Pierwsze rosliny w akwarium
Moderator: ModTeam
Pierwsze rosliny w akwarium
Witam,
Jestem poczatkujacym akwarysta. Na poczatku czytalem duzo o zakladaniu akwarium (lektury) oraz na forum o zalozeniu akwarium roslinnego. Sadzilem ze nie bede mial problemow z zalozeniem takowego, a jednak sie pomylilem - jak widac teoria a praktyka to cos innego.
Zalozylem akwarium, obsadzilem "roslinka" ktora dostalem od kolegi (sam nie wie jak sie ona nazywa) oraz Lilaeopsis Brasiliensis. Po 2 dniach zauwazylem ze liscie od mojego "trawnika" zaczynaja opadac i lekko żółknąć.
Stad moje pytanie, czy moge miec akwarium roslinne bez potrzeby stosowania CO2? Praktycznie wszedzie sie pojawiaja zalecenia aby stosowac CO2...
Zastanawiam sie co moge zrobic w tej kwesti, czy nie lepszym rozwiazaniem dla mnie bylo by zrezygnowac wogole z roslin...
Jestem poczatkujacym akwarysta. Na poczatku czytalem duzo o zakladaniu akwarium (lektury) oraz na forum o zalozeniu akwarium roslinnego. Sadzilem ze nie bede mial problemow z zalozeniem takowego, a jednak sie pomylilem - jak widac teoria a praktyka to cos innego.
Zalozylem akwarium, obsadzilem "roslinka" ktora dostalem od kolegi (sam nie wie jak sie ona nazywa) oraz Lilaeopsis Brasiliensis. Po 2 dniach zauwazylem ze liscie od mojego "trawnika" zaczynaja opadac i lekko żółknąć.
Stad moje pytanie, czy moge miec akwarium roslinne bez potrzeby stosowania CO2? Praktycznie wszedzie sie pojawiaja zalecenia aby stosowac CO2...
Zastanawiam sie co moge zrobic w tej kwesti, czy nie lepszym rozwiazaniem dla mnie bylo by zrezygnowac wogole z roslin...
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 84
- Imię: Mateusz
Re: Pierwsze rosliny w akwarium
zrób sobie bimbrownie i skończy się twój problem z CO2.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
insider69, jakie masz oświetlenie w tym baniaku? Bardzo możliwe że jest go za mało.
Jeśli oświetlenie wynosi ok. 0,5W\L to możesz zacząć podawać CO2 oraz należałoby sie zaopatrzyć w nawozy micro i macro.
Jeśli oświetlenie wynosi ok. 0,5W\L to możesz zacząć podawać CO2 oraz należałoby sie zaopatrzyć w nawozy micro i macro.
Oswietlenie mam wlasnie Philips Aqurelle 15W przy zbiorniku 30 litrow, wiec idealnie pasuje proporcja 0,5W/1L.
Temperatura wody od 26,0 do 26,2 stopnia zawsze - nigdy mniej ani wiecej (zamontowany uklad dogrzewania poprzez grzalke oraz uklad chlodzenia)
Co do CO2 - wlasnie chcialbym zrobic tak, abym nie musial robic "bimbrowni"... najlepiej chcialbym wyeliminowac w swoim akwarium ewentualnosc montazu tego ukladu... Nie ukrywam, ze najbardziej interesuja mnie formy pomocy roslinom bez CO2...
:rotfl:
Temperatura wody od 26,0 do 26,2 stopnia zawsze - nigdy mniej ani wiecej (zamontowany uklad dogrzewania poprzez grzalke oraz uklad chlodzenia)
Co do CO2 - wlasnie chcialbym zrobic tak, abym nie musial robic "bimbrowni"... najlepiej chcialbym wyeliminowac w swoim akwarium ewentualnosc montazu tego ukladu... Nie ukrywam, ze najbardziej interesuja mnie formy pomocy roslinom bez CO2...
:rotfl:
- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
No najlepiej żeby CO2 było podawane, ale jeśli nie chcesz no to trzeba bedzie się ograniczyc tylko do nawozów mikro i makroelementowych, np. Aqua-art PG ferro+ i Macro.
CO do marnienia trawki może być to też spowodowane złym podłożem (za grube ziarna). Mozesz też dać do podłoża jakieś kulki\tabletki nawozowe.
CO do marnienia trawki może być to też spowodowane złym podłożem (za grube ziarna). Mozesz też dać do podłoża jakieś kulki\tabletki nawozowe.
Moje podloze ma ziarnistosc od 2 - 3 mm.
Czyli pozostaje nawozenie chemiczne.....
a ja myslalem ze zalozenie akwarium to taka fajna prosta sprawa.... heheh
respekt dla akwarystow.... (predzej bym zbudowal chyba samochod od podstaw)... zanim tego wszysytkiego sie naucze - minie sporo czasu....
a tak wogole, to jak widac - akwarium roslinne jest bardzooo wymagajace...
Czyli pozostaje nawozenie chemiczne.....
a ja myslalem ze zalozenie akwarium to taka fajna prosta sprawa.... heheh
respekt dla akwarystow.... (predzej bym zbudowal chyba samochod od podstaw)... zanim tego wszysytkiego sie naucze - minie sporo czasu....
a tak wogole, to jak widac - akwarium roslinne jest bardzooo wymagajace...
- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
A więc OKMoje podloze ma ziarnistosc od 2 - 3 mm.

No niestety akwarystyka ni jest prostą sprawa....
no dobra, zaopatrzylem sie juz w odpowiednie (mam taka nadzieje) zestawy odrzywek oraz do regulacji PH wody, bo prawdopodobnie mam zbyt twarda wode...
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Brak
Twarda wode moze zredukowac woda demineralizowana/destylowana. Nalezy jednak pamietac by nie przesadzic, bo mozna zbytnio obnizyc.
nie no wiem ze nie nalezy przesadzac.... dodalem 5 litrow wody RO i zobaczymy... czas przyniesie rezultaty...