bocja sie przewraca? !
Moderator: ModTeam
- Runo
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Robert
- Kontakt:
bocja sie przewraca? !
co sie dzieje .. bocja jeszcze rano plywala normalnie .... a teraz za korzeniem lezy i sie przewraca na bok .. za chwile plynie normalnie i sie przewraca
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Re: bocja sie przewraca? !
A jaki to gatunek?
Bocje bardzo często pływają normalnie, aby zaraz potem kłaść się na boku. Wyglądają wtedy jakby zdechły. To naturalne zachowanie.
Bardzo dokładnie obserwuj wszelkie zmiany na skórze ryby i odchody.
Nie stosuj żadnych leków.
Bocje bardzo często pływają normalnie, aby zaraz potem kłaść się na boku. Wyglądają wtedy jakby zdechły. To naturalne zachowanie.
Bardzo dokładnie obserwuj wszelkie zmiany na skórze ryby i odchody.
Nie stosuj żadnych leków.
- kamcia_kamka
- Zainteresowany
- Imię: Kamila
- Kontakt:
A nie przekarmiłeś ją? :hyhy:
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
wieczorem jesc nie dostaly . dostaly rano i to taka normalna porcje moze za lapczywie jadla i dostala zaparcia 

- kamcia_kamka
- Zainteresowany
- Imię: Kamila
- Kontakt:
A jak sie teraz czuje sa jakies poprawy ?
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
aktualnie nie wiem ale pokladala sie coraz czesciej .... a jakby jej sie zeszlo, to tamta 2ga bedzie zyla normalnie czy zdechnie z samotnosci ? :|
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
jak to ...druga??? Bocja to ryba stadna, 5 to minimum ! Szczególnie w wypadku tak aktywnej i wymagającej towarzystwa ryby!
A zachowanie Twojej bocji moze byc jak najbardziej "normalne" - po prostu z braku odpowiedniego towarzystwa sama musi sobie dostarczać odpowiedniej ilości bodźców i taką sobie zabawę wymyśliła :-)
A zachowanie Twojej bocji moze byc jak najbardziej "normalne" - po prostu z braku odpowiedniego towarzystwa sama musi sobie dostarczać odpowiedniej ilości bodźców i taką sobie zabawę wymyśliła :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
akwarium 112l..... wiec raczej jakbym mial 5 bocji byscie mnie zbesztali,
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Jesli nie ma sie odpowiedniego akwarium, to nie kupije sie rybi po problemie,mozesz kupic jakies ine ktore odpowiadaja twojemu litrazowiRuno pisze:akwarium 112l..... wiec raczej jakbym mial 5 bocji byscie mnie zbesztali,
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
no ja wiem ze powinienem miec same neonki najlepiej albo nie trzymac wcale ryb bo mam takie malutkie akwarium.... w ogole lepiej by bylo jakbym je calkiem zlikwidował bo wstyd miec takie akwarium,
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Kaja
Oj, nie musisz się od razu denerwować. Bocje są fajne, pewnie masz wspaniałe, a one rosną spore.. te mniejsze (karłowata, siatkowana, mysia) Ci się nie podobają?
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
po wakacjach zakladam akwarium 300l... wiec mysle ze jezeli ryby mam male to jest im dobrze
Bocja czuje sie juz dobrze
Bocja czuje sie juz dobrze
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Kaja
No to dobrze, że już jej lepiej ^^ A co do 300l: nie wiedziałam -- w takim razie myślę, że powinno być ok [;
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Niepotrzebna ironia. Po pierwsze - po prostu w takim zbiorniku bocji mieć nie można. Akwarium 112l ma za małe wymiary w stosunku do ruchliwosci tych ryb. Po drugie - bocja to ryba bardzo stadna - i nie mozna trzymac ich w parkach - bo po prostu marnieją, robią się smutne i osowiałe. po trzecie - nie znamy Twoich planów - ja odniosłem sie tylko do Twoich wcześniejszych wypowiedzi. Jezeli planujesz 300l w niedługim czasie - wszystko bedzie OK, tylko powiększ to bocjowe stadko do co najmniej 5 szt.Runo pisze:no ja wiem ze powinienem miec same neonki najlepiej albo nie trzymac wcale ryb bo mam takie malutkie akwarium.... w ogole lepiej by bylo jakbym je calkiem zlikwidował bo wstyd miec takie akwarium,
A co do akwarium 112l - nieprawdą jest, że ktokolwiek z nas walczy tu o trzymanie w takich zbiornikach co najwyzej 5 neonek. 112l to juz sensowna pojemność, i naprawdę dużo gatunków mozna w nim z powodzeniam hodować. I tak samo w 60 czy 75l. Problem polega na doborze ryb i ich ilości - tak, zeby spełnic minimalne wymagania. A nie na siłe wciskac w niewielkie zbiorniki gatunki albo do tego nieprzystosowane, albo stadne...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Każdy zbiornik jest dobry i można znaleźć dla niego jakieś miejsce .Np. z malutkich akwariów do 15l można zrobić paludarium , z większego kevetkarium, akwarium 30l na bojownika lub kwarantannę. :zalamany: