zwinnik Armstronga

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

basia
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

zwinnik Armstronga

Post autor: basia » 2007-03-22, 13:17

Serdecznie witam wszystkich! Ostatnio widziałam w sklepie wyjątkowo ładnie urządzone akwarium ze zwinnikami Armstronga( małe, ok.20 l zbiornik).Chciałabym wiedzieć, czy są to rybki stadne, czy mogą być np. z neonami innesa, kiryskami i otoskiem? Mam małe akwarium(30l) z wymienioną obsadą, ale jestem skłonna coś wymienić lub założyć drugie,żeby tylko mieć tego zwinnika.Nie znalazłam literatury na ten temat, bardzo skąpe dane. A co z żywieniem, rozmnażaniem?U mnie nie ma tych zwinników jeszcze w sprzedaży-było to akwarium"pokazowe".Bardzo proszę o poratowanie mnie w wiedzę na ten temat,basia.

dziarmag
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 126

Re: zwinnik Armstronga

Post autor: dziarmag » 2007-03-22, 15:02

zwinnik Armstronga

Zachodnia część Gujany. Długość ciała do 4,5 cm. Samica odznacza się silniejszą budową od samca, a jej złota barwa jest mniej błyszcząca. Akwarium o pojemności 30 i więcej litrów, z bujnie rosnącą roślinnością. Woda miękka (5-10°n) i lekko kwaśna (pH 6,5). Temperatura 23-25°C. W okresie tarła 25- 26°C. Rozmnażanie jak powyżej. Dobrane pary chętnie dążą do tarła.

Moge ci na razie tyle pomóż Widzialem u mnie w sklepach te zwinniki I z neonami wlasnie plywaly...

basia
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

Re: zwinnik Armstronga

Post autor: basia » 2007-03-23, 08:40

Dziękuję Ci za odpowiedż, ale do tych wiadomości dotarłam. Interesują mnie sprawy praktyczne, z własnego doświadczenia akwarystów: jaki temperament mają te zwinniki, czego nie tolerują, z jakimi rybami nie powinny być i dlaczego itp.Nie wierzę, że są tak mało znane naszym akwarystom. Może się jeszcze ktoś odezwie..Pozdrawiam,basia.

ODPOWIEDZ