Moje akwarium (112l)
Moderator: ModTeam
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Moje akwarium (112l)
Akwarium jest własną aranżacją właściciela i odzwierciedla jego wizję.
Jakiekolwiek łapanie wystroju w symetrie i tym podobne, uważam za gwałt na wolności akwarysty.
Czy ta symetria jest rzeczywiście taka potrzebna? To wszystko jest wtedy pięknie poukładane, ale razi mnie w tych zbiornikach sztuczność.
Akwarium ma być naturalnym odzwierciedleniem środowiska, a jak wiemy matka natura nie biega z przymiarem i linijką.
Akwarium jest ładne i jeśli tylko odpowiada Twoim oczekiwaniom, to wystarczy.
Jakiekolwiek łapanie wystroju w symetrie i tym podobne, uważam za gwałt na wolności akwarysty.
Czy ta symetria jest rzeczywiście taka potrzebna? To wszystko jest wtedy pięknie poukładane, ale razi mnie w tych zbiornikach sztuczność.
Akwarium ma być naturalnym odzwierciedleniem środowiska, a jak wiemy matka natura nie biega z przymiarem i linijką.
Akwarium jest ładne i jeśli tylko odpowiada Twoim oczekiwaniom, to wystarczy.
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
To wlasnie symetria powoduje wrazenie sztucznosci (Symetria = lewa strona jest odzwierciedleniem prawej z punktem centralnym po srodku ☺ I ☺ ). Mysle, ze Mariusz mowi o zachwianiu symetrii poprzez przesuniecie elementu centralnego bardziej w lewo lub w prawo. Jesli chodzi o prezentowane akwarium to przesuwanie tego wielkiego drewna i tak wiele nie zmieni. Aby bawic sie w asymetryczne uklady, trzeba najpierw zadbac o wlasciwe proporcje wielkosci akwarium, roslin, i dekoracji ;)kbtor pisze:Akwarium jest własną aranżacją właściciela i odzwierciedla jego wizję.
- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Dokładnie mi o to chodziło.. w tym przypadku punkt centralny jest na samym środku co właśnie tworzy ową sztuczność i nienaturalność..Slanter pisze:Mysle, ze Mariusz mowi o zachwianiu symetrii poprzez przesuniecie elementu centralnego bardziej w lewo lub w prawo.
Hmm.. a powiedz mi czym jest symetria?? Czy to jest to o czym mówię?? Czy może taki właśnie układ jaki przedstawił nam właściciel tejże aranżacji?kbtor pisze:Czy ta symetria jest rzeczywiście taka potrzebna? To wszystko jest wtedy pięknie poukładane, ale razi mnie w tych zbiornikach sztuczność.
Jeśli każdy by mówił odrazu, że akwarium osoby, która je wystawia na forum by wszyscy mogli się wypowiedzieć, jest przepiękne od samego początku to jaki byłby sens jego ukazywania?kbtor pisze:Akwarium jest ładne i jeśli tylko odpowiada Twoim oczekiwaniom, to wystarczy.
Doścignąć niedoścignione...
- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
W zasadzie spuściłem odrobinę wody, ale w sumie tylko dla swojego spokoju, bo oprawka świetlówki ledwie muskała taflę.Snowflake pisze:Dzieki za foto![]()
powiedz mi jeszcze jedna rzecz dales ta swietlowke na srodke teraz poziom wodu musi byc troche nizej prawda ? zeby sie ze swietlowka nie zchodzil ?
[ Dodano: 2008-05-07, 18:09 ]
Wg mnie ten korzeń nie jest za duży. Możliwe, że takie wrażenie sprawia na zdjęciach, ale na żywo wygląda odpowiednio. Teraz muszę się tylko uzbroić w cierpliwość i poczekać, aż ładnie obrośnie mchem...Slanter pisze:Aby bawic sie w asymetryczne uklady, trzeba najpierw zadbac o wlasciwe proporcje wielkosci akwarium, roslin, i dekoracji ;)
Tak generalnie, to dziękuję za uwagi. Szczególnie odnośnie tej symetrii, bo o tym nie miałem pojęcia - może jak kiedyś będę zmieniał aranżację akwa, to się wykorzystam tę zasadę. Póki co, dla mnie jest fajnie tak, jak jest. A rybkom będzie chyba rybka, czy korzeń będzie 5cm w tę czy w tę stronę ;)
To trochę nie tak - kbtor ma rację, że przede wszystkim właścicielowi ma się podobać. I miło mi, jako współautorowi (tworzyliśmy to wspólnie z żoną), że akwarium się komuś podoba. Pouczające są również wszelkie uwagi odnośnie położenia roślin względem siebie, jak i względem osprzętu, czy też właśnie rozmieszczenia elementów kluczowych. Myślę, że nikt jednak nie wrzuca zdjęć swojego akwa tylko po to, żeby poczytać jakie to ono nie jest wspaniałe i cudowne. Wtedy rzeczywiście - byłoby bez sensu.Mariusz86 pisze:Jeśli każdy by mówił odrazu, że akwarium osoby, która je wystawia na forum by wszyscy mogli się wypowiedzieć, jest przepiękne od samego początku to jaki byłby sens jego ukazywania?
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
W zasadzie spuściłem odrobinę wody, ale w sumie tylko dla swojego spokoju, bo oprawka świetlówki ledwie muskała taflę.
hehe to w takim razie robie tak u siebie
bo ja juz glowkowalem jak upchnac ta kolejna switlowke i nie wiedzialem jak
a w sumei nikt mi pomoc nie mogl
powiedzxm i jeszcze jakiej mocy masz swietlowki ?
Pozdro!
hehe to w takim razie robie tak u siebie

powiedzxm i jeszcze jakiej mocy masz swietlowki ?
Pozdro!

-
- Przyjaciel forum
"Odpowiednio" jest w tej branzy stwierdzeniem troche subiektywnymDrottnar pisze:Wg mnie ten korzeń nie jest za duży. Możliwe, że takie wrażenie sprawia na zdjęciach, ale na żywo wygląda odpowiednio.

- Drottnar
- Akwarysta
3x18W, przy czym dwie świetlówki to są te, które były w standardzie, a trzecia to Sylvania Daylightstar, 5000K.Snowflake pisze:powiedzxm i jeszcze jakiej mocy masz swietlowki ?
Nie uraziłeś mnie, ani nie odebrałem Twojej wypowiedzi jako chamskiej. Jest okSlanter pisze:Wybacz jesli Cie urazilem wypowiedzia.

[ Dodano: 2008-05-14, 23:22 ]
No to czas na kolejne fotki.
W międzyczasie nastąpiło kilka zmian - doszło CO2, żabienica, mech, mikrosorium i glon-kula - nie mam pojęcia, jak się to cudo nazywa ;) Aha, i zastosowaliśmy się troszkę do rady Mariusza i przenieśliśmy korzeń w prawo, a ponadto obróciliśmy go, aby "rósł" w głąb akwarium i przez to dawał lepszy efekt przestrzeni.
Zapraszam do oglądania

No i dzisiejsze działania mojej dzielnej Żony - tło w wersji 0.1 alfa ;) Mnie się już takie podoba i dla mnie może zostać

A przy okazji pytanie - jaki możecie polecić nawóz makro? Czuję, że tego brakuje naszym roślinkom, a rybki zamierzamy wprowadzić dopiero w czerwcu i nie wiem, czy jednak wstrzymać się z wydawaniem kasy, czy jednak zaopatrzyć wodę w niezbędne dla roślin składniki?
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 08:42 przez Drottnar, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
ta żabienica fakt, że troszkę duża. Małe rybki uwielbiają pływać między łodygami takich roslin i chować się w cieniu dużych liści, ale te liście troszkewychodzą poza obrys akwarium
. Jak będzie się to utrzymywać, to zasłoni światło temu trawnikowi. Trzeba by poczelkać aż żabienica wypuści nowe liście i powoli te dłuższe wycinać, lub cała żabienica out.
Ta zielona kulka/glon to gałęzka.

Ta zielona kulka/glon to gałęzka.
- Drottnar
- Akwarysta
Fakt - można jeszcze zaczekać, aż wypuści nowe liście. O tym nie pomyślałem. W sumie jeszcze z tydzień, a moczarkę będę mógł trochę porozdzielać i dać jej na tył więcej, więc może i żabienica się też tak ładnie rozwinie ;)
[ Dodano: 2008-05-23, 22:35 ]
No to mała aktualizacja akwarium.
Wywaliliśmy sporą część wgłębki i pistii; wywaliliśmy za dużą żabienicę, a w zamian wsadziliśmy Hygrophilę polyspermę. Przez te wszystkie zabiegi akwarium zmieniło dość znacznie swój wygląd, a przede wszystkim zrobiło się dużo jaśniejsze. Co nie zmienia faktu, że świetlówki trzeba wymienić. ;)
Zachęcam do oglądania i komentowania.

[ Dodano: 2008-05-27, 18:22 ]
Bąbelki - dużo bąbelków ;)

I miedziki obrzeżone
[ Dodano: 2008-06-05, 18:11 ]
Po niewielkiej zmianie:
mech wywalony z racji inwazji glonów (ale tak zostanie, bo podoba nam się taki goły korzeń). Poza tym lekka przycinka moczarki i bacopy.

[ Dodano: 2008-05-23, 22:35 ]
No to mała aktualizacja akwarium.
Wywaliliśmy sporą część wgłębki i pistii; wywaliliśmy za dużą żabienicę, a w zamian wsadziliśmy Hygrophilę polyspermę. Przez te wszystkie zabiegi akwarium zmieniło dość znacznie swój wygląd, a przede wszystkim zrobiło się dużo jaśniejsze. Co nie zmienia faktu, że świetlówki trzeba wymienić. ;)
Zachęcam do oglądania i komentowania.

[ Dodano: 2008-05-27, 18:22 ]
Bąbelki - dużo bąbelków ;)

I miedziki obrzeżone

[ Dodano: 2008-06-05, 18:11 ]
Po niewielkiej zmianie:
mech wywalony z racji inwazji glonów (ale tak zostanie, bo podoba nam się taki goły korzeń). Poza tym lekka przycinka moczarki i bacopy.

-
- Forumowicz
- Imię: Katarzyna
- Nazwisko: Mitrus
- Kontakt:
Nie no akwa super!
Tylko rybki takie... Mało śmiałe
Ale wszystko niezłe ;)
Tylko rybki takie... Mało śmiałe

Ale wszystko niezłe ;)
Pozdro dla fanów ,,Piratów z Karaibów" i Freddy'ego Krueger'a z filmu ,,Koszmar z ulicy Wiązów"

- justynka918
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Justyna
-
- Akwarysta
- Imię: BD
Ładne, naprawde łądne. Ale zdjęcie z miedzikami za ciemne i nic nie widać.
- Drottnar
- Akwarysta
Hm, u mnie na komputerze wyglądało lepiej ;) Postaram się zrobić jaśniejsze, ale moim aparatem strasznie ciężko zrobić ostre zdjęcia akwarium...
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
To zainwestuj w jakiś program graficzny...Drottnar pisze:moim aparatem strasznie ciężko zrobić ostre zdjęcia akwarium
Akwarium ładne tylko troszkę chaosu, ale to tak samo jak u mnie

I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Nowicjusz
- Imię: kacper
No no... akwarium bardzo ladne. Ten korzen jak juz obrosnie mchem to bedzie super wygladal, i roslinki jeszcze musza sie rozrosnac.