Trawniki a odmulanie
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
Trawniki a odmulanie
Jak radzić sobie z odmulaniem, w przypadku posiadania fragmentu trawniczka w akwa? rozumiem że trzeba odpuścić sobie tą czynność w rejonie roślinek? nie wpłynie to negatywnie na stan baniaka?
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Re: Trawniki a odmulanie
Trawniki trzeba planować jeszcze przed zalaniem baniaka... wtedy układa się odpowiednio podłoże by wszystkie syfy zlatywały w jedno miejsce i wtedy chyc i już w wiaderku :]
Teraz kostka 

- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Ja od założenia akwa 60l na podlożu Rataj'a (grudzień 2007) nie odmulałem w ogóle....żaadnych efektów ubocznych nie widzę...ale nie mam w akwa ryb.....
A w innym przypadku no to tak jak mówił macio
A w innym przypadku no to tak jak mówił macio

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
więc ja odmulam trawniczek z glosi i eleocharis po prostu bardzo delikatnie wkładam odmulacz w roślinki i ładnie wyciąga syf z pomiędzy roślinek
ale takie zabiegi dopiero co najmniej po miesiącu jak roślinki się zagęszczą i dobrze ukorzenią bo tak to je odmulacz powyrywa
jeżeli mamy krewetki warto przed wylaniem wody przepatrzeć czy ich nie powciągało
ale takie zabiegi dopiero co najmniej po miesiącu jak roślinki się zagęszczą i dobrze ukorzenią bo tak to je odmulacz powyrywa
jeżeli mamy krewetki warto przed wylaniem wody przepatrzeć czy ich nie powciągało
miłego dnia 

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
Krewetki to mi się tak pochowały że w ogóle ich nie widać, więc raczej nie zostaną wciągnięte 

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
jeżeli będziesz miał trawnik np z eleocharis to ci gwarantuje krewetki w wiaderkudaroo pisze:więc raczej nie zostaną wciągnięte

miłego dnia 

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
w pełni podzielam zdanie przedmówcy. Też odkurzam trawnik przynajmniej raz w miesiącu i w wiadrze mam 50-100 malutkich krewetek. Uważam, że każdy trawnik powinno się odkurzać.