Obsada 112l
Moderator: ModTeam
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Obsada 112l
Bocja mysia podbno bywa bardzo agresywna.Karłowate dorosłych krewetek ci nie zjedzą i podrostków.Ale jak bocje to nie kiryski :-D
- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Ok, czyli bocje odpadają.
A czy kiryski mogą być różnych odmian? Czy jak stadko, to jedna odmiana?
A czy kiryski mogą być różnych odmian? Czy jak stadko, to jedna odmiana?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
tak stadko to jedna odmiana
- Drottnar
- Akwarysta
Szkoda, to nie była dobra wiadomość ;)
[ Dodano: 2008-04-23, 21:40 ]
I jeszcze jedno pytanie ;)
Tym razem o krewetki. Czy można bezpiecznie połączyć kilka gatunków? Np. filtrujące z karłowatymi i wśród karłowatych też różne? I czy kiryski nie będą tych maleństw wyjadać?
I jeśli można łączyć, to ile których?
[ Dodano: 2008-05-25, 17:14 ]
Małe zawirowanie w obsadzie ;)
W akwarium pływa już sobie kilka krewetek red cherry i babulti. Poza tym dzisiaj pojawiło się 8 miedzików obrzeżonych (więc neonek nie będzie). W lekko żółtawej wodzie i przy jasnobrązowym tle wyglądają super. Natomiast mało pocieszające wieści usłyszeliśmy w Kakadu. Mianowicie ponoć jest duży problem z samicami prętników karłowatych. W sklepie nie mieli ich od 8 miesięcy i ponoć są nieosiągalne w hurtowniach.
W związku z tym pojawia się pytanie - jakie mniej więcej tej samej wielkości rybki moglibyście polecić? Chodzi o coś kolorowego i wyrozumiałego dla wody twardej i o zasadowym odczynie. Nie chcemy kupować samych samców, bo szkoda rybek :/
[ Dodano: 2008-04-23, 21:40 ]
I jeszcze jedno pytanie ;)
Tym razem o krewetki. Czy można bezpiecznie połączyć kilka gatunków? Np. filtrujące z karłowatymi i wśród karłowatych też różne? I czy kiryski nie będą tych maleństw wyjadać?
[ Dodano: 2008-05-25, 17:14 ]
Małe zawirowanie w obsadzie ;)
W akwarium pływa już sobie kilka krewetek red cherry i babulti. Poza tym dzisiaj pojawiło się 8 miedzików obrzeżonych (więc neonek nie będzie). W lekko żółtawej wodzie i przy jasnobrązowym tle wyglądają super. Natomiast mało pocieszające wieści usłyszeliśmy w Kakadu. Mianowicie ponoć jest duży problem z samicami prętników karłowatych. W sklepie nie mieli ich od 8 miesięcy i ponoć są nieosiągalne w hurtowniach.
W związku z tym pojawia się pytanie - jakie mniej więcej tej samej wielkości rybki moglibyście polecić? Chodzi o coś kolorowego i wyrozumiałego dla wody twardej i o zasadowym odczynie. Nie chcemy kupować samych samców, bo szkoda rybek :/
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Można łączyć karłowate z filtrującymi....ale uważałbym na łączenie kilku gatunków karłowatych...a to ze względu na to ze mogą sie krzyżować....podaj jakie gatunki chciałabyś razem trzymac to powiem Ci czy jest OK...Tym razem o krewetki. Czy można bezpiecznie połączyć kilka gatunków? Np. filtrujące z karłowatymi i wśród karłowatych też różne? I czy kiryski nie będą tych maleństw wyjadać?
Kiryski niechcący mogą zjeść małe krewecie...
- Drottnar
- Akwarysta
Z kirysków raczej zrezygnujemy, bo mi się coś ciasno na tym dnie zrobiło - piskorki, otoski, krewetki i jeszcze kiryski. Te ostatnie raczej wylecą z obsady.
Jeśli chodzi o to, co ja bym chciał, to myślę sobie, że mam już obsadzone dno (krewci docelowo 20 + to, co się rozmnoży, otoski 3 lub4, piskorki 3), w toni też coś pływa - 15 miedzików i może te prętniki karłowate, jak się uda znaleźć samice (wtedy 1+2). No i myślałem, że dać coś pod powierzchnię, ale krótkopłetwego (miedziki ponoć lubią podgryzać) no i nieskaczącego ;) Ale konkretnego pomysłu nie mam.
Jeśli chodzi o to, co ja bym chciał, to myślę sobie, że mam już obsadzone dno (krewci docelowo 20 + to, co się rozmnoży, otoski 3 lub4, piskorki 3), w toni też coś pływa - 15 miedzików i może te prętniki karłowate, jak się uda znaleźć samice (wtedy 1+2). No i myślałem, że dać coś pod powierzchnię, ale krótkopłetwego (miedziki ponoć lubią podgryzać) no i nieskaczącego ;) Ale konkretnego pomysłu nie mam.
- Drottnar
- Akwarysta
dlaczego?
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Wogóle każda rybka jest zagrożeniem dla małych krewetek...każda rybka będzie zainteresowana czymś tak smacznym jak krewecia...szczególnym zagrozeniem są rybki denne które nie za bardzo zwracaja uwagę na to gdzie kopią i jak kopią... jedyną ryba które nie stanowi zagrożenia to otosek 

- Drottnar
- Akwarysta
Cóż - ryzyko widać zawsze będzie
Na szczęście jest trochę mchów i trawki, więc mają się gdzie krewecie schować. ;)
Tych prętników to się będziemy raczej trzymać, bo strasznie nam się podobają. Najwyżej pojawią się jako ostatnie rybki w akwa ;)
Pytanie kolejne:
15 miedzików
3 prętniki karłowate
3/4 otoski
20 krewetek
5 piskorków
czy da się do tego dołożyć 10/15 kardynałków?

Tych prętników to się będziemy raczej trzymać, bo strasznie nam się podobają. Najwyżej pojawią się jako ostatnie rybki w akwa ;)
Pytanie kolejne:
15 miedzików
3 prętniki karłowate
3/4 otoski
20 krewetek
5 piskorków
czy da się do tego dołożyć 10/15 kardynałków?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Ja też, ale z trochę innego powodu. Drottnar, napisałeś, ze nie chcesz nic skaczącego, a pioskorki lubią wyskakiwać z akwa.Piwosz pisze:Piskorka też trochę bym sie obawiał....
Szczególnie nocą.

- Drottnar
- Akwarysta
No to przyłożą w odbłyśnik ;) Żona bardzo chce mieć piskorki, więc ta rybka będzie na 99% (tzn. jeśli uda nam się ją kupić)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Ale jak masz akwa szczelnie przykryte to tylko brać. :]
Powodzenia w poszukiwaniach. ;)
Powodzenia w poszukiwaniach. ;)
- masten
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: mario
na pewno, bywaja w arkadii, widziałem też w reducie i na nowym świecieDrottnar pisze:(tzn. jeśli uda nam się ją kupić)
- Drottnar
- Akwarysta
W innym moim temacie dzidek napisał, że miedziki i prętniki nie pasują do siebie. Niestety, nie wyjaśnił dlaczego...
Jeśli jednak rzeczywiście nie powinny ze sobą być, to co kolorowego można dodać do miedzików? Chodzi nam o coś większego podobnie jak prętniki.
Inna opcja to dwa stadka, tylko drugie zdecydowanie bardziej kolorowe i tu pojawił się pomysł gupików. Czy te mogłyby żyć z miedzikami?
Jeśli jednak rzeczywiście nie powinny ze sobą być, to co kolorowego można dodać do miedzików? Chodzi nam o coś większego podobnie jak prętniki.
Inna opcja to dwa stadka, tylko drugie zdecydowanie bardziej kolorowe i tu pojawił się pomysł gupików. Czy te mogłyby żyć z miedzikami?