No i się zaczęło... zieloni przybysze zawitali
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
No i się zaczęło... zieloni przybysze zawitali
Tak więc sprawa ma sie następująco - akwarium dwa tygodnie po starcie, roślinki wsadzone ok tydzien temu, rybki od wczoraj. Glony zawitały w postaci cieniutkich zielonych nitek na szybie, tle, roślinkach (pewnie zielenice?) i białych króciutkich nitek, czy raczej pędzelków na mchu.
Co do wody - podmiany robię póki co ok. 15L co 2-3 dni,
pH ok7 i powoli spada (torf w filtrze)
TwO 10
TwW 7
NO2 i NO3 póki co zero
PO4 2 albo i więcej...
akwa 112 L, oswietlenie 2x18, filtr szut 550 bio+mech+torf+wypalana glinka (niby ma obnizyć fosforany...)
roślinki - cabomba i mocarka - chyba mają się bardzo dobrze - wypuszczają co rusz nowe pędy
heminatus - ok, echinodorus ozelot green - slabo, po transporcie w kiepskim stanie, ale nowe listki dają nadzieję.
Nawóz - dałem dwa dni po wsadzeniu roślin Planta Min (i chyba to był błąd - dałem tyle ile napisane było na etykeicie) i kulki nawozowe do podłoża.
rybki - na pierwszy rzut poszlo 5 zalobniczek i 5 blyszczykow paranskich, w poniedzialek ide po kirsyki i otoski (moze pomoga??)
Obecnie oświetlałem koło 12h, czt zejście do np 8h pomoże? czy przez pozostale 16h akwarium ma byc czyms zasloniete? (pokoj jest od wschodu, wiec slonce prawie w ogole nie pada na akwa - rano sa zasloniete rolety)
JAkies porady, spostrzezenia??
Co do wody - podmiany robię póki co ok. 15L co 2-3 dni,
pH ok7 i powoli spada (torf w filtrze)
TwO 10
TwW 7
NO2 i NO3 póki co zero
PO4 2 albo i więcej...
akwa 112 L, oswietlenie 2x18, filtr szut 550 bio+mech+torf+wypalana glinka (niby ma obnizyć fosforany...)
roślinki - cabomba i mocarka - chyba mają się bardzo dobrze - wypuszczają co rusz nowe pędy
heminatus - ok, echinodorus ozelot green - slabo, po transporcie w kiepskim stanie, ale nowe listki dają nadzieję.
Nawóz - dałem dwa dni po wsadzeniu roślin Planta Min (i chyba to był błąd - dałem tyle ile napisane było na etykeicie) i kulki nawozowe do podłoża.
rybki - na pierwszy rzut poszlo 5 zalobniczek i 5 blyszczykow paranskich, w poniedzialek ide po kirsyki i otoski (moze pomoga??)
Obecnie oświetlałem koło 12h, czt zejście do np 8h pomoże? czy przez pozostale 16h akwarium ma byc czyms zasloniete? (pokoj jest od wschodu, wiec slonce prawie w ogole nie pada na akwa - rano sa zasloniete rolety)
JAkies porady, spostrzezenia??
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: No i się zaczęło... zieloni przybysze zawitali
Szkoda, ze tak późno. Trzeba było na drugi dzień.daroo pisze:akwarium dwa tygodnie po starcie, roślinki wsadzone ok tydzien temu
dziwne wyniki jak przy świerzym akwa. Czym mierzyłeś? testy kropelkowe? Niby NO3 zero, a wysyp zielenic. :looka:daroo pisze:NO2 i NO3 póki co zero
To był błąd. ja bym zaczął nawozić po minimum dwóch tygodniach.daroo pisze:Nawóz - dałem dwa dni po wsadzeniu roślin Planta Min (i chyba to był błąd - dałem tyle ile napisane było na etykeicie)
Pomogą w walce z glonami (minimalnie), ale na usunięcie ich tym tylko sposobem to bym nie liczył.daroo pisze:w poniedzialek ide po kirsyki i otoski (moze pomoga??)
Zdecydowanie za dużo i są skutki tego. Zejć do ośmiu godzin i zwiększaj co tydzień o godzinę, aż dojdziesz do 11-12 h.daroo pisze:Obecnie oświetlałem koło 12h, czt zejście do np 8h pomoże?
Nie ma takiej potrzeby.daroo pisze:zy przez pozostale 16h akwarium ma byc czyms zasloniete?
[ Dodano: 2008-05-24, 20:31 ]
Przy takim świetle jak posiadasz, długo nie pociągnie niestety.daroo pisze:heminatus - ok

-
- Stały bywalec
No niestety, opóźnienie roślinyakwariowe.pl...daroo napisał/a:
akwarium dwa tygodnie po starcie, roślinki wsadzone ok tydzien temu
Szkoda, ze tak późno. Trzeba było na drugi dzień.
kropelki, i to kilkakrotnie :/daroo napisał/a:
NO2 i NO3 póki co zero
dziwne wyniki jak przy świerzym akwa. Czym mierzyłeś? testy kropelkowe? Niby NO3 zero, a wysyp zielenic.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Wode powinno sie wymianiac co 7 dni,a nie co 2 dni, w taki sposob nigdy ci sie akwa nie ustabilizuje.Poziom fosforu jest za wysoki,nie powinien przekraczac 1mg/l.Mozesz zrobic wiekrza podmiane skoro przesadziles z nawozami.NO3 mozesz podniesc saletra KNO3, ktora kupisz na allegro . Ja kupuje skladniki na makro i robie sam w domu Azot i fosfor dozuje razem a potas oddzielnie,wtedy sie ma wiekrza kontrle.Zeby rosly rosliny ,a znikaly glony to rosliny musza "jesc" rzn. No3 musi wzrosnac do przedzialu 5-15mg/l.Ustalasz sobie jedna dawne nawozu makro dozujesz codziennie po tygodniu robisz testy i wiesz czy podnosic dawke czy nie.Pozatym dobre oswietlenie, co2 musi byc.Akwa ma 2 tygodnie jeszcze jest nie ustabilizowane.Ja wlasnie wygralem z zielenicami, teraz pozostaje mi czyszczenie szyb :rotfl:
-
- Stały bywalec
To, że fosforanów jest za dużo to i ja wiem, problem w tym, że kranówa też jest w nie bogata :zdziwko:
z tego co już sie dowiedziałem na tym forum, przy moim oświetleniu CO2 nie ma sensu.
z tego co już sie dowiedziałem na tym forum, przy moim oświetleniu CO2 nie ma sensu.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Proponuję przejść do prawidłowych podmian wody i odczekać. I dać właściwe oświetlenie. Rosliny zaczną pracować, glon sam zniknie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
Na razie brak efektów - gloniaki coraz bardziej się panoszą mimo że co dzień je zrywam z roślin (głównie moczarka) i z korzeni.
Dziś znów wykonałem testy i zaczyna mnie to mocno zastanawiać - mimo, że rybki już od tygodnia są w akwa, NO3 dalej 0 jak byk - wynik testy żółty jak mocz ;) NO2 też raczej zero, może ciut ciemniejszy, ale stawiam na zero.
No i te cholerne PO4 - włożyłęm do fitra tą wypalaną glinkę i g... daje... cały czas maxymalne zabarwienie...
Jeszcze co do glonów, bo nie sprecyzowałem na początku - to takie dosyć długie nitkowate struktury, z czasem robią się takie "kłębki"
Dziś znów wykonałem testy i zaczyna mnie to mocno zastanawiać - mimo, że rybki już od tygodnia są w akwa, NO3 dalej 0 jak byk - wynik testy żółty jak mocz ;) NO2 też raczej zero, może ciut ciemniejszy, ale stawiam na zero.
No i te cholerne PO4 - włożyłęm do fitra tą wypalaną glinkę i g... daje... cały czas maxymalne zabarwienie...
Jeszcze co do glonów, bo nie sprecyzowałem na początku - to takie dosyć długie nitkowate struktury, z czasem robią się takie "kłębki"
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Spokojnie. To nie tak, że efekt zobaczysz z dnia na dzień. Daj im jeszcze ze 2 tygodnie czasu.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
witam tak jak napisał Raperzu, zacznij nawozić kno3 i do tego k2so4 masz wysoki fosfor i najlepszym sposobem jest aby go skonsumowały rośliny
i postaraj się o większe światło
i jak pisze maol regularne podmiany wody
i postaraj się o większe światło
i jak pisze maol regularne podmiany wody
miłego dnia