wino musujące słodkie

Dodatki do podłoża

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Danio12345
Akwarysta
Pojemność akwarium: 174
Imię: Micha³

Dodatki do podłoża

Post autor: Danio12345 » 2008-05-23, 22:14

Mam podłoże tetra complete substrate. Tu moje pierwsze pytanie: jak długo ten substrat ''działa''??

Mam go już 7 miesięcy i zastanawiam się nad dodaniem czegoś do podłoża. Zależy mi, żeby po pewnym czasie dodatek się rozpadł, ponieważ nie chcę przekopać całego akwarium w poszukiwaniu starych kulek.
Proszę mi tutaj nie wymieniać produktów ADA po 50zł :/

Zmieniam wygląd lewej strony akwarium (chodzi o tył) i mam zamiar utworzyć tam sporą kępę limnophili aromatici. Czy jest sens dodania tam ADA AMAZONIA 2?? Na substracie mam żwirek kwarcowy, a na to przyszła by 3cm warstwa ady. Mogę trochę podłoża wymienić, ale nie wiem czy nie zaburzy to rozwoju bakterii, które osiedliły się tam osiedliły. I jeszcze pytanie czy mogę mieć jakieś problemy po dodaniu ADY??
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Re: Dodatki do podłoża

Post autor: Piwosz » 2008-05-24, 10:08

Danio12345 pisze:Mam podłoże tetra complete substrate. Tu moje pierwsze pytanie: jak długo ten substrat ''działa''??
Danio12345 pisze:Mam go już 7 miesięcy i zastanawiam się nad dodaniem czegoś do podłoża.
Według mnie już przestał działać, albo działa bardzo słabo....ale mogę sie mylić
Danio12345 pisze:Zależy mi, żeby po pewnym czasie dodatek się rozpadł, ponieważ nie chcę przekopać całego akwarium w poszukiwaniu starych kulek.
No to jakieś kulki (pałeczki) naowzowe...np. TetraPlant Crypto, Kulki nawozowe (bivoj) od Rataja lub jakieś podobne....jest tego cała masa...
Danio12345 pisze:Proszę mi tutaj nie wymieniać produktów ADA po 50zł :/
Żeby tylko 50zl...z tego co wiem to pałeczki nawozowe od ADA Iron Bottom kosztują ponad 80zł :P

CO do tej Amanoni...jakiś tam sens na pewno bedzie...aromatica na pewno będzie zadowolona.....problem może być natomiast natury estetycznej......pomieszane podłoze czarne i jasne nie za ładnie sie prezentuje.....no chyba ze zadbasz o to żeby sie nie pomieszało...
Danio12345 pisze:Mogę trochę podłoża wymienić, ale nie wiem czy nie zaburzy to rozwoju bakterii, które osiedliły się tam osiedliły.
Wymiana małej cześci podłoża na pewno nie zaburzy w znaczący sposób flory bakteryjnej.
Danio12345 pisze:I jeszcze pytanie czy mogę mieć jakieś problemy po dodaniu ADY??

Problemów może wyjść masa.....ale tylko wtedy gdy zaniedbasz co dzienne podmiany podczas startu na tym podłoży (przez pierwsze dni)

No to chyba tyle z mojej strony.... ;)

Danio12345
Akwarysta

Post autor: Danio12345 » 2008-05-24, 10:15

Piwosz pisze:Danio12345 napisał/a:
I jeszcze pytanie czy mogę mieć jakieś problemy po dodaniu ADY??

Problemów może wyjść masa.....ale tylko wtedy gdy zaniedbasz co dzienne podmiany podczas startu na tym podłoży (przez pierwsze dni)

ale jak zacznę podmieniać codziennie to zachwieję równowagę biologiczną:/
Piwosz pisze:CO do tej Amanoni...jakiś tam sens na pewno bedzie...aromatica na pewno będzie zadowolona.....problem może być natomiast natury estetycznej......pomieszane podłoze czarne i jasne nie za ładnie sie prezentuje.....no chyba ze zadbasz o to żeby sie nie pomieszało...

ADA poszła by na tył zbiornika:) w dodatku mam żwirek o podobnym kolorze i podobnej granulacji. U mnie i tak całe dno jest pokryte roślinami.

No cóż, chyba spróbujemy podmianę podłoża :hyhy:
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-05-24, 10:19

Danio12345 pisze: ale jak zacznę podmieniać codziennie to zachwieję równowagę biologiczną:/
A no tak....ty przecież nie startujesz od nowa tylko zmieniasz aranżacje....w takim wypadku trzeba będzie przynajmniej 2 razy na tydzień podmienić... a ile tej Amazoni masz zamiar wsypac?

Danio12345
Akwarysta

Post autor: Danio12345 » 2008-05-24, 10:31

a nie lepszy będzie biogrunt?? mam okazje bardzo tanio kupić.

Chcę wsypać około 2litry substratu.
7,5l - stringy moss

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-05-24, 10:47

Danio12345 pisze:Chcę wsypać około 2litry substratu.
A ja się zapytuję, jak masz zamiar to zrobić nie spuszczając wody? Przecież substrat będzie pływał po całym akwa.

Z tego co czytam to moim zdaniem tylko kulki/pałeczki nawozowe i nic więcej.
Po co mieszać w starym podłożu? :znudzony:
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-05-24, 11:05

Danio12345 pisze:a nie lepszy będzie biogrunt?? mam okazje bardzo tanio kupić.
Tak jak mówił Marcin....jak ten biogrunt chcesz wsypać.....musiałbyś więcej przekopać niż dając normalne pałeczki nawozowe...
Według mnie biogrunt w tym wypadku jest bez sensu...

Danio12345
Akwarysta

Post autor: Danio12345 » 2008-05-24, 13:20

nie wiedziałem że biogrunt wypływa. W takim razie zaopatrzę się w 2 litry ada.
7,5l - stringy moss

ODPOWIEDZ