JAKIE SWIETLÓWKI DO AWARIUM 112 litrów
Moderator: ModTeam
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: JAKIE SWIETLÓWKI DO AWARIUM 112 litrów
Powiem Ci ze szkoda pieniędzy......lepiej kup Sylvanie gro-lux
i jakąś philipsa o barwie 6500K

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
heh dla mnie kasa nie gra roli chce miec dobre swiatl ozeby potem sie nie borykac z glonami 
no i tu mam problem nigdzie nie moge znalezc swietlowki 20 watowej o dlugosci 60 cm wszedzie widze sun glo albo aqua glo a nie chce sie bawic w takei sweitlowki chce zwykle 20 watowe o dl 60 cm i T8
jeszcze pytanie o jakiej temperaturze barwowej maja byc te moje swietlowki ? chce miec 2 x 20 W i 1x 18 W
ps czy ktos moze mi podac linka gdzie moge dostac T8 20 W o dlugosci 60 cm ?
i mam jeszcze jedno pytanie czy moglbym zamiast tych planowanych 2 x 20 W i jednej 18 W dodac trzy takei czyl iwtedy bylo by 3x 18 w to wystarczajaco czy za malo ? do wszystkich dodam odblysniki , nie chce holendra ale chce miec duzo roslin
tu link
http://allegro.pl/item364276054_philips ... light.html

no i tu mam problem nigdzie nie moge znalezc swietlowki 20 watowej o dlugosci 60 cm wszedzie widze sun glo albo aqua glo a nie chce sie bawic w takei sweitlowki chce zwykle 20 watowe o dl 60 cm i T8

jeszcze pytanie o jakiej temperaturze barwowej maja byc te moje swietlowki ? chce miec 2 x 20 W i 1x 18 W
ps czy ktos moze mi podac linka gdzie moge dostac T8 20 W o dlugosci 60 cm ?
i mam jeszcze jedno pytanie czy moglbym zamiast tych planowanych 2 x 20 W i jednej 18 W dodac trzy takei czyl iwtedy bylo by 3x 18 w to wystarczajaco czy za malo ? do wszystkich dodam odblysniki , nie chce holendra ale chce miec duzo roslin
tu link
http://allegro.pl/item364276054_philips ... light.html

- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Chodzi tu o to ze te świetlówki są gorsze od tych które są od nich sporo tańsze...Snowflake pisze:heh dla mnie kasa nie gra roli chce miec dobre swiatl ozeby potem sie nie borykac z glonami
świetlówki 20W o ile sie. nie mylę produkuje tylko firma HagenSnowflake pisze:ps czy ktos moze mi podac linka gdzie moge dostac T8 20 W o dlugosci 60 cm ?
Według mnie jeśli nie będziesz wybierał wymagających roślin to to oświetlenie wystarczy...Snowflake pisze:i mam jeszcze jedno pytanie czy moglbym zamiast tych planowanych 2 x 20 W i jednej 18 W dodac trzy takei czyl iwtedy bylo by 3x 18 w to wystarczajaco czy za malo ? do wszystkich dodam odblysniki , nie chce holendra ale chce miec duzo roslin
Snowflake pisze:jeszcze pytanie o jakiej temperaturze barwowej maja byc te moje swietlowki ?
Najlepiej jakieś w przedziale 6000K-8500K.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
ok juz wime ze hagen tylko takie produkuje ale tu znalazlem taka
http://allegro.pl/item364137066_swietlo ... hagen.html
jest to swietlowka typu aqua glo pisze ta mze nalezy ja laczyc z swietlowkami np flora glo a ja kompletnie nie kumam z czy msie to je myslalem ze wystarczy kupic dwie 20 w i jedna 18 ehhh kupie te 3 sztuk i18 watowe philipsa najwyzej dodam czwarta taka sama
mam jeszcze jedno pytanie jesl iwsadze 3 x 18 W tego philipsa to moge sie spodziewac glonow ? bo tego sie najbardziej boje
i jeszcze jedno jesli kiedys chcialbym zakadac holendra to jaki powinien byc przeliczni wat na litry ?
bo teraz zgodnei z tym jesli wsadze 3x 18 W to bede mial 0.48 a w holendrze jak to ma wygladac ?
czy co2 maa sens przy moim oswietleniu ?
http://allegro.pl/item364137066_swietlo ... hagen.html
jest to swietlowka typu aqua glo pisze ta mze nalezy ja laczyc z swietlowkami np flora glo a ja kompletnie nie kumam z czy msie to je myslalem ze wystarczy kupic dwie 20 w i jedna 18 ehhh kupie te 3 sztuk i18 watowe philipsa najwyzej dodam czwarta taka sama

mam jeszcze jedno pytanie jesl iwsadze 3 x 18 W tego philipsa to moge sie spodziewac glonow ? bo tego sie najbardziej boje

i jeszcze jedno jesli kiedys chcialbym zakadac holendra to jaki powinien byc przeliczni wat na litry ?
bo teraz zgodnei z tym jesli wsadze 3x 18 W to bede mial 0.48 a w holendrze jak to ma wygladac ?
czy co2 maa sens przy moim oswietleniu ?

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Co ty się tak uparłeś na tego Hagena. Zrozum, że świetlówki tańsze bywają lepsze od tych. To, że Hagen ma 20W to o kant d....Snowflake pisze:ok juz wime ze hagen tylko takie produkuje ale tu znalazlem taka
Zdecydowanie wolał bym 18W TL-D niż 20 watowego Hagena, obojętnie czy life, aqua, power glo.
3x 18W bedzie dobrze i jeszcze raz napiszę: 2x daylight (np.TL-D865) + roślinna (Aquarelle lub Gro-lux do wyboru) i tyle.
Po co kombinować.
Aha....przy tym świetle możesz podawać co2 jeśli rośliny tego wymagają. ;)
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
heh nie no nie uparlem sie ale nie umie znalesc innych ale to juz temat nie wazny kupuje te 18 philipsa ;)
napiszm i tylko gdzie moge znalesc ta aquarelle lub gro lux ?
pozdro i dziek iza konkretna odpowiedz !
napiszm i tylko gdzie moge znalesc ta aquarelle lub gro lux ?

pozdro i dziek iza konkretna odpowiedz !

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Dominik
- Kontakt:
wlasnie z zoolight dostalem zestawim... genialny sklep polecam.
edit:
właśnie zamontowałem świetlówki z zestawu i... genialnie! prosta obsluga kilka dziurek i 2 wystajace srubki z tylu wystajace uwaga 1mm... naprawde polecam zoolight.pl genialne rozwiazania w zestawie i to tanim...
niedlugo jak uruchomie w pelni akwarium pokaze na forum tez zdjecia z pokrywy.
edit:
właśnie zamontowałem świetlówki z zestawu i... genialnie! prosta obsluga kilka dziurek i 2 wystajace srubki z tylu wystajace uwaga 1mm... naprawde polecam zoolight.pl genialne rozwiazania w zestawie i to tanim...
niedlugo jak uruchomie w pelni akwarium pokaze na forum tez zdjecia z pokrywy.
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"