Witam serdecznie
Na początek:
Zbiornik 450l
Obsada:
różne rodzaje tęczanek bodajże z 20 sztuk
4 świecik kongolański
6 danio malabarski
3 skalar
3 bocja wspaniała
4 zbrojniki
6 kirys
2 kosiarki
Karmionie raz dziennie płatki tropicala, granulat, mrozonki
Dużo roślin
Parametry:
pH około 7
twardość ogólna około 30
Temperatura 26-27oC
Sprzęt:
Tetra tec 1200
filtr wewnętrzny do wspomgania napowietrzania
grzałka jest ecz nie uzywam (stabilizacja temp w akwarium w odniesieniu do temp pomieszczenia)
Opis problemu
Jakiś tydzień temu zakupiłem 8 sztuk tęczanek (parkinsona i trójpręgiej). Nie bylo żadnych problemów az do teraz. Dwa dni temu w czasie dnia zauważyłem, że jedna z zakupionych tęczanek pływa tuz przy powierzchni wody i bardzo szybko oddycha. Nie było żadnych dodatkowych objawów tzn żadnych plamek, punkcików i innych niepokojących symptomow które mogłyby wskazywać na ospę. Związałem te zachowanie ryby z ukropem który panował na zewnątrz a więc i podniesioną temperaturą wody w akwarium (29oC).
Następnego dnia oczywiście znalazłem rybkę dryfująca już do góry brzuchem pod powierzchnią wody. Reszta obsady akwarium nie wykazywała żadnych niepokojących oznak.
Dziś rano po przebudzeniu skontrolowaniu temp w akwarium 26oC zauważyłem kolejna z teczanek tym razem Wernera z takimi samymi objawami. Dodam że była to jedna z ryb, która miałem wcześniej. Pływała pod powierzchnią szybko oddychając, żadnych dodatkowych objawów. Postanowiłem wyłowić, niestety po pół godzinie padła. Dolałem MFC do ogólnego i czekam.
Pytanie
Co może być przyczyną tych zgonów? Czy może to być spowodowane zbyt niską zawartością tlenu w wodzie w podwyższonej temperaturze? jeśli tak to dlaczego tylko pojedyncze sztuki ryb padają? jakieś inne pomysły?
Letnie upały?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Radek
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Letnie upały?
Czy dokładnie przyglądałeś się skrzelom ryb?
W dzień temperatura jest oczywiście wysoka, ale nocą może spadać o kilka stopni, więc grzałka z termostatem powinna być włączona całą dobę.
Przy wysokiej temperaturze spada ilość tlenu, ale u innych ryb byś również zaobserwował jakieś objawy niedotlenienia.
W dzień temperatura jest oczywiście wysoka, ale nocą może spadać o kilka stopni, więc grzałka z termostatem powinna być włączona całą dobę.
Przy wysokiej temperaturze spada ilość tlenu, ale u innych ryb byś również zaobserwował jakieś objawy niedotlenienia.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Radek
Re: Letnie upały?
Tak w przypadku drugiej z ryb wyłowiłem ją i przyglądałem sie jej uważnie z każdej strony. po za tym że szybko oddychała i próbowała podpływać jak najbliżej tafli wody nie zauważyłem żadnych innych oznak.
Dałem kilka kropel MFC, ryba wykonała jeszcze klika nerwowych podrygów po czym w ciągu kilku kolejnych minut duch z niej uszedł. :/
Co do grzałki to jest wyłączona świadomie. Nocą okno w pokoju otwieram na oścież by móc uzyskać jak największe schłodzenie temperatury powietrza w pokoju, tym sposobem udaje się obniżyć temperaturę w akwarium tak o 1oC
Oprócz tego na dwóch rybkach już od dłuższego czasu mam dziwne narośla. Lecz nie zauważyłem ich jakiś negatywnych skutków.
Foto poniżej

Dałem kilka kropel MFC, ryba wykonała jeszcze klika nerwowych podrygów po czym w ciągu kilku kolejnych minut duch z niej uszedł. :/
Co do grzałki to jest wyłączona świadomie. Nocą okno w pokoju otwieram na oścież by móc uzyskać jak największe schłodzenie temperatury powietrza w pokoju, tym sposobem udaje się obniżyć temperaturę w akwarium tak o 1oC
Oprócz tego na dwóch rybkach już od dłuższego czasu mam dziwne narośla. Lecz nie zauważyłem ich jakiś negatywnych skutków.
Foto poniżej