nitki to prawdopodobnie wypławek biały jest go trudno zwalczyc ale sa sposoby 1 podnieśc temp wody powyzej 25 jeśli to nie pomoze to molinezje , gupiki lub welony powinny sobie ztym poradzic aco do ryby to mozliwe ze sie zle czuje z powodu tych robali miałem taki sam problem jak sa jakies pytania to pisac na gg

john_doe
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Tomas

Re: Iriatherina Werneri stoi w miejscu,nie je + zauważone robaki

Post autor: john_doe » 2008-05-22, 00:02

to nie wypływek, pisałem że są cieniutkie, pozaty cała reszta uwielbia je jeśc ;P

[ Dodano: 2008-06-10, 10:40 ]
tamta padła a teraz znowu powtórka z rozrywki, 1 samiec siedzi z dala od reszty, zachowanie takie samo jakieś pomysły o co chodzi ?

ODPOWIEDZ