Wczoraj uruchomiłem (nowy) filtr AquaClear 20, i troszeczkę głośno
"hrobocze". Myślałem że to na początku dopóki nie odpowietrzy się dobrze, ale przez noc i rano odgłosy jak z małej betoniarki.
Mam pewne obawy czy coś w nim nie jest spaprane albo czy ten typ tak ma.
Zanim zdecydowałem się na zakup czytałem opinie że słychać tylko plusk wody a tu niemałe rozczarowanie :zalamany: . Jakie są wasze doświadczenia z tym filtrem.?
AquaClear 20 - czy uszkodzony?
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: AquaClear 20 - czy uszkodzony?
Są to niezwykle ciche filtry, a "20" to już cisza absolutna. Jest coś nie tak. Odkręć (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara) tę dolną część w któej jest wirnik i wyjmij wirnik. Wizualnie sprawdź jego stan, symetryczność, itd. Osadź na ośce i poruszaj. Zobacz, czy o coś nie ociera. Może coś do środka wpadło.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Kontakt:
masz do niego zamontowany SKIMMER???albo cos ociera o scianki albo sie zapowietrza
-
- Zakręcony forumowicz
mogą jeszcze wibracje przenosić się na szkło, a raczej filtr może wibrując uderzać o akwarium. Jeśli tak jest to wciśnij coś miękkiego pomiędzy akwarium a taki mały plastikowy element dystansujący, który jest na samym dole filtra.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 45
Niestety porażka. Nie wiem w czym może być przyczyna. Wirnik wygląda w porządku, żadnych odłupań nic w wgłębieniu stojana nie znalazłem. Między szybkę a miejsca oparć filtra podkładałem cienkie paski styropianu i nic nie pomaga. Nadal słychać buczenie i hrobot, już stary wewnętrzny AquaSzut był cichszy.
Będzie trzeba odesłać go do serwisu - tylko już sobie wyobrażam przepychanki, oni zazwyczaj nic nie widzą i nic nie słyszą.
Będzie trzeba odesłać go do serwisu - tylko już sobie wyobrażam przepychanki, oni zazwyczaj nic nie widzą i nic nie słyszą.
-
- Zakręcony forumowicz
widzę, że jesteś z Warszawy. Jesli do wekendu nic nie zrobisz, to możemy sie spotkać w weekend i dokładnie temat rozpoznać. Mam w domu dwa takie filtry, tz 20 i 30, lub 30 i 50 -nie bardzo pamiętam. Będziesz mógł posłuchac i porównać. Można tez będzie wizualnie porównać, czy cos jest nie tak.
Reklamacja, to tez dobre rozwiązanie, nie zawsze trodne do przeprowadzenia jesli się kupowało wo miarę dobrym miejscu.
Reklamacja, to tez dobre rozwiązanie, nie zawsze trodne do przeprowadzenia jesli się kupowało wo miarę dobrym miejscu.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 45
Zobaczyłem (raczej posłuchałem) w sklepie jak pracuje AC i moja chrobocząca maszynka jest już w drodze do sprzedawcy. Jak chłopaki nie wykażą się dbałością o klienta mają zapewnioną darmową antyreklamę.