Obsada do nietypowego litrażu
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Obsada do nietypowego litrażu
Nie mam pojęcia. Liczyłbym ze 3-4 tys. zł. Plus do tego odpowiednie filtry, szafki(?), osprzęt - razem pewnie w 10 tysiach zmiescisz takie akwarium.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Jakub
- Kontakt:
A są jakieś zbiorniki które majom 110 cm długości albo 120? Oczywiście dostępne w sprzedaży.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
240 i 300 litrowe.Jacob Van C pisze:A są jakieś zbiorniki które majom 110 cm długości albo 120?
120x40x50h=240L
120x50x50h=300L
To są bardzo popularne zbiorniki.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
I starczy taki 240 dla mojego "Glonojada"?. W sumie akwa kupuje z myślą o nim. Bo w przeciwieństwie do niektórych forumowiczów ja nie mieszkam w jakiejś aglomeracji gdzie sklep zoologiczny i znajomych którzy mają akwarium mam na każdym kroku(mam kilku ale albo mają za małe akwarium albo trzymają w nim dość agresywne ryby), niektórym najprościej napisać "oddaj go".
Marthinez thx
.
Marthinez thx

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Rafael
Hmm... Nie wiem, czy temat wielometrowego akwarium jeszcze funkcjonuje, ale mam pewną propozycję... Jeśli nie jest aktualny, to potraktujcie to jako teoretyczne rozważania.
Moje dwie propozycje na takie akwarium; są to Mega Azja i Amazońskie Sado-maso.
1) Do Mega Azji umieszczamy na dno stado bocji wspaniałych (idealnie się rozrosną), na górę zaś:
- Gurami olbrzymie (około 60-80 cm)
- Stadko gurami całujących (też się rozrosną)
- Ewentualnie kilkanaście/dziesiąt małych gurami
- ewentualnie brzanki rekinie stado (TAK!! TAK!! W końcu jakieś akwarium, o którym można powiedzieć "nadaje się dla brzanek rekinich!!)
2) Do Amazońskiego sado-maso kupujemy:
1) Jednego lub dwa duchy amazonii (raczej jednego)
2) jednego innego dużego drapieżnika
3) z 3 setki gupików...
... I po założeniu karmimy tylko gupiki XD.
Moje dwie propozycje na takie akwarium; są to Mega Azja i Amazońskie Sado-maso.
1) Do Mega Azji umieszczamy na dno stado bocji wspaniałych (idealnie się rozrosną), na górę zaś:
- Gurami olbrzymie (około 60-80 cm)
- Stadko gurami całujących (też się rozrosną)
- Ewentualnie kilkanaście/dziesiąt małych gurami
- ewentualnie brzanki rekinie stado (TAK!! TAK!! W końcu jakieś akwarium, o którym można powiedzieć "nadaje się dla brzanek rekinich!!)
2) Do Amazońskiego sado-maso kupujemy:
1) Jednego lub dwa duchy amazonii (raczej jednego)
2) jednego innego dużego drapieżnika
3) z 3 setki gupików...
... I po założeniu karmimy tylko gupiki XD.
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Musze Cię rozczarować co do tego iż nie kupił bym innego akwarium niż standardowe w sklepie mam akwarium 375L z szyby 6mm jednak twoje to już niemal basen , zgadzam się z Tobą iż nie jest to pierwsze takie akwarium jednak ja pisząc abstrakcja miałem na myśli że nie wyobrażam sobie takiego baniaczka w mieszkaniu a co do szyby to ja chyba nie zdecydował bym się na cieńszą niż 2X15mm klejone w środku folią.Berg DonnerS pisze:Widzę, że Ramzes jesteś z tych ludzi, którzy nie kupiliby (zrobili) większego akwarium niż jest na sprzedaż w sklepie zoologicznymPrzecież nie będzie to takie pierwsze akwa. Największym problemem będzie wybór szyby....jaka grubość....jedna tafla....a może dzielona na 2 części ( na pewno dużo taniej by wyszło ale efekt już nie ten sam
) Co do obsady to myślę (jeszcze nie jestem pewien), że będzie to Amazonia bądź Malawi. Ale dalej czekam na wasze propozycję, może ktoś wymyśli coś ciekawego.
Pozdrawiam ;)
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Ramzes, wyobraź sobie koszt takiej szyby...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Wyobraźcie sobie koszt utrzymania akwarium, to się mija z celem. Akwarium o wysokości 1,5 metra, no no ciekawe która roślina wodna(przynajmniej takiej nie znam) będzie miała chociaż metr. Ile grzałek potrzebuje takie akwa?
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
maol, Koszty duże ale wolał bym się zabezpieczyć niż sprzątać tyle wody no chyba że ktoś ma po sąsiedzku straż pożarną to chłopcy przyjadą i wodę wypompują.
Po za tym wychodzę z założenia że jeżeli stać mnie na takie akwarium to musze je zrobić solidnie a szyba to jednorazowy wydatek gorzej jest z rachunkami: woda, prąd.
Jacob Van C takie akwaria przeważnie ogrzewa się w podobny sposób jak baseny czyli ogrzewanie podłogowe ( elektryczne jeśli kogoś stać bądź podłączone do CO w domu zawsze wychodzi taniej)
Po za tym wychodzę z założenia że jeżeli stać mnie na takie akwarium to musze je zrobić solidnie a szyba to jednorazowy wydatek gorzej jest z rachunkami: woda, prąd.
Jacob Van C takie akwaria przeważnie ogrzewa się w podobny sposób jak baseny czyli ogrzewanie podłogowe ( elektryczne jeśli kogoś stać bądź podłączone do CO w domu zawsze wychodzi taniej)
Ostatnio zmieniony 2008-05-31, 18:49 przez RAMZES, łącznie zmieniany 1 raz.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Np. Vallisneria americana (gigantea) ;)Jacob Van C pisze:ciekawe która roślina wodna(przynajmniej takiej nie znam) będzie miała chociaż metr.
Dlaczego? Są ludzie co wydają miliony złotych na hobby.Jacob Van C pisze:Wyobraźcie sobie koszt utrzymania akwarium, to się mija z celem.
Ja jestem zdania, ze jeżeli ktoś chce i stwierdzi, ze go stać to czemu nie? Tylko zakładać i się cieszyć.

Natomiast wasze posty jednoznacznie mówią: Po co, nie stać cię, nie uda Ci się itp. Niektórzy na tym forum są wiecznymi pesymistami i to pokazały już w kilku tematach.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Ja jestem tylko ciekaw
z chęciom sam bym takie sobie zoribł, ale w moim wieku są pewne ograniczenia.
Ps. Marthinez, mnie możesz zaliczyć do tych drugich na "o"..

Ps. Marthinez, mnie możesz zaliczyć do tych drugich na "o"..