Problem z pomopowaniem filtra - buz udeżał w rybki

Moderator: ModTeam

Mmore
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Micha³

Problem z pomopowaniem filtra - buz udeżał w rybki

Post autor: Mmore » 2008-06-02, 20:52

Na samym początku chcę powiedzieć że akwarium przygotowałem wedle wskazówek i nie mam glonów ale to dobrze i nie jest to przedmiotem mojego problemu. Mam 60 litrów 6 neonków 4 Gupiki (na razie tylko samce bo samice są za małe jeszcze by je dodać ale docelowo dodam samice jeszcze) i jeden glonojad. Rybki wprowadziłem po około 2 tygodniach dziś metodą kropelkową do akwarium i pojawił się problem... filtr kiedy nie było rybek pompował dość mocno powietrze i woda krążyła w kółko po akwarium - co wydawało mi się w miarę normalne ale teraz gdy rybki wpuściłem do akwa strasznie w nie tłukło i waliło nimi. Naprawdę nie radziły sobie. Neonki myślałem że wciągnie. Siedziały cały czas pod filtrem. Gupiki niby się zaaklimatyzowały ale jak tylko podpłynęły do góry to nimi pyrgało dość mocno więc zamontowałem kolanko i powietrze jest pompowane w kierunku dna. I tu pojawia się mój niepokój i pytanko. Czy jeżeli tak zmieniłem pompowanie - cyrkulacja wody nie jest już tak widoczna i nie pływa w kółko będzie oki z akwarium? Będzie dobrze napowietrzone i ogólnie czy po takiej zmianie coś może się stać? A może wrócić do tego by to pompowało w rybki ten tlen choć wydaje mi się że to było złe bo teraz rybki pływają po całym akwarium a nie chowają się (neonki) pod filtrem bo gupiki wiadomo większe ale też strasznie nimi motało. Proszę o pilną odpowiedź bo nie chcę im zrobić krzywdy żadnej i proszę na mnie nie krzyczeć :P Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Problem z pomopowaniem filtra - buz udeżał w rybki

Post autor: marthinez » 2008-06-02, 21:00

Może podasz co to za filtr?
Na początek radzę zmniejszyć/wyregulować przepływ.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Mmore
Nowicjusz

Post autor: Mmore » 2008-06-02, 21:06

Jest to filtr HAILEA model przeznaczony do akwarium 50-110 litrów czyli HL-BT400
Bąbelki powietrza docierają przy zmianie w podłoże do około 90% akwarium. Rybki zaczęły pływać normalnie i przestały się chować. Proszę o pomoc :> Nie wiem w jaki sposób mógłby to wyregulować bo przed zamontowaniem tego wentylka powietrza (na samym początku) to i tak woda krążyła dość mocno w kółko :/ Teraz powietrze leci do dna niepokój mój wynika z tego czy coś się stanie z rybkami? Zmiana filtra nie wchodzi w grę ;)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-06-02, 21:10

Obrazek

Mmore
Nowicjusz

Post autor: Mmore » 2008-06-02, 21:19

Doczytałem się o deszczownicy i o tym że to może być rozwiązanie ale nic tutaj nie ma o rozwiązaniu w kierunku podłoża. Czy takie pompowanie może coś zaszkodzić ? Deszczownica z tego co widzę nie da napowietrzania wody a bez powietrza to rybki długo nie pożyją tam ani roślinki i ogólnie takie rozwiązanie nie wiem czy będzie dobre. Pytanie zasadnicze: Czy zmiana tego wylotu powietrza w dno a nie tak by woda chodziła w kółko spowoduje jakieś niedobre zmiany w akwarium. Woda nie krąży już w kółko - nie wiem czy powinna i krążyć w kółko. Obecnie tak jak mówię kolanko zamontowane w kierunku podłoża coś złego zrobi rybką ?
Aby zwolnić pompkę tej wody to raczej nie ma chyba żadnego sensownego sposobu bo czy tak czy siak - z powietrzem lub bez będzie pyrgać rybki jak będzie na prost... a może bliżej tylnej ścianki przesunąć filtr bo jest prawie na środku?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-06-02, 21:24

Mmore pisze:Deszczownica z tego co widzę nie da napowietrzania wody
Poczytaj trochę o napowietrzaniu wody. ;)
Deszczownia jest najlepsza do tego.

Ustaw ją tak, aby ruch wody nie powodował silnego prądu, skoro regulacji brak.

