Chciałem w swoim baniaczku odzwierciedlić Amazonkę. Niestety nie znam się zbytnio na roślinach i rybach tropikalnych. Mam zamiar hodować skalary, ale nie mam pojęcia jakie ryby i rośliny do nich dobrać

Z góry dzięki za pomoc, Jasiosław :chytry:
Moderator: ModTeam
naprawdę nic więcej nie potrzeba, ładne korzenie, piasek, piękne ryby to są elementy tworzące piękno tego biotopu, rośliny to tylko dodatekparę żabienic i pistii
Jeśli chodzi ci o te ''butle'' co sprzedają na allegro 3x1000ml to to jest badziewo... lepsza jest (i to o wiele) zwykłą bimbrownia... ale i ona na nic się nie przyda w 200l jeśli już chcesz podawać co2 lepiej kup butle wysokociśnieniową z osprzętem.Jasiosław pisze:czy co2 w 1000ml butlaxh to dobry pomysł,
Co2 swoją drogą a nawozy swoją. Nawozami nie zastąpisz co2 ani odwrotnie... Podobno (ja ich nie stosuję ale dużo osób mówi że są ok) serie PG (Planta Gainer?) i PA (Planta Activ?) są bardzo dobre ale pamiętaj jeśli chesz podawać nawozy i co2 to swiatło min 0,5w/lJasiosław pisze:czy lepiej najzwyklejsze nawozy?
Musisz od nowa wylać wodę z akwarium, wyjąć żwirek, wsypać biogrunt, i dopiero na to dopiero żwir. Co do reszty niech się wypowiedzą inniJasiosław pisze:Pospieszyłem się z wsypywaniem piachu i nalewaniem wody, mam to wywalić, żeby doładować bio grunt, czy wystarczy, że usypię jedną wielką górkę z mojego podłoża, walnę nawóz i zasypię
To już zależy co Ci się podoba. Nie wiem czy Ty aby na pewno jesteś pewien czy odzwierciedlać środowisko Amazonki... Musisz na spokojnie to przemyśleć i dużo o tym poczytać. ;)Jasiosław pisze:A jak z rybami?