Dziwne zachowanie mieczyka
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
Dziwne zachowanie mieczyka
Hej!
Mam taki maly problem-a mianowice moj jeden mieczyk sie bardzo dziwnie zachowuje. Czasami jak wszystkie ryby jedza on potrafi przez caly dzien nic nie zjesc po czy podskubuje roslinki w akwarium.Pozatym czasem zachowuje sie apatycznie-siedzi w jednym miejscu albo malo pływa a po chwili waruije jak głupi np.pływa z dołu do góry akwarium (od dna do okolo 2/3 wysokosci akwa i spowrotem) po kilkanascie razy, pozniej znow jest spokojniejszy a po chwili np. pływa bardzo szybko w różne miejsca i czasem nawet do tyłu <gdzies na okolo 8 cm> i znow do przodu i do tyłu .....itp.
Niewiem czy to normalne czy cos z nim nie tak??
Mam taki maly problem-a mianowice moj jeden mieczyk sie bardzo dziwnie zachowuje. Czasami jak wszystkie ryby jedza on potrafi przez caly dzien nic nie zjesc po czy podskubuje roslinki w akwarium.Pozatym czasem zachowuje sie apatycznie-siedzi w jednym miejscu albo malo pływa a po chwili waruije jak głupi np.pływa z dołu do góry akwarium (od dna do okolo 2/3 wysokosci akwa i spowrotem) po kilkanascie razy, pozniej znow jest spokojniejszy a po chwili np. pływa bardzo szybko w różne miejsca i czasem nawet do tyłu <gdzies na okolo 8 cm> i znow do przodu i do tyłu .....itp.
Niewiem czy to normalne czy cos z nim nie tak??
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Dziwne zachowanie mieczyka
Jeśli temu nie towarzyszą żadne zmiany na skórze i skrzela są zdrowe ( nie odstają ryba niema przyśpieszonego oddechu) to prawdopodobnie jest zdrowy.
- Akasha
- Stały bywalec
- Kontakt:
A trzymasz go samego?? Ja też przez jakiś czas miałam jednego mieczyka samca miał około 10 cm (bez miecza) i zachowywał się tak samo ale był zdrowy, oddałam go w końcu bo nie chciałam takiego wielkiego mieczyka.

160 L
-
- Nowicjusz
nie trzymam go samego , mam tez 1 mieczyka samice, 2 molinezje, 3 kiryski, 4 malutkie glonojady, i 12 gupików
Akwarium ma 60 l
Akwarium ma 60 l
- Akasha
- Stały bywalec
- Kontakt:
1 samica dla mieczyka to za mało przynajmniej 3 to już może przestał by sie tak zachowywać, to zachowanie wynika ze stresu. Na pewno nie jest chory, ale jak tak dłużej to potrwa to w końcu może sie rozchorować.

160 L
-
- Nowicjusz
Ale czym on sie tam stresuje??
p.s. a tak na marginesie tak to jest ufać sprzedawcy w sklepie...powiedział ze parka mieczyków w zupełności wystarczy a ja mu uwierzyłam bo się na rybach nie znam i mam dopiero tydzień akwarium i na dodatek ..chyba mają ospe
p.s. a tak na marginesie tak to jest ufać sprzedawcy w sklepie...powiedział ze parka mieczyków w zupełności wystarczy a ja mu uwierzyłam bo się na rybach nie znam i mam dopiero tydzień akwarium i na dodatek ..chyba mają ospe

- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
bo masz nowe akwa przyniosłaś te rybki niedawno , prawda?? sama zmiana zbiornika jest dla ryb stresująca
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
-
- Nowicjusz
kasia2005, tak mam nowe akwa i zamiast sie relaxować tymi rybkami to się jeszcze bardziej stresuje bo ciągle coś sie dzieje 

- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
mój kirysek (chyba spiżowy) tak miał przez pół dnia a potem zdechł na początku śiedział w jednym miejscu a potem szalał jak by go niewiem kto gonił
WIĘC MOŻLIWE ŻE ZDECHNIE

WIĘC MOŻLIWE ŻE ZDECHNIE