Swoją drogą to strasznie kiepski ten filtr.
Obrazek

Mmore
Nowicjusz

Post autor: Mmore » 2008-06-02, 21:27

No kiepski niestety taki dostałem z zestawem w akwarium :) Powiem szczerze że skoro ta deszczownica nie będzie złym rozwiązaniem to jutro ją zastosuje. Już rybką dziś atrakcji nie będę dostarczał by się nie za bardzo zestresowały. Skoro mówisz że deszczownica będzie napowietrzać wodę no to oki ją zrobię. Dzięki za pomoc :) Pozdrawiam

Tamcia
Stały bywalec
Imię: Ewelina
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-06-02, 22:02

Sorki,że wtrącę,bo widzę,że pytałeś kilkukrotnie i odpowiedzi nie dostałeś...To,że woda i powietrze wylatują z filtra przez kolanko w stronę dna nie ma znaczenia!!!Z akwarium nic złego się nie stanie,z rybciami też nie...Ja stosuję taką metodę u siebie w jednym z akwarii i wszystko jest ok!!Kolanko ustawiam tak jak mi pasuje w zależności od aranżu...Sporadycznie zdejmuję kolanko na godzinkę lub dwie,ale to bardziej w celu zruszenia dna by uniosły się jakieś ewentualne "śmieci" :hyhy:

Mmore
Nowicjusz

Post autor: Mmore » 2008-06-02, 22:06

Acha no to moje obawy zostały uspokojone. Zastosowanie deszczownicy widziałem i jakoś jej napowietrzanie wody mnie nie przekonuje i jeszcze muszę popytać w sklepie co zrobić ;> Chcę by było dobrze ;> Dziękuje że napisałaś o napowietrzaniu w dno :) O to mi głównie chodziło :) :padam:

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-06-02, 22:38

Mmore pisze:Zastosowanie deszczownicy widziałem i jakoś jej napowietrzanie wody mnie nie przekonuje
:zdziwko:
Nie będę Cie przekonywał na siłe.
Każdy szanujący się akwarysta używa deszczowni. Bardzo dobrze napowietrza wodę i nie powoduje strat co2 tok jak bąbelki.
W filtrach zewnętrznych jest to niemal konieczne.
Mmore pisze:eszcze muszę popytać w sklepie co zrobić
Pytaj, pytaj. jak się znają powiedzą to samo co ja. :P
Tamcia pisze:Sporadycznie zdejmuję kolanko na godzinkę lub dwie,ale to bardziej w celu zruszenia dna by uniosły się jakieś ewentualne "śmieci"
Plus zalegający siarkowodór i inne szkodliwe substancje gnilne. :super:
Dno się odmula.
Obrazek

Tamcia
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-06-02, 22:50

Nie napisałam,że deszczownia jest złym pomysłem!!Sama też się nad tym zastanawiałam swego czasu... :zdziwko:
marthinez pisze:Dno się odmula
To robię swoją drogą!!

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-06-02, 23:07

Tamcia pisze:Nie napisałam,że deszczownia jest złym pomysłem!!Sama też się nad tym zastanawiałam swego czasu...
Przecież nie pisałem tego do Ciebie. ;)
Obrazek

Tamcia
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-06-02, 23:27

Ja w sprawie deszczowni pisałam również do Mmore,
marthinez pisze:Bardzo dobrze napowietrza wodę i nie powoduje strat co2 tok jak bąbelki.
To prawda,deszczownia miesza wodę przez co CO2 jest lepiej rozpuszczane ;)

Mmore
Nowicjusz

Post autor: Mmore » 2008-06-03, 06:48

Więc z samego rana została zamontowana deszczownica. Woda jest skierowana ku powierzchni. Trochę nieładny ten badyl plastikowy po środku akwarium ale mówi się trudno. Woda na powierzchni lekko się unosi do góry ale nie ma fontanny. Zanikły także wcześniejsze bombelki. Mam nadzieje że dobrze zrobiłem. Rybki zaczęły pływać przy powierzchni wody. Zauważyłem także że neonki które wcześniej pływały samotnie stworzyły mini grupę. Tzn. jedna jest neonków 2-ga Gupików. Dzięki za fachowe porady i pomoc. Nie wiem jakim cudem ta deszczownica ma pompować powietrze ale oki najwidoczniej się nie znam i zaufam fachowcom :padam: ;) :D

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-06-03, 07:40

Tamcia pisze:Ja w sprawie deszczowni pisałam również do Mmore,
Aha. ;)
Tamcia pisze:To prawda,deszczownia miesza wodę przez co CO2 jest lepiej rozpuszczane
Heh.. to nie tak. deszczownia dobrze zamontowana powoduje delikatny ruch powierzchni wody, dzięki czemu napowietrza ją. Nie powoduje silnych zawirowań i efektu pralki w całym akwa, przez co cenne co2 nie zostaje tak szybko wytrącone z wody. W każdyn razie nie rozpuszcza co2, ale też nie wytrąca go z wody tak jak napowietrzacz (bąbelki).
Mam nadzieję, ze jasno się wyraziłem. :]

[ Dodano: 2008-06-03, 07:42 ]
Mmore pisze:Więc z samego rana została zamontowana deszczownica. Woda jest skierowana ku powierzchni. Trochę nieładny ten badyl plastikowy po środku akwarium ale mówi się trudno. Woda na powierzchni lekko się unosi do góry ale nie ma fontanny.
Tak właśnie miałeś to zrobić. ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