Pomocy , zagrożone życie moich rybek!!!!!!!
Moderator: ModTeam
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Pomocy , zagrożone życie moich rybek!!!!!!!
Pomocy , w części dna zrobiła się sytłacja beztlenowa żwir i piasek zupełnie zczerniały i do wody dostają sie trójące substancje grożące życiu ryb!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jak się tego pozbyć?!?!?!??!?!
SZYBKO ODPISZCIE!!!!!!!!!
Jak się tego pozbyć?!?!?!??!?!
SZYBKO ODPISZCIE!!!!!!!!!
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Pomocy , zagrożone życie moich rybek!!!!!!!
1.na początku postaraj się przenieść rybki do innego akwa
2.wymień całą wodę wymyj dokładnie żwir , piasek,rośliny i wogóle to co masz w akwa
2.wymień całą wodę wymyj dokładnie żwir , piasek,rośliny i wogóle to co masz w akwa
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: rajmund
- Kontakt:
Ooo. O tym to nie słyszałem i aż się boję. Co to za sytuacja beztlenowa? Czy to się z czasem robi w każdym akwarium? Jak tego ewentualnie uniknąć?
przede wszystkim musisz odmulic dno, zrób podmianę wody 30-50% w zależności od wielkości akwa (im mniejsze tym bliżej 50%). Przez cały czas silnie napowietrzaj wodę, aby szkodliwe gazy mogły uwolnic się do atmosfery.
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Nigdy nie slyszalem o takim czyms jak sytuacja beztlenowa, hmm?
Mam pytanie: co ile czyscilas dno i co ile podmienialas wode w akwarium?
Jezeli podmienialas to w jakiej ilosci?
ps: zgadzam sie z cortezem, odmulaj dno co tydzien przy czym podmieniaj 30% wody(ja bym nigdy nie podmienil wiecej niz 40%). Silnie napowietrzaj.
ps: zbadaj parametry wody, ktora dolewasz do akwarium (amoniak,NO2,NO3)
Mam pytanie: co ile czyscilas dno i co ile podmienialas wode w akwarium?
Jezeli podmienialas to w jakiej ilosci?
ps: zgadzam sie z cortezem, odmulaj dno co tydzien przy czym podmieniaj 30% wody(ja bym nigdy nie podmienil wiecej niz 40%). Silnie napowietrzaj.
ps: zbadaj parametry wody, ktora dolewasz do akwarium (amoniak,NO2,NO3)
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Sytuacja beztlenowa tworzy sie za sprawa bakterii beztlenowych . Zywia sie one odpadami organicznymi ktore zalegaja wierzch zwiru by po jakims czasie wniknac pod zwir. Jezeli warstwa zwiru jest dosc gruba a system korzeniowy roslin jest ubogi lub nie ma go wcale, wowczas tworzy sie stagnacja i kolonie beztlenowcow rozwijaja sie w najlepsze. Produkuja one trujacy siarkowodor ktory rozpuszcza sie w wodzie tworzac kwas siarkowodorowy. Woda w akwarium ma wtedy specyficzny zapach zgnilego jajka. Aby tego uniknac wystarczy systematycznie odmulac dno i co jakis czas lekko wzruszac zwir za pomoca patyka lub trzonka starej lyzki. Obfita roslinnosc zapobiega sytuacjom beztlenowym gdyz korzenie natleniaja podloze. Kieszenie stagnacji beztlenowych tworza sie latwiej w podlozach grubych i drobnoziarnistych. np w piasku.
- Doma
- Przyjaciel forum
Ale ja nie mam piasku i dzięki wszystkim za odpisanie, wymyłam wszystko wymieniłam całą wodę i upiekłam piasek ( dosłownie w piekarniku 200 C przez 30 minut.
[ Dodano: 2007-05-17, 16:47 ]
Znowu mi się tak zrobiło!!! NO3 i NO2 mam w porządku regularnie wzruszam żwir i odsysam za pomocą dzwonu resztki organiczne. Mam dużo roślin . W ile takie paskudztwo się robi ??? Wyjechałam na "wakacje" na 2 tygodnie, wracam a akwa całe w glonach i żwir czarny. Wystarczyły 3 dni i glonów prawie nie ma woda czyściutka a ja muszę wszystko od początku!!! Może ze żwirem jest coś nie tak ???
[ Dodano: 2007-05-17, 16:47 ]
Znowu mi się tak zrobiło!!! NO3 i NO2 mam w porządku regularnie wzruszam żwir i odsysam za pomocą dzwonu resztki organiczne. Mam dużo roślin . W ile takie paskudztwo się robi ??? Wyjechałam na "wakacje" na 2 tygodnie, wracam a akwa całe w glonach i żwir czarny. Wystarczyły 3 dni i glonów prawie nie ma woda czyściutka a ja muszę wszystko od początku!!! Może ze żwirem jest coś nie tak ???
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Czysc dno odmulaczem! Syp mniej jedzenia.
NO3 w porzadku? czyli ile?
Nie wymienai sie calej wody nigdy!
Podmieniaj 25% wody raz w tygodniu.
Nie powinno byc dalszych problemow, a jezeli beda to będziem myslec.
NO3 w porzadku? czyli ile?
Nie wymienai sie calej wody nigdy!
Podmieniaj 25% wody raz w tygodniu.
Nie powinno byc dalszych problemow, a jezeli beda to będziem myslec.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- Doma
- Przyjaciel forum
Wiem że się nie podmienia calej wody ale była szara ( 2 dni po napisaniu poprzedniego postu )i tak śmierdziała że nie mogłam spać chosiaż akwarium stoi na drugim końcu mojego pokoju. Często podmieniam wodę 20 % na tydzień. jak akwa jest pod moją opieką to nic się nie dzieje ale jak mnie nie ma to tysiąc problemów na raz!!!
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
"jak akwa jest pod moją opieką to nic się nie dzieje ale jak mnie nie ma to tysiąc problemów na raz"
... czyżby ktoś za bardzo dbał o ryby podczas Twojej nieobecności i sypał im jedzenia "do oporu"? Może mały instruktaż dla osoby obsługującej akwarium by pomógł? Wg mnie masz typową sytuację dla Mamy opiekującej sie rybami - "no przecież ciągle są głodne i tak proszą o dużo jedzenia" :-)
... czyżby ktoś za bardzo dbał o ryby podczas Twojej nieobecności i sypał im jedzenia "do oporu"? Może mały instruktaż dla osoby obsługującej akwarium by pomógł? Wg mnie masz typową sytuację dla Mamy opiekującej sie rybami - "no przecież ciągle są głodne i tak proszą o dużo jedzenia" :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Doma
- Przyjaciel forum
Ja im nie daję jedzenia do oporu tylko 2 razy dziennie tyle ile potrafią zjeść w ciągu ok.1 minuty i daje tabletki dla byb dennych krewetkom i kiryskom. A moja sąsiadka miała odmierzone porcje pokarmu na 1 raz. 
Pozdrawiam Dominika ;-)
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
A może masz za mało wydajny filtr, lub masz w akwarium nad dnem obszar gdzie woda jest zbyt słabo wymieniana? Obieg wody w całości objętości akwarium jest bardzo ważny, a zdaża się, szczególnie przy wewnętrznych filtrach w większych akwariach, że część wody nigdy do tego filtra nie trafia...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Doma
- Przyjaciel forum
Ja mam 112l. w tym litrażu ściany mają wysokość 40cm a napełnione jest do 35cm filtr jest 5 - 7 cm od podłoża. Całe akwarium filtruje się ponad 6 razy na godzine ( 750l. na godź. ) Wkładem jest "wata" i ceramika. Obieg wody mam dobry bo strumień "czystej" wody leci wgłąb zbiornika. Nie wienm co jest grane ale mam akwarium od 3/4 roku i robiło mi się coś takiego 3 razy.
Pozdrawiam Dominika ;-)