Moje Małe Szczęście [aktualizacja]
Moderator: ModTeam
- black1diamond
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Adrianna
Moje Małe Szczęście [aktualizacja]
Więc Witam Wszystkich Użytkowników :)
Chciałam zaprezentować moje akwarium :) Głownie po to by wysłuchać uwag i rad od Was, doświadczonych akwarystów. Akwarium ogólnie z cała obecną zawartością funkcjonuje jakiś miesiąc, także ulegnie kilku zmianom. Przede wszystkim czekam na rozrost roślin. Mam nadzieje, że pomożecie mi w jakiś zmianach wystroju akwa i innych formach estetycznych i nie tylko. Z góry dziękuje za dobre rady :) Pozdrawiam
Chciałam zaprezentować moje akwarium :) Głownie po to by wysłuchać uwag i rad od Was, doświadczonych akwarystów. Akwarium ogólnie z cała obecną zawartością funkcjonuje jakiś miesiąc, także ulegnie kilku zmianom. Przede wszystkim czekam na rozrost roślin. Mam nadzieje, że pomożecie mi w jakiś zmianach wystroju akwa i innych formach estetycznych i nie tylko. Z góry dziękuje za dobre rady :) Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2008-07-23, 19:01 przez black1diamond, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Wszystkich 

-
- Stały bywalec
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Re: Moje Małe Szczęście [aktualizacja]
moze jakis opis sprzętu,oswietlenie,nawozy itp.Czy ty tam masz niebieski zwirek???
- cmepro
- Stały bywalec
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Doświadczony akwarystą to może nie jestem ale coś doradzić zawsze mogę ;) Nie jestem pewnie ale nie widzę z tyłu żadnego tła, wrzuć jakieś (byle nie tapetę z roślinami), może być czarne (zwykły karton albo czarny worek), grota... nigdy jakoś nie podobały mi sie rzeczy typu statki domki zamki w akw. ale wygląda nie najgorzej, podłoże... zmień na jakieś inne i może daruj sobie kolorowe kamyczki dla nie to takie samo jak ceramiczne ozdóbki, dorzuciłbym jakiś korzeń a zamiast tej grotu może jakieś Stony (ADA), rośliny.... na tył jakieś wysokopienne i jakieś mniejsze na pierwszy plan tak żeby wszystko ładnie wystopniować. I pomyśl o daniu odp. oświetlenia żeby roślinki ładnie rosły. Zawsze możesz sie posłużyć ściągawką w postaci galerii jak nie czujesz sie na siłach samemu coś stworzyć ;)
- black1diamond
- Stały bywalec
Więc tak: Filtr UniFiltr 360 340l/h grzałka z termostatem Elite Submersible 100W co do oswietlenia nie jestem pewna. 2x30W lub 2x36W. Poki co nawozu nie stosuje, roslinki swietnie rosna juz je przycinalam i rozsadzam. Tło mam. nie moge miec kartonu z racji iz czesto musze otwierac pokrywe i wtedy woda zamoczyla by karton. mialam niebieskie tlo ale bardzo zle i niekorzytnie wygladalo akwarium (kojazylo mi sie ze szpitalem) mam fototapete... Co do kamyczkow mam kilka rodzajow: wieksze to biale i brazowe. mniejsze to niebieskie srebne i biale. mozliwe ze mam kilka kolorowych kamyczkow ze starego akwa. wlasnie zastanawiam sie co zrobic ze skalą. troche miejsca zajmuje no ale jest schronieniem dla ryb.
Dziekuje za posty i czekam na nastepne
Dziekuje za posty i czekam na nastepne
Pozdrawiam Wszystkich 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Filtr jest na pewno za mały do tego baniaka. Tło i podłoże wygląda.....źle.
Możesz dać czarny karton, a na czas podnoszenia pokrywy wyciągać go.
Kamyczki są za duże i ilość podłoża jest niewystarczająca. Rośliny będą miały problemy z ukorzenianiem i wzrostem. Nie mówiąc już, że moim i wielu osób zdaniem wydląda nienaturalnie.
[ Dodano: 2008-06-01, 22:28 ]
Aha, widzę tam skalary, który nie mogą pływać w takim litrażu. Akwa dla skalarów jest za niskie.
Możesz dać czarny karton, a na czas podnoszenia pokrywy wyciągać go.
Kamyczki są za duże i ilość podłoża jest niewystarczająca. Rośliny będą miały problemy z ukorzenianiem i wzrostem. Nie mówiąc już, że moim i wielu osób zdaniem wydląda nienaturalnie.
Oświetlenie masz 2x18W. większe byś nie zmieściła.black1diamond pisze:2x30W lub 2x36W.
Wywal. zamiast tego kup jakiś korzeń. będzie wyglądał naturalnie i wpłynie korzystnie na rośliny i ryby.black1diamond pisze:lasnie zastanawiam sie co zrobic ze skalą
[ Dodano: 2008-06-01, 22:28 ]
Aha, widzę tam skalary, który nie mogą pływać w takim litrażu. Akwa dla skalarów jest za niskie.
- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
a ja ci powiem tak... mam czarne tło z kartonu teraz jestem w trakcie tworzenia baniaka i musze zdejmować całą pokrywę i nie martwię i o wodę na kartonie.black1diamond pisze:Tło mam. nie moge miec kartonu z racji iz czesto musze otwierac pokrywe i wtedy woda zamoczyla by karton.
Zrób tak jak ja... wyczyść dokładnie tylną szybę (od zewnątrz) tak żeby nie było smug po wodzie (jeśli osadził sie kamień łatwo go usuniesz przy pomocy miękkiej gębki (żeby nie porysować szyby) i soku z cytryny bądź octu). Masz fototapetę, jak wiadomo jest ona pokryta czym jakby lakierem co powoduje że nie chłonie wody, przyklejasz ją małymi kawałkami taśmy klejącej (przezroczystej) do boków akwarium (nie będzie jej widać) a następnie z dużego kawałka czarnego brystolu wycinasz tło mniejsze od fototapety o 3 mm z każdej strony (np. wymiar fototapety 800 x 300 mm [80 x 30 cm] karton tniesz na wym. 794 x 294 mm [79,4 x 29,4 cm]) pozwoli to swobodnie wsunąć karton między fototapetę a szybę akwarium. Żeby woda sie nie lała za karton... użyj tej samej przeźroczystej taśmy klejącej, obklej boki fototapety na całej jej bocznej długości z obu stron (z góry na dół), to samo zrób z dolną krawędzią i analogicznie z górną zawijając taśmę lekko do baniaka. Jak założysz pokrywę kto nie wie nie będzie wiedział że jest to taśmą sklejone a pod pokrywą i tak jej nie będzie widać.
Może to średniowieczna metoda ale sprawdza się, chyba prostszego sposobu nie znam ;)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
tło można jeszcze zrobić z foli (naklejki okleiny) samoprzylepnej czarnej i przykleić na tylną ściankę oczywiście na zewnętrznej stronie akw
i tak jak wszyscy ci doradzają wymień ten kamień na korzeń i obsadź go mchem
ze żwirkiem to już gorsza sprawa z wymianą bo to by się wiązało z restartem akw. a to nie jest wskazane proponował bym przysypanie istniejącego nowym (mniej kolorowym)
i tak jak wszyscy ci doradzają wymień ten kamień na korzeń i obsadź go mchem
ze żwirkiem to już gorsza sprawa z wymianą bo to by się wiązało z restartem akw. a to nie jest wskazane proponował bym przysypanie istniejącego nowym (mniej kolorowym)
miłego dnia 

- black1diamond
- Stały bywalec
Co to filtra to sie zgadzam, musze go wymienic poniewaz uszkodzilam go podczas czyszczenia i słabiej chodzi
Tylko jak obsadzic taki klorzen mchem?? bo rozumiem ze chodzi wam o to zeby powierzchnia korzenia zostala nim przykryta??
Wszelakie zmiany dotyczace zakupu czegos nowego musze puki co odlozyc na pozniej... Akwarium funkcjonuje od miesiaca a juz wydalam na niego grubo ponad 800zl...
Jakie zalecacie nawozy??

Wszelakie zmiany dotyczace zakupu czegos nowego musze puki co odlozyc na pozniej... Akwarium funkcjonuje od miesiaca a juz wydalam na niego grubo ponad 800zl...
Jakie zalecacie nawozy??
Pozdrawiam Wszystkich 

- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
prosta sprawa... kupujesz korzeń (pomijam gotowanie w soli, moczenie itp. bo to oczywiste) kupujesz mech (niby jaki chcesz, ale nie każdy gatunek nadaje się na wiązanie do korzenia) kupujesz cienką żyłkę albo jakąś nitkę stylonową, układasz mech na korzeniu tak jak uważasz i w takim miejscu żeby miał możliwość ładnie sie rozrastać i oplatasz go żyłką / nitką. A jak to dokładnie wygląda nie będę tu pisał odeśle Cię do opcji "wyszukiwarka" jest sporo na ten temat i nawet pamiętam że były załączone zdjęcia jak to wygląda ;) Dodam tylko że to prosta sprawa. Może na początku nie wygląda to ładnie bo mech jest przyciśnięty i z czasem jakby lekko "usychał" robi się brązowy ale spokojnie.... odbije i przy odp. warunkach ładnie wyrośnie, to tylko kwestia czasu ;)black1diamond pisze:Tylko jak obsadzic taki klorzen mchem??
- black1diamond
- Stały bywalec
Ah dzieki. Gdyby nie wy... :padam: Naprawde dzieki temu forum dowiedzialam sie jak duzo bledow popelnialam w zyciu... jesli chodzi o akwarystyke oczywiscie ;) no coz mam tlyko nadzieje ze za jakies 10 lat bede mogla pomagac laikom w dziedzinie akwarystyki
mam nadzieje,ze za jakis czas wkleje zdjecia z nowym wystrojem i rowniez podzielicie sie swoimi opiniami
takze prosze nie zamykac tematu 

Pozdrawiam Wszystkich 

- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
Nie przesadzajmy znam ludzi co zajmują sie akwarystyka od roku a nawet krócej a ich "dzieła" święcą triumfy na licznych konkursach, trening czyni mistrza. Jeszcze jedno zdanie odnośnie początków w akwarystyce. Poczytaj na forum jak sie do wszystkiego zabrać, od wielkości akwaria przez podłoże, rośliny, korzenie, kamienie oświetlenie, wodę, parametry, testy, obsada, pokarm, choroby itp itd. Wszystko tu znajdziesz i na pewno pogłębisz swoją wiedzę, może nie do poziomu doradzania innym (na to potrzeba troszkę własnego doświadczenia) ale dla własnych potrzeb.black1diamond pisze:no coz mam tlyko nadzieje ze za jakies 10 lat bede mogla pomagac laikom w dziedzinie akwarystyki
-
- Stały bywalec
- Imię: Kamil
- Kontakt:
a nikt nic nie powiedzial o podkładce pod akwa...nie jest rownomiernie rozlozona lewy bok bez podkladki ale chyba naprezenia nie bedo tak duze....
- black1diamond
- Stały bywalec
tak jak wspominałam w pierwszym poście są już pierwsze zmiany. przede wszytki zmiana obsady:
6 żałobniczek
3 molinezje black molly (chce sie ich pozbyć)
2 prionobramy filigera ( tez chce je oddać)
3 błyszczyki parańskie (również)
1 przeźroczka indyjska (oddam lub dokupię kilka)
Tymczasowo (do poniedziałku)
4 skalary
2glonojady
zamiary:
jutro kupuję Otoski, myślę tez o jakimś stadku może neonki i czymś większym np ramirezy
po za tym jakiś korzeń,kokos, więcej roślin. bo jak pewnie zauważycie zniknęła kabomba... tak to jest jak sie ma molinezje...
bardzo chciałabym jeszcze wymienić żwir na bazaltowy no ale nie wiem czy mi sie to uda. tak wiec wstawiam foty i czekam na oceny i rady

--- za skała, dokupię jeszcze tej rośliny i poczekam na rozrost, ładnie kładzie sie na skale
--- super wygląda ta roślina bardzo urosła i chyba pójdzie w to miejsce gdzie była kabomba

--- całość z pustym miejscem po kabombie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/405 ... 4a467.html

proszę o oceny i komentarze
[ Dodano: 2008-07-24, 11:32 ]
no widzę ze tu zaglądacie ale nikt sie nie wypowie
6 żałobniczek
3 molinezje black molly (chce sie ich pozbyć)
2 prionobramy filigera ( tez chce je oddać)
3 błyszczyki parańskie (również)
1 przeźroczka indyjska (oddam lub dokupię kilka)
Tymczasowo (do poniedziałku)
4 skalary
2glonojady
zamiary:
jutro kupuję Otoski, myślę tez o jakimś stadku może neonki i czymś większym np ramirezy
po za tym jakiś korzeń,kokos, więcej roślin. bo jak pewnie zauważycie zniknęła kabomba... tak to jest jak sie ma molinezje...
bardzo chciałabym jeszcze wymienić żwir na bazaltowy no ale nie wiem czy mi sie to uda. tak wiec wstawiam foty i czekam na oceny i rady

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/405 ... 4a467.html

proszę o oceny i komentarze
[ Dodano: 2008-07-24, 11:32 ]
no widzę ze tu zaglądacie ale nikt sie nie wypowie

Pozdrawiam Wszystkich 

-
- Akwarysta
- Imię: BD
Moim zdaniem brakuje planów. Niemal całkowity brak tyłu i środka. Jaka to pojemność? jakie światło? Dokupienie korzenia napewno będzie dobrym pomysłem. Narazie nie ma co oceniać.
Dlaczego molinezja siedziała w pierdlu? No i żwirek zdał by się drobniejszy.
Dlaczego molinezja siedziała w pierdlu? No i żwirek zdał by się drobniejszy.
- black1diamond
- Stały bywalec
wszystkie informacje są na gorze....
102litry 2x18w co do zwirka wiem ale ciężko będzie go teraz wymienić. musiałabym całkowicie zrestartować zbiornik. molinezja nie siedziała w kotniku tak to wygląda... był tam miot platki. co do planów. dążę do utworzenia wklęsłej aranżacji. czyli wysoko z lewej i z prawej a środek niski. po za tym nie mam środka bo molinezje zjadły kabombe która tam była... widzę ze nie czytasz postów
102litry 2x18w co do zwirka wiem ale ciężko będzie go teraz wymienić. musiałabym całkowicie zrestartować zbiornik. molinezja nie siedziała w kotniku tak to wygląda... był tam miot platki. co do planów. dążę do utworzenia wklęsłej aranżacji. czyli wysoko z lewej i z prawej a środek niski. po za tym nie mam środka bo molinezje zjadły kabombe która tam była... widzę ze nie czytasz postów
Pozdrawiam Wszystkich