Wymiary: 80x35x40
Filtracja: Tetratec EX700 (org. wkłady)
Woda: Najzwyklejsza kranówka
Aktualizacja 28.06.08:
Nawóz: PG Classic 6ml przy podmianie wody (30l), PG Ferro+ 3ml (1ml na 40l), PG Macro 3ml (1ml na 40l)
Parametry: (na dzień 29.07.2008) pH 7; KH 5; NO2 0,1; NO3 5-10
Oświetlenie: 2x Philips Aquarelle TLD 18W + 3x Philips 865 TL5 24W
Aktualizacja 20.06.08:
CO2: Butla wysokociśnieniowa, dawkowanie: 24h, 2 bąble na sekundę
Fauna:
40x Neon Inessa
4x Kirys Pstry
2x Kirys Albinos
4x Pielęgnica Ramirezka (2 parki)
2x Zbrojnik Niebieski
Aktualizacja 10.06.08:
8x Krewetka Amano
Aktualizacja 29.07.08:
Flora
Cryptocoryne wendtii green
Elatine diandra
Hemianthus micranthemoides
Rotala rotundifolia green
Hyrgophila difformis - Synnema
Heteranthera zosterifolia
Rotala indica
Vallisneria spiralis
Opis: To mój pierwszy duży zbiornik. Wcześniej miałem mały 10L, który teraz będzie służył może za kotnik czy szpital. Domyślam sie, że będą posty mówiące o tym, że ryby wsadziłem za szybko. Otóż sprostuję (nie bronię się, przyznaję się do błędu): zbiornik, przez ok. 3 tyg dojrzewał w obecności 2 ślimaków, gdyż rośliny nie przyszły na czas (trochę się przeliczyłem) no i jak już myślałem, że rośliny będą to kupiłem ryby i wtedy zonk roślin nie ma. Poza tym miałem skromną nadzieję, że uda mi się 95% wody z tych 3 tyg wpuścić z powrotem, niestety znów się przeliczyłem i z tych całych 115L zostało 20 :/ w których mam nadzieję były już bakterię, które szybko zmniejszą NO2. mam wielką też nadzieję, że nic złego rybkom się nie stanie. Dążę do holendra, ale to dopiero pierwsze kroki więc proszę o dobre rady. Nie chcę wprowadzać żadnych nawozów i innych podobnych i tym sposobem chcę otrzymać piękne i bujne rośliny. W sumie teraz nie pozostaje mi nic innego jak czekać, podmieniać wodę (postanowiłem podmieniać 20L dziennie) i obserwować.
Z góry dziękuję za miłe i dobre rady oraz słowa krytyki, które na pewno sobie przemyślę. Będę na bieżąco pokazywał efekty mojej pracy.
PS. Przepraszam za jakość zdjęć mojego telefonu