Planta Gainer macro/micro/ferro - z czym to się je

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Planta Gainer macro/micro/ferro - z czym to się je

Post autor: dzidek1983 » 2008-06-18, 10:25

Safe Water również mogę polecić.. stosuję od roku i jadę cały czas na nieodstanej kranówie...

Kyle
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 63
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: Kyle » 2008-06-18, 10:55

ja widzę.
Jak zmieniasz wodę, to ryby mogą doznać małego szoku i nabawić się ran. Według tego co pisze producent, Safe Water ma na celu złagodzić podrażnienia i działać antystresowo. Do tego pozbywa się chloru i wiąże metale ciężkie.
Szoku? Ran?
No błagam... gdyby ryby miały doznawać szoku przy zmianie wody, a tym bardziej RAN, to połowa tematów na forum by była w stylu: "Ratunku, moje ryby poraniły się przy zmianie wody!" OR "RATUNKU!!! Jak mam zmieniać wode, aby nie zabijac ryb?!"

Danio12345
Akwarysta
Pojemność akwarium: 174
Imię: Micha³

Post autor: Danio12345 » 2008-06-18, 12:56

Kyle pisze:
ja widzę.
Jak zmieniasz wodę, to ryby mogą doznać małego szoku i nabawić się ran. Według tego co pisze producent, Safe Water ma na celu złagodzić podrażnienia i działać antystresowo. Do tego pozbywa się chloru i wiąże metale ciężkie.
Szoku? Ran?
No błagam... gdyby ryby miały doznawać szoku przy zmianie wody, a tym bardziej RAN, to połowa tematów na forum by była w stylu: "Ratunku, moje ryby poraniły się przy zmianie wody!" OR "RATUNKU!!! Jak mam zmieniać wode, aby nie zabijac ryb?!"

nie chodzi tu o rany w postaci straty ogona :)
jak wlewasz wodę, to jakaś rybka na 100% podpłynie. Prąd wody spycha ją w dół i może otrzeć się o np. żwirek. A myślisz, że jak rybka nagle ma do połowy wodę w akwarium to pływa sobie dalej na luzie? Mi się wydaje, że trochę się przejmuje. Albo jak transportujesz rybkę ze sklepu. Też się stresuje. Można do woreczka dodać trochę Safe Water. Może się trochę uspokoi.
Ja polecam wszystkie 4 produkty.
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk

Kyle
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Kyle » 2008-06-18, 13:11

Danio12345 pisze:jak wlewasz wodę, to jakaś rybka na 100% podpłynie
Jak włożę rękę do akwa to wszystkie otoski mnie obsiadają, czy powinienem spryskać rękę safe water...? :wstyd:
Danio12345 pisze:A myślisz, że jak rybka nagle ma do połowy wodę w akwarium to pływa sobie dalej na luzie?
Tak, moje otoski na zmartwione nie wyglądają i nie marnują czasu pożerając dalej glony ^^
Danio12345 pisze:Prąd wody spycha ją w dół
Ale jaki prąd wody? Wlewasz do akwa wodę wiadrem?
Danio12345 pisze:Albo jak transportujesz rybkę ze sklepu. Też się stresuje.
Tak samo jak milion innych ryb dziennie i NIC im się nie dzieje.
Danio12345 pisze:Może się trochę uspokoi.
A może chemia jej zaszkodzi?

Danio12345
Akwarysta
Pojemność akwarium: 174
Imię: Micha³

Post autor: Danio12345 » 2008-06-18, 14:45

Kyle pisze:Danio12345 napisał/a:
jak wlewasz wodę, to jakaś rybka na 100% podpłynie
Jak włożę rękę do akwa to wszystkie otoski mnie obsiadają, czy powinienem spryskać rękę safe water...?
Pytałem kilka osób. Wszyscy udzielili odpowiedzi, że podmiana wody stresuje ryby. Ja wolę podawać safe water.
A myślisz, że jak rybka nagle ma do połowy wodę w akwarium to pływa sobie dalej na luzie?
Tak, moje otoski na zmartwione nie wyglądają i nie marnują czasu pożerając dalej glony ^^
poobserwuj inne rybki. Otoski zazwyczaj przyssawają się do szybek.
Prąd wody spycha ją w dół
Ale jaki prąd wody? Wlewasz do akwa wodę wiadrem?
jak już jesteśmy tacy dokładni, daj link z filmikiem jak podmieniasz wodę nie robiąc ruchu wody ;) Wodę wlewam wiadrami, ale 2l i leje wolno.
Albo jak transportujesz rybkę ze sklepu. Też się stresuje.
Tak samo jak milion innych ryb dziennie i NIC im się nie dzieje.
dlaczego należy zaaklimatyzować rybę w akwarium? Przecież nic jej się nie dzieje :zdegustowany:
Może się trochę uspokoi.
A może chemia jej zaszkodzi?
a ferro+ jej nie zaszkodzi w akwarium ogólnym?

Safe Water wiąże metale ciężkie i neutralizuje chlor. Zawiera witaminę B. Chyba nie jest to szkodliwa chemia (ale tego na 100% nie jestem pewien).
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk

Kyle
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Kyle » 2008-06-18, 15:30

Danio12345 pisze:Pytałem kilka osób. Wszyscy udzielili odpowiedzi, że podmiana wody stresuje ryby. Ja wolę podawać safe water.
W jakim % akwariów podaje się safe water w celu podmiany wody?
Danio12345 pisze:poobserwuj inne rybki. Otoski zazwyczaj przyssawają się do szybek.
Moje się przyssywają do mnie :hyhy:
Danio12345 pisze:jak już jesteśmy tacy dokładni, daj link z filmikiem jak podmieniasz wodę nie robiąc ruchu wody ;)
Chodzi Ci o ruch wody przy spuszczaniu czy wlewaniu? Otoski lubią ruch wody, nawet duży, a na razie mam tylko je. Przy wlewaniu nie widzę żadnego problemu z nierobieniem ruchu wody, nalanie kilkunastu litrów kubkiem zajmuje mi kilka minut. Zaraz dojdziesz do wniosku, że należy ogrodzić wszystkie zbiorniki w których żyją ryby w naturze, bo jak przypadkiem wejdzie do nich jakieś zwierzę to się ryby zestresują...
Danio12345 pisze:dlaczego należy zaaklimatyzować rybę w akwarium? Przecież nic jej się nie dzieje :zdegustowany:
Przenoszenie ryb ze sklepu to zło konieczne i nie unikniesz tego. I moim zdaniem żadna chemia tu nie pomoże, chyba, że uśpisz ryby ^^
W ogóle o bezsensowne rzeczy się kłócimy, czy z safe water czy bez to ryby będą żyły tak samo :P

ODPOWIEDZ