Moje akwarium (112l)

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Re: Moje akwarium (112l)

Post autor: kbtor » 2008-05-07, 13:32

Akwarium jest własną aranżacją właściciela i odzwierciedla jego wizję.
Jakiekolwiek łapanie wystroju w symetrie i tym podobne, uważam za gwałt na wolności akwarysty.
Czy ta symetria jest rzeczywiście taka potrzebna? To wszystko jest wtedy pięknie poukładane, ale razi mnie w tych zbiornikach sztuczność.
Akwarium ma być naturalnym odzwierciedleniem środowiska, a jak wiemy matka natura nie biega z przymiarem i linijką.

Akwarium jest ładne i jeśli tylko odpowiada Twoim oczekiwaniom, to wystarczy.
Obrazek

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2008-05-07, 16:15

kbtor pisze:Akwarium jest własną aranżacją właściciela i odzwierciedla jego wizję.
Jakiekolwiek łapanie wystroju w symetrie i tym podobne, uważam za gwałt na wolności akwarysty.
Czy ta symetria jest rzeczywiście taka potrzebna? To wszystko jest wtedy pięknie poukładane, ale razi mnie w tych zbiornikach sztuczność.
Akwarium ma być naturalnym odzwierciedleniem środowiska, a jak wiemy matka natura nie biega z przymiarem i linijką.
To wlasnie symetria powoduje wrazenie sztucznosci (Symetria = lewa strona jest odzwierciedleniem prawej z punktem centralnym po srodku ☺ I ☺ ). Mysle, ze Mariusz mowi o zachwianiu symetrii poprzez przesuniecie elementu centralnego bardziej w lewo lub w prawo. Jesli chodzi o prezentowane akwarium to przesuwanie tego wielkiego drewna i tak wiele nie zmieni. Aby bawic sie w asymetryczne uklady, trzeba najpierw zadbac o wlasciwe proporcje wielkosci akwarium, roslin, i dekoracji ;)

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2008-05-07, 16:58

Slanter pisze:Mysle, ze Mariusz mowi o zachwianiu symetrii poprzez przesuniecie elementu centralnego bardziej w lewo lub w prawo.
Dokładnie mi o to chodziło.. w tym przypadku punkt centralny jest na samym środku co właśnie tworzy ową sztuczność i nienaturalność..
kbtor pisze:Czy ta symetria jest rzeczywiście taka potrzebna? To wszystko jest wtedy pięknie poukładane, ale razi mnie w tych zbiornikach sztuczność.
Hmm.. a powiedz mi czym jest symetria?? Czy to jest to o czym mówię?? Czy może taki właśnie układ jaki przedstawił nam właściciel tejże aranżacji?
kbtor pisze:Akwarium jest ładne i jeśli tylko odpowiada Twoim oczekiwaniom, to wystarczy.
Jeśli każdy by mówił odrazu, że akwarium osoby, która je wystawia na forum by wszyscy mogli się wypowiedzieć, jest przepiękne od samego początku to jaki byłby sens jego ukazywania?
Doścignąć niedoścignione...

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: £ukasz

Post autor: Drottnar » 2008-05-07, 17:09

Snowflake pisze:Dzieki za foto :D

powiedz mi jeszcze jedna rzecz dales ta swietlowke na srodke teraz poziom wodu musi byc troche nizej prawda ? zeby sie ze swietlowka nie zchodzil ?
W zasadzie spuściłem odrobinę wody, ale w sumie tylko dla swojego spokoju, bo oprawka świetlówki ledwie muskała taflę.

[ Dodano: 2008-05-07, 18:09 ]
Slanter pisze:Aby bawic sie w asymetryczne uklady, trzeba najpierw zadbac o wlasciwe proporcje wielkosci akwarium, roslin, i dekoracji ;)
Wg mnie ten korzeń nie jest za duży. Możliwe, że takie wrażenie sprawia na zdjęciach, ale na żywo wygląda odpowiednio. Teraz muszę się tylko uzbroić w cierpliwość i poczekać, aż ładnie obrośnie mchem...

Tak generalnie, to dziękuję za uwagi. Szczególnie odnośnie tej symetrii, bo o tym nie miałem pojęcia - może jak kiedyś będę zmieniał aranżację akwa, to się wykorzystam tę zasadę. Póki co, dla mnie jest fajnie tak, jak jest. A rybkom będzie chyba rybka, czy korzeń będzie 5cm w tę czy w tę stronę ;)
Mariusz86 pisze:Jeśli każdy by mówił odrazu, że akwarium osoby, która je wystawia na forum by wszyscy mogli się wypowiedzieć, jest przepiękne od samego początku to jaki byłby sens jego ukazywania?
To trochę nie tak - kbtor ma rację, że przede wszystkim właścicielowi ma się podobać. I miło mi, jako współautorowi (tworzyliśmy to wspólnie z żoną), że akwarium się komuś podoba. Pouczające są również wszelkie uwagi odnośnie położenia roślin względem siebie, jak i względem osprzętu, czy też właśnie rozmieszczenia elementów kluczowych. Myślę, że nikt jednak nie wrzuca zdjęć swojego akwa tylko po to, żeby poczytać jakie to ono nie jest wspaniałe i cudowne. Wtedy rzeczywiście - byłoby bez sensu.

Snowflake
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Kuba
Kontakt:

Post autor: Snowflake » 2008-05-07, 23:59

W zasadzie spuściłem odrobinę wody, ale w sumie tylko dla swojego spokoju, bo oprawka świetlówki ledwie muskała taflę.

hehe to w takim razie robie tak u siebie :D bo ja juz glowkowalem jak upchnac ta kolejna switlowke i nie wiedzialem jak :D a w sumei nikt mi pomoc nie mogl :D

powiedzxm i jeszcze jakiej mocy masz swietlowki ?

Pozdro!
:D 4 x 18 W + Co2 :D

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2008-05-08, 00:19

Drottnar pisze:Wg mnie ten korzeń nie jest za duży. Możliwe, że takie wrażenie sprawia na zdjęciach, ale na żywo wygląda odpowiednio.
"Odpowiednio" jest w tej branzy stwierdzeniem troche subiektywnym :) ale to nie o to chodzi. Akwarium ma podobac sie glownie Tobie i taki jest cel kazdego z nas. Co z tego jesli mam talent do tworzenia super klasy biotopu (ktorego nie mam) czy innego stylu ktorym wszyscy sie zachwycaja z wyjatkiem mnie? Tak wiec o ile ktos wylacznie gra pod publiczke, akwarium ma za zadanie podobac sie wlascicielowi ktory na nie codziennie patrzy. Mniejsza z tym.... Wybacz jesli Cie urazilem wypowiedzia. Przeczytalem swoj post ponownie i byc moze to wielkie drewno zabrzmialo troche chamsko. Byc moze, ze ten korzen wyglada inaczej w rzeczywistosci. Wypowiedzialem sie tylko na podstawie zdjecia. Moja ocena jego proporcji wzgledem reszty jest rowniez tylko subiektywna.

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2008-05-08, 06:43

Snowflake pisze:powiedzxm i jeszcze jakiej mocy masz swietlowki ?
3x18W, przy czym dwie świetlówki to są te, które były w standardzie, a trzecia to Sylvania Daylightstar, 5000K.
Slanter pisze:Wybacz jesli Cie urazilem wypowiedzia.
Nie uraziłeś mnie, ani nie odebrałem Twojej wypowiedzi jako chamskiej. Jest ok :) Ja tylko bronię swój baniaczek ;)

[ Dodano: 2008-05-14, 23:22 ]
No to czas na kolejne fotki.

W międzyczasie nastąpiło kilka zmian - doszło CO2, żabienica, mech, mikrosorium i glon-kula - nie mam pojęcia, jak się to cudo nazywa ;) Aha, i zastosowaliśmy się troszkę do rady Mariusza i przenieśliśmy korzeń w prawo, a ponadto obróciliśmy go, aby "rósł" w głąb akwarium i przez to dawał lepszy efekt przestrzeni.

Zapraszam do oglądania :)

Obrazek

No i dzisiejsze działania mojej dzielnej Żony - tło w wersji 0.1 alfa ;) Mnie się już takie podoba i dla mnie może zostać :)
Obrazek

A przy okazji pytanie - jaki możecie polecić nawóz makro? Czuję, że tego brakuje naszym roślinkom, a rybki zamierzamy wprowadzić dopiero w czerwcu i nie wiem, czy jednak wstrzymać się z wydawaniem kasy, czy jednak zaopatrzyć wodę w niezbędne dla roślin składniki?
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 08:42 przez Drottnar, łącznie zmieniany 2 razy.

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25

Post autor: croc » 2008-05-15, 09:10

ta żabienica fakt, że troszkę duża. Małe rybki uwielbiają pływać między łodygami takich roslin i chować się w cieniu dużych liści, ale te liście troszkewychodzą poza obrys akwarium :) . Jak będzie się to utrzymywać, to zasłoni światło temu trawnikowi. Trzeba by poczelkać aż żabienica wypuści nowe liście i powoli te dłuższe wycinać, lub cała żabienica out.

Ta zielona kulka/glon to gałęzka.

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2008-05-15, 09:58

Fakt - można jeszcze zaczekać, aż wypuści nowe liście. O tym nie pomyślałem. W sumie jeszcze z tydzień, a moczarkę będę mógł trochę porozdzielać i dać jej na tył więcej, więc może i żabienica się też tak ładnie rozwinie ;)

[ Dodano: 2008-05-23, 22:35 ]
No to mała aktualizacja akwarium.

Wywaliliśmy sporą część wgłębki i pistii; wywaliliśmy za dużą żabienicę, a w zamian wsadziliśmy Hygrophilę polyspermę. Przez te wszystkie zabiegi akwarium zmieniło dość znacznie swój wygląd, a przede wszystkim zrobiło się dużo jaśniejsze. Co nie zmienia faktu, że świetlówki trzeba wymienić. ;)

Zachęcam do oglądania i komentowania.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 2008-05-27, 18:22 ]
Bąbelki - dużo bąbelków ;)

Obrazek

I miedziki obrzeżone :D

Obrazek

[ Dodano: 2008-06-05, 18:11 ]
Po niewielkiej zmianie:
mech wywalony z racji inwazji glonów (ale tak zostanie, bo podoba nam się taki goły korzeń). Poza tym lekka przycinka moczarki i bacopy.

Obrazek

Kleo
Forumowicz
Imię: Katarzyna
Nazwisko: Mitrus
Kontakt:

Post autor: Kleo » 2008-06-05, 18:19

Nie no akwa super!
Tylko rybki takie... Mało śmiałe ;D
Ale wszystko niezłe ;)
Pozdro dla fanów ,,Piratów z Karaibów" i Freddy'ego Krueger'a z filmu ,,Koszmar z ulicy Wiązów" :* ;D

Awatar użytkownika
justynka918
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 126
Imię: Justyna

Post autor: justynka918 » 2008-06-06, 07:26

Akwarium prezentuje się świetnie bardzo ładne :)
Justyna

hodowca_rybek
Akwarysta
Imię: BD

Post autor: hodowca_rybek » 2008-06-06, 09:54

Ładne, naprawde łądne. Ale zdjęcie z miedzikami za ciemne i nic nie widać.

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2008-06-06, 10:58

Hm, u mnie na komputerze wyglądało lepiej ;) Postaram się zrobić jaśniejsze, ale moim aparatem strasznie ciężko zrobić ostre zdjęcia akwarium...

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-06-06, 11:26

Drottnar pisze:moim aparatem strasznie ciężko zrobić ostre zdjęcia akwarium
To zainwestuj w jakiś program graficzny...

Akwarium ładne tylko troszkę chaosu, ale to tak samo jak u mnie :)
I Still Haven't Found What I'm Looking For

kacper...
Nowicjusz
Imię: kacper

Post autor: kacper... » 2008-06-07, 22:43

No no... akwarium bardzo ladne. Ten korzen jak juz obrosnie mchem to bedzie super wygladal, i roslinki jeszcze musza sie rozrosnac.

ODPOWIEDZ