Który nawóz najlepszy??
Moderator: ModTeam
- mlody1221
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Adrian
- Nazwisko: Olbrzymek
- Kontakt:
Który nawóz najlepszy??
Proszę mi napisać, który z tych nawozówjest najlepszy:
http://www.allegro.pl/item381809899_rew ... k2so4.html
http://www.allegro.pl/item380386459_naj ... atis_.html
http://www.allegro.pl/item385687256_sup ... dawcy.html
http://www.allegro.pl/item382884630_rew ... azja_.html
A może jakiś inny??
Proszę o w miare szybką odpowiedź...
http://www.allegro.pl/item381809899_rew ... k2so4.html
http://www.allegro.pl/item380386459_naj ... atis_.html
http://www.allegro.pl/item385687256_sup ... dawcy.html
http://www.allegro.pl/item382884630_rew ... azja_.html
A może jakiś inny??
Proszę o w miare szybką odpowiedź...
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Re: Który nawóz najlepszy??
Bierz ten trzeci, od darjo_pl. Ja mam od niego, tylko wziąłem inny zestaw, ten 300 gr symfonii + 150 K2SO4. Gość odpisuje na wszystkie maile, szybko wysyła i takie tam 

- plastuf93
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Też mam taki sam zestawik jak kyle i na razie spoko! nie widać efektów z żadną stronkę, ale na razie dawałem przez pierwszy tydzień 1/2 dawki, teraz od piątku po podmianie 3/4...sie zobaczy! Ale ogólnie super, pomimo strajków poczty szybka przesyłka, przelew z mbank do innego banku, a paczka w piątek już u mnie(priorytet w czasie strajków)!
P.S. Spójrz zanim napiszesz! Mamy już bodajże 2 tematy, w których poruszamy kwestie tanich nawozów z allegro
P.S. Spójrz zanim napiszesz! Mamy już bodajże 2 tematy, w których poruszamy kwestie tanich nawozów z allegro

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Hmm... ja daję jeszcze mniejszą dawkę od wczorajplastuf93 pisze:nie widać efektów z żadną stronkę

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Maksym
- Kontakt:
nigdy nie ufałem nie ufam i nie będe ufał takim nawozom. Poza tym to jest rozwiązanie dla ludzi którzy mają węża w kieszeni. Lepiej już wydac to 30zł i kupić jeden nawóz który daje roślinom wszystko to co potrzebują na codzień
216l
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
- mlody1221
- Forumowicz
- Kontakt:
No to niech ktoś mi napisze nazwe jakiegos super nawozu, nie robionego w domu, ale najlepiej, żeby był z allegro...
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Rozumiem, że z jakiegoś korzystałes?Maksior pisze:nigdy nie ufałem nie ufam i nie będe ufał takim nawozom
Rozumiem, że wszyscy mają nieograniczone fundusze na akwariumMaksior pisze:oza tym to jest rozwiązanie dla ludzi którzy mają węża w kieszeni.
A jaki to? I na ile Ci on niby starczy za 30 zł?Maksior pisze:Lepiej już wydac to 30zł i kupić jeden nawóz który daje roślinom wszystko to co potrzebują na codzień
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Niestety podzielam zdanie Maksiora.
Takie nawozy to się robi samemu pod swój baniak, metodą prób. Jak wiadomo zadne akwa nie jest takie same i każde inaczej reaguje na dