Rośliny
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Re: Rośliny
Jakie masz oświetlenie, temp. Co2, litraż, parametry?To zależy też jaki typ akwarium chcesz mieć czy jakiś biotop, czy towarzyskie?
- linka
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ewelina
mam akwa 25l ale niezagospodarowane i pokolei dokupuję wszystko i zbliża sie czas na rybki i roślinki. a te akwa niema oświetrenia :zalamany:
Cierpliwość czyni cuda !!!
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
No to ciężka sprawa, bo wogóle bez światła to żadna roślinka chyba nie pociągnie.Musiałabyś coś kupić albo wykombinować.
-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
Ciezko powiedziec jakie roslini, skoro nie wiemy jaka planujesz obsade zbiornika. Najlpierw powinien zbiornik dojrzec (mowimy o normalnym akwarium, nie LT ;) ) z zwirem, roslinami, filtrem, grzalka i oswietleniem. Rosliny maja rozne wymagania co do swiatla, wiec jesli zamontujesz swietlowke 9w to bedzie troszke za malo. Przeliczajac 0,5w na litr wychodzi 12,5~13w.
Na poczatek dobry bedzie rogatek, moczarka, kabomba, rotala okraglolistna. Zalezy to co planujesz, jesli krewetki to dodatkowo mchy, watrobowce i duzo roslin o drobnych listkach.
Na poczatek dobry bedzie rogatek, moczarka, kabomba, rotala okraglolistna. Zalezy to co planujesz, jesli krewetki to dodatkowo mchy, watrobowce i duzo roslin o drobnych listkach.
-
- Akwarysta
- Imię: BD
Oświetlenie musisz mieć przynajmniej minimalne (takie jakie w standardowej pokrywie). W takich warunkach będą Ci w miarę zadowalająco rosnąć:
- żabienice (potrzeba żyznego podłoża - kulki).
- kryptokoryny
- nurzańce (vallisneria - również potrzeba kulek).
- anubiasy.
- mech jawajski również powinien rosnąć, ale bardzo powoli i będzie "przybidzony".
- żabienice (potrzeba żyznego podłoża - kulki).
- kryptokoryny
- nurzańce (vallisneria - również potrzeba kulek).
- anubiasy.
- mech jawajski również powinien rosnąć, ale bardzo powoli i będzie "przybidzony".
- linka
- Forumowicz
mam żarówke 220V 9W. chcę chodować rybki ale niewiem jakie napewno neonki ,głupiki kiryski i glonojady
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
linka pisze:mam akwa 25l
Żadne ryby z wyżej wymienionych (oprócz gupików ;) ) nie nadaje sie do 25l ...linka pisze:napewno neonki ,głupiki kiryski i glonojady
W tak małym akwarium przelicznik w/l nie ma zastosowania... w takich akwariach potrzeba w przeliczniku ;) znacznie więcej watów niż np w akwariach typu 72l. Do takiego akwa z kompaktu to z 1w/1lJARA pisze:Przeliczajac 0,5w na litr wychodzi 12,5~13w.
Teraz kostka 

-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
Ale masz za male akwarium na hodowle zbrojnika czy kiryskow. Zbrojniki wymagaja duzych litrazy tj ok 200l*, kiryski to rybki stadne i potrzebuja minimum 35l. Do Twojego akwarium to albo 1 bojownik albo kilka neonek albo kilka gupikow. Moze byc tez krewetkarium.linka pisze:mam żarówke 220V 9W. chcę chodować rybki ale niewiem jakie napewno neonki ,głupiki kiryski i glonojady
Zarowka czy swietlowka? Zwykla zarowka sie nie nadaj, bedzie nagrzewac woda. Potrzebujesz swietlowki akwarystycznej lub ewentualnie zwyklej kompaktowej (energooszczednej), ale 9w to za malo.
* - w zaleznosci od rodzaju zbrojnika, sa egzemplarze ktore potrzebuj nawet 500l i wiecej.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 84
- Imię: Mateusz
Najlepiej zrób tam krewetkarium
- linka
- Forumowicz
w 5-cio l słoiku trzymałam zbrojnika i było dobrze ale oddałam do szkoły
- maciekdziuba
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Maciek
- Kontakt:
nawet tego nie bede komentowal... :przestraszony: Niech inni wskażą Ci lektury i powiedza co i jak z rybkami
Pozdro :-D
Maciek
Maciek
- linka
- Forumowicz
wiem że nie można ale pani mi wcisnęła i powiedziała jeszcze że za duży i będzie mu dobrze :wstyd: ale po wakacjach natychmiast go oddałam :oczami:
[ Dodano: 2008-06-19, 22:36 ]
[ Dodano: 2008-06-19, 22:36 ]
chodzi o słoiklinka pisze:że za duży
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Maksym
- Kontakt:
Większego betonu w życiu nie słyszałem... Kiryski jako BEZLWZGLĘDNE minimum to 90l... to rosnie nawet do 8cm to jak ma w 35l słoiku wytrzymać w liczbie 5 sztuk na dodatek??JARA pisze:linka pisze: kiryski to rybki stadne i potrzebuja minimum 35l
216l
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
-
- Akwarysta
- Imię: BD
To zależy od gatunku.Maksior pisze:... to rosnie nawet do 8cm
Ale trzymanie 5 kirysów w 35L to przesada.