dołożenie rybek do akwarium

Moderator: ModTeam

Cherry_lady
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Barbara

dołożenie rybek do akwarium

Post autor: Cherry_lady » 2008-06-04, 08:58

Witajcie!

Mam akwarium takie troszkę niewymiarowe - ma niecałe 40l. Od pięciu dni pływa w nim jedna welonka. Na jego wyposażeniu póki co jest filtr i napowietrzacz w jednym. Bardzo chciałabym dokupić kilka rybek i potrzebny sprzęt.
Proszę pomóżcie dobrać mi sprzęt, gatunek rybek i ilość (wiem że to małe akwarium więc będzie ich na pewno niwiele). I w jaki sposób najbezpieczniej dołożyć te rybki do akwarium? Dziękuję za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość bo jak zapewne widać dopiero zaczynam.

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Re: dołożenie rybek do akwarium

Post autor: kbtor » 2008-06-04, 09:39

Oddaj welona i dopiero potem dobierz jakieś małe rybki. Możesz mieć poważne problemy z tą rybą. Poczytaj na forum kilka tematów o welonach, a sama zrozumiesz co mam na myśli.

Teraz nie dokupuj żadnych ryb.
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-06-04, 09:58

Proponuję zacząć przygodę z forum od lektury wątku http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm Znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie nurtujace Cię pytania.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

sikooy
Nowicjusz
Imię: Szymon

Post autor: sikooy » 2008-06-07, 17:34

Welon jest ryba trudna w utrzymaniu - strasznie brudzi wode. Poza tym, jest za duzy do takiego malego akwarium. Minimum 50-60l na jednego, ale to i tak minimum. Po trzecie, welon jest ryba zimnolubna, co oznacza ze nie bedziesz mogla hodowac innych ryb, ktore potrzebuja temperatury wyzszej...
Ja, na Twoim miejscu oddalbym tego welona do sklepu, i posadzil troche roslin... (jak masz welona to pewnie malo roslin... ;) ) kupil inne male rybki... np jakies kosaczowate (neony, danio, rozbory), swietnie nadadza sie do takiego malego akwa... jezeli masz dore oswietlenie to zaiwestuj w male rosliny (mchy, wglebke, glosie lub henka na trawnik), i pomysl o hodowaniu krewetek... mam nadzieje ze pomoglem, pozdrawiam. ;)

ODPOWIEDZ