60l od nowa!!
Moderator: ModTeam
- kredo
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Max
60l od nowa!!
Mam 15 neonek 10 kardynałków 2 zbojniki i 4 kiryski!! W akwa mam glony i dla tego chcę je przestawić w inne miejsce i od nowa zalać wodą!! I tu rodzi się moje pytanie !! Jak przechować rybki podczas tych prac?? W nowym 280l są zebry więc tam ich nie wpuszczę!! Jak macie jakieś pomysły to piszcie bo każdy pomysł jest lepszy niż wpuszczenie rybek do akwa od razu po wlaniu wody!! Z góry dzięki!!
- kamcia_kamka
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamila
- Kontakt:
Re: 60l od nowa!!
Podaje kilka propozycji:
1.Mozesz spuscic wode z akwarium i wlac do wiadra (lub duzej miski wtedy lepiej jest przykryc) nastepnie zamontuj grzalke i filtr a pozniej wpusc rybki.
2.Oddaj rybki do hotelu dla zwierzakow.
3. Jednak najlepiej sprzedaj rybki, później kupisz sobie nowe :] .
1.Mozesz spuscic wode z akwarium i wlac do wiadra (lub duzej miski wtedy lepiej jest przykryc) nastepnie zamontuj grzalke i filtr a pozniej wpusc rybki.
2.Oddaj rybki do hotelu dla zwierzakow.
3. Jednak najlepiej sprzedaj rybki, później kupisz sobie nowe :] .
- kredo
- Nowicjusz
O z tym wiadrem to dobry pomysł napewno tak zrobię dzięki!! 

- kamcia_kamka
- Zainteresowany
- Kontakt:
Proponuje podmieniac wode co 2-3 dzien po 10%-20%. Pamietaj woda musi byc odstana o takich samych parametrach jak w wiadrze.
Przypominam ze masz bardzo wrazliwe rybki (neonki i kardynalki)
Przypominam ze masz bardzo wrazliwe rybki (neonki i kardynalki)
Ostatnio zmieniony 2008-05-26, 15:43 przez kamcia_kamka, łącznie zmieniany 1 raz.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Zadam inne pytanie - a dlaczego masz te glony w akwarium? Bo samo zaczęcie od początku nic nie zmieni, glony pojawią się znowu, jeżeli istnieje nieusunięta przyczyna ich powstawania. Być może nie ma sensu restart - a trzeba po prostu usunąć przyczynę glona.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Mnie te 60l wygląda na zdrowo przerybione. Może tu leży problem? Rośliny sobie nie radzą z przerabianiem odpadów.
- kamcia_kamka
- Zainteresowany
- Kontakt:
Jak dla mnie to zbytniego przerybienia nie ma, miesci sie w podstawowej zasadzie
( 1cm ryby=1l.)
( 1cm ryby=1l.)

- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
według tego schematu można trzymać dorosłego welona w akwa 30l ;)
- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Hm, 15 neonów (inesa jakieś 2-3cm) daje 30/45cm, 10 kardynałków po 4cm każdy daje 40cm. Zbrojnik (jaki?) kolejne parę cm i kiryski po 3cm. W sumie same neony i kardynałki dają ponad 70cm ;) A więc sporo więcej niż 1cm/l 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Niestety ta zasada to jakiś stary zabobon i nie należy się tym kierować.kamcia_kamka pisze:ak dla mnie to zbytniego przerybienia nie ma, miesci sie w podstawowej zasadzie
( 1cm ryby=1l.)
A to doskonały przykład. :kwasny:matmax426 pisze:według tego schematu można trzymać dorosłego welona w akwa 30l
-
- Forumowicz
- Imię: Katarzyna
- Nazwisko: Mitrus
- Kontakt:
Muszę cię poprawić, kamcia - 1cm ryby na 2l, nie na 1l. Nie jestem dobra z matematyki, ale wyliczyłam, że twoja obsada pasuje do akwa 256l
Więc jest przerybione. Rybki zostaw w wiaderku, jak poleciła kamcia.
To ja tyle

To ja tyle

Pozdro dla fanów ,,Piratów z Karaibów" i Freddy'ego Krueger'a z filmu ,,Koszmar z ulicy Wiązów"

- kamcia_kamka
- Zainteresowany
- Kontakt:
No nie wiem, ja wyczytalam ze 1cm na 1l. ale moze byly to bledne informacje :kwasny: W tej chwili nawet nie moge tego sprawdzic bo od mojej literatury jestem odcieta.
Ale wydaje mi sie ze 1cm na 2l. jest dopiero kiedy ryba ma ponad 2cm
Ale wydaje mi sie ze 1cm na 2l. jest dopiero kiedy ryba ma ponad 2cm
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Kaja
Ta zasada (1cm/2l) może mieć jedynie sens, gdy się bierze pod uwagę "chude" rybki (takie jak neonki na przykład). Gdy masz "grubsze" rybki (paletki chociażby XD) ogólna proporcja jest zupełnie inna. Niestety nie mogę w tej chwili odnaleźć linka do strony, gdzie było to dokładniej wyjaśnione.
Oczywiście pod uwagę należy także brać specyficzne wymagania konkretnych gatunków (np. ryby bardzo ruchliwe, terytorialne, dla przydennych też jest inaczej, bo większe znaczenie ma powierzchnia akwarium itd. itp.).
Niestety, nie ma prostych, matematycznych przeliczników i złotej zasady, która się zawsze sprawdzi.
Oczywiście pod uwagę należy także brać specyficzne wymagania konkretnych gatunków (np. ryby bardzo ruchliwe, terytorialne, dla przydennych też jest inaczej, bo większe znaczenie ma powierzchnia akwarium itd. itp.).
Niestety, nie ma prostych, matematycznych przeliczników i złotej zasady, która się zawsze sprawdzi.
- kredo
- Nowicjusz
No to tak przyczyna to tak ja myślę światło słoneczne!! I dla tego chcę przestawić akwa i od razu je dokładnie umyć!!maol pisze:Zadam inne pytanie - a dlaczego masz te glony w akwarium? Bo samo zaczęcie od początku nic nie zmieni, glony pojawią się znowu, jeżeli istnieje nieusunięta przyczyna ich powstawania. Być może nie ma sensu restart - a trzeba po prostu usunąć przyczynę glona.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
A po co chcesz je "dokładnie umyć"? To błąd. Czym więcej ze starego akwarium zostanie, tym lepiej. A glon, po likwidacji przyczyny ( czyli pewnie światła słonecznego) sam zniknie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back