Rośliny
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Brak
Re: Rośliny
Zamiast 'minimum 35l' mialo byc 'wiekszych niz 35l'.
- linka
- Forumowicz
- Imię: Ewelina
albo dajcie nazwy roślin które nie lubią światła lub bardzo mało :wstyd:
Cierpliwość czyni cuda !!!
-
- Akwarysta
- Imię: BD
Przeczytaj mój pierwszy post w tym temacie. Te roślinki nie potrzebują dużo światła. Jeśli wogóle nie nie będziesz mieć światła, to przetrwają tylko kryptokoryny. Zapomniałem jeszcze o sagitaria strubulata, ale ona też potrzebuje jakkieś minimalme ilości.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
sagittaria subulata potrzebuje do ładnego wzrostu światło...bez światła padnie...
Bez światłą to ciężko będzie cokolwiek utrzymać nawet Kryptokoryny.
Bez światłą to ciężko będzie cokolwiek utrzymać nawet Kryptokoryny.
-
- Stały bywalec
- Imię: Maksym
- Kontakt:
rzęsa wodna wgłębka i mchy to jedyne rośliny które rosły mi bez światła.
216l
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
- JARECZEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Jarek
Anubiasy jeszcze nie potrzebują dużo światła. Choć szybciej i ładniej rosną jak mają go pod dostatkiem 

-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
Planujesz akwarium bez oswietlenia? Akwarium bez roslin jest porazka (tzn problem z utrzymaniem parametrow itd), a jak juz sa roslini to i swiatla potrzebuja.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Patryk
- Nazwisko: Konieczny
Witam jestem tu nowy, hoduję rybki juz ok 6 lat ale wciąż mam ten sam problem...rośliny.
Mam anubiasy, które rosną mi extra, tyle że tylko one mi rosną, co posadzę inną roślinę to mi więdnie. Ostatnio posadziłem (nie wiem jak się nazywa) trawiastą roślinkę, która od korzeni odprowadza coś w stylu bulw. Po jakimś czasie zaczęła ubożec, liście odpadały, i zostawiały po sobie "włosy". Tak samo działo się z podobnymi roślinami, a wydałem na nie juz ok dwóch baniek, proszę o pomoc!!!
Jeśli to w czymś pomoże to mam w akwarium:
-25x neony (troche inessa troche czerwonych)
-3x gurami marmurkowe
-krewetka amano i filtrująca
-3x hokejka
-2x kosiarka
-jeden zbrojnik (te brązowe)
Mam anubiasy, które rosną mi extra, tyle że tylko one mi rosną, co posadzę inną roślinę to mi więdnie. Ostatnio posadziłem (nie wiem jak się nazywa) trawiastą roślinkę, która od korzeni odprowadza coś w stylu bulw. Po jakimś czasie zaczęła ubożec, liście odpadały, i zostawiały po sobie "włosy". Tak samo działo się z podobnymi roślinami, a wydałem na nie juz ok dwóch baniek, proszę o pomoc!!!
Jeśli to w czymś pomoże to mam w akwarium:
-25x neony (troche inessa troche czerwonych)
-3x gurami marmurkowe
-krewetka amano i filtrująca
-3x hokejka
-2x kosiarka
-jeden zbrojnik (te brązowe)
-
- Akwarysta
Podaj jeszcze:
- jakie oświetlenie (to najważniejsze)
- parametry wody
- nawozy jakie stosujesz.
- jakie oświetlenie (to najważniejsze)
- parametry wody
- nawozy jakie stosujesz.
-
- Nowicjusz
Za oświetlenie służą mi zwyczajne świetlówki fabryczne, parametrów nie mierzę (nie mam czym), nie nawożę, ale sądzę że to nie wina tych czsynników gdyż codziennie na akwarium [rzez 4-5 godzin pada normalne światło słoneczne, myślę że to jakaś ryba, gdyż nawet rogatek sztywny jest no poobgryzany-innego słowa ciężko mi użyc gdyż stare pędy się jako tako trzymają, zaś młode "poznikały".
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
To powoduje glony w akwarium i nie jest to odpowiedznie oświetlenie dla akwarii :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:piekarz2 pisze:rzez 4-5 godzin pada normalne światło słoneczne
- Piwosz
- Rekin forum
- Imię: Konrad
- Kontakt:
piekarz2, głównym twoim problemem to mała ilosć światła...przy takim oświetleniu jak masz teraz mozęsz mieć tylko mało wymagające rośliny, czyli anubiasy, microsorium, zwartki i może jeszcze nurzaniec.
-
- Akwarysta
piekarz22 - też miałem taki problem jak Ty. Muszę powiedzieć, że znikną dopiero jak zamontowałem drugą świetlówkę. Niestety świetlówki montowane fabrycznie, to najtańszy (najgorszy) daylight. Najlepiej mieć dwie. Jedną roślinną i drugą porządną typu daylight (np. philips 965). Inaczej nic Ci się nie uchowa. Musisz mieć te 0,5 W/L. Każdy Ci to powie.
Światło słoneczne byłoby dobre, gdyby codziennie niebo było bezchmurne i słonko ładowałoby z pełną mocą w akwa. Ale tak nie jest. To co hodujemy w akwariach pochodzi z tropików. Nasze warunki (w tym słonko) jest za słabe. Musisz doświetlać.
Światło słoneczne byłoby dobre, gdyby codziennie niebo było bezchmurne i słonko ładowałoby z pełną mocą w akwa. Ale tak nie jest. To co hodujemy w akwariach pochodzi z tropików. Nasze warunki (w tym słonko) jest za słabe. Musisz doświetlać.
-
- Nowicjusz
Więc proszę mi powiedziec jakie świetlówki mam kupic, aha a moze problemem jest tez czas oswietlania?, bo naświetlam akwarium w godzinach popołudniowych, moze ustawic czasomierz od rana do wieczora??