Witam,
Zamierzam filtrować wodę wodociągową przez filtr z wkładem jak na zdjęciach (węgiel aktywowany) i wlewać tą wodę bezpośrednio do akwarium.
Nie mam możliwości gromadzenia odstanej wody.
Czy ktoś już praktykował podobne rozwiązania?. Z mojej wiedzy wynika iż wkład ten jest w stanie znacznie ograniczyć zawartość chloru, metali ciężkich itd. A przede wszystkim koszt ogólny ok 50 zł z przesyłką.
Proszę o opinie.
Pozdrawiam
filtrowanie wody wodociągowej
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Tomek
filtrowanie wody wodociągowej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: filtrowanie wody wodociągowej
Bez sensu. To juz znacznie lepszym rozwiązaniem jest np. aquatan sery.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Tomek
A jak ty chcesz to zrobić w przepływie?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
A po co w przepływie? Skoro nie odstawiasz wody, aquatan dodajesz do niej bezpośrednio przed podmianą w akwarium. A przecież w jakims naczyniu i tak musisz wode do akwarium dostarczyć, nawet jeżeli nie masz miejsca na wodę odstaną. Poza tym, w coraz większej ilosci miejsc woda jest tak wysokiej jakosci, ze odstanie nie zawsze jest potrzebne - i jeżeli sprawdzi się dokładnie parametry, można je pominąć.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
maol, a co z chlorem?
jakosc jakoscią ale chlor w kranowie to nieodłączna rzecz, a przynajmniej z tego co wiem
jakosc jakoscią ale chlor w kranowie to nieodłączna rzecz, a przynajmniej z tego co wiem
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: M-¿
Z tym się nie zgodzę.jakość jakością ale chlor w kranówie to nieodłączna rzecz, a przynajmniej z tego co wiem
U nas w kranówie chloru nigdy nie było (do czasu), teraz też już nie ma i raczej nie będzie. Nabijali nawet kranówę w butelki i przerabiali na mineralną. Wodę można teoretycznie lać prosto z kranu do akwa i nic nie powinno się stać.
Ale elbląska woda... tam wolę nie pić wcale, niż zrobić sobie herbatę.
Jeżeli taki filtr ma wyłapać większość zanieczyszczeń i będzie działało, to pomysł fajny, zwłaszcza, jeżeli Nael mieszka w bloku. 50 litrów wody, to prawie pół mojego akwa, nie dziwię się, że nie ma gdzie tego trzymać.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Micha³
Nigdy bym tak nie zrobił. Ja mam z Safe Water z Aqua Artu i na wszelki wypadek dodaję to do wody nalanej do wiaderka.Miraż pisze:Wodę można teoretycznie lać prosto z kranu do akwa i nic nie powinno się stać.
Oczywiście, że tak, lecz Safe Water "Wiąże i neutralizuje chlor oraz metale ciężkie zawarte w wodzie wodociągowej." Na dodatek ma również wiele innych plusów. ;)matmax426 pisze:jakosc jakoscią ale chlor w kranowie to nieodłączna rzecz
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
ja używam, a raczej używałem takich fitrów. Przy mieszaniu wody z RO z woda z kranu, wodę z kranu filrowałem przez zespół dwóch takich filtrów, gdzie w jednym miałem zwykły wkład mechaniczny, a w drugim wegiel. Nie umime powiedzieć, czy byłem zadowolony, ale koszt wkładów (w szczególniości węglowych) był dość wysoki i zabijał ekonomikę całego przedsięwzięcia. Teraz używam tego jedynie z dwoma wkładami mechanicznymi.
Ważnym czynnikiem przy filtracji poprzez wkłąd węglowy jest prędkość przepływu wody. Jeśli dasz zbyt dużą, to sprawność filtra będzie znikoma.
Ważnym czynnikiem przy filtracji poprzez wkłąd węglowy jest prędkość przepływu wody. Jeśli dasz zbyt dużą, to sprawność filtra będzie znikoma.