I przydało by się wyłączyć CapsLock przy pisaniu. Duże litery oznaczają krzyk. :zly:KKP512 pisze:A I PRZYDAŁ BYSIĘ REGURATOR OBROTÓW
Ile wiatraczków chłodzących na pokrywie 150cm?
Moderator: ModTeam
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Ile wiatraczków chłodzących na pokrywie 150cm?
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Kontakt:
w takiej pokrywie nie potrzeba regulatorów chyba ze ktos chce miec wypasny sprzet.Raczej na zasilaczu jest juz regulacja w zakresie1,5-12V
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Piotr
dał by ktoś fotkę jak to wygląda po zrobieniu , przypadkiem trafiłem na ten temat
i przyznam iż interesujące
i przyznam iż interesujące
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Tomek
Witam wszystkich na forum
Mam pytanie co do wiatraczków , mam u siebie zamontowane dwie sztuki , chciałbym zrobić żeby właczały się po przekroczeniu pewnej temperatury , jest takie coś wykonalne ??

Mam pytanie co do wiatraczków , mam u siebie zamontowane dwie sztuki , chciałbym zrobić żeby właczały się po przekroczeniu pewnej temperatury , jest takie coś wykonalne ??
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Pewnie, że jest.Potrzebny Ci najprostszy termostat.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Szymszon
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Rafa³
- Kontakt:
Po co w ogóle te wiatraczki?. Też mam świetlówki, zapewne jak każdy i nie stosuję żadnego chłodzenia.
- maol
- Moderator
Bo masz małe akwarium i jeszcze się nie zdążyło nagrzać. Szczególnie przy większych zbiornikach dodatkowe chłodzenie bywa konieczne.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Szymszon
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Rafa³
- Kontakt:
To od jakiego litrażu konieczne jest dodatkowe chłodzenie?. Rozumiem że przy moim 112 nie trzeba?.
- maol
- Moderator
To nie zależy od litrażu. To zależy od potrzeb. Jeżeli zbiornik się przegrzewa (bo np. taka jest po prostu pogoda) powstaje potrzeba jego chłodzenia. Jednak małe zbiorniki tak jak szybko się nagrzewają, tak też szybko stygną... Przy dużych zbiornikach jest inaczej - nagrzewają się powoli, al jak się nagrzeją.... to stygniecie również jest znaaacznie dłuższe. Co powoduje że potencjalnie niebezpieczna czy niechciana temperatura będzie utrzymywać się stanowczo zbyt długo - i powstaje konieczność dodatkowego chłodzenia zbiornika. Najprostszą i jedna ze skuteczniejszych metod jest po prostu wymuszenie szybszego obiegu powietrza nad tafla wody, a co za tym idzie, wymuszenie większego parowania. A to powoduje zużycie zakumulowanej energii na procesy parowania i szybkie obniżenie temperatury - czasem da się to zrobić nawet o kilka stopni.
Ocena, czy jest to niezbędne zależy tylko i wyłącznie od samego akwarysty - to on musi wiedzieć jak jest umieszczone akwarium (czy np. podgrzewa je bezpośrednio słońce), jak kształtuje się temperatura w pomieszczeniu itp. warunki fizyczne, jak również czy wzrost temperatury nie zaszkodzi rybom. Np. ja akwarium nie chłodzę - zwykle jest w nim 27-28 stopni, ale moim pielęgnicom i zbrojnikom żadnej krzywdy 31 stopni nie zrobi. Oczywiście - jeżeli ktoś ma welonki, ta sama temperatura będzie zabójcza.
Ocena, czy jest to niezbędne zależy tylko i wyłącznie od samego akwarysty - to on musi wiedzieć jak jest umieszczone akwarium (czy np. podgrzewa je bezpośrednio słońce), jak kształtuje się temperatura w pomieszczeniu itp. warunki fizyczne, jak również czy wzrost temperatury nie zaszkodzi rybom. Np. ja akwarium nie chłodzę - zwykle jest w nim 27-28 stopni, ale moim pielęgnicom i zbrojnikom żadnej krzywdy 31 stopni nie zrobi. Oczywiście - jeżeli ktoś ma welonki, ta sama temperatura będzie zabójcza.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back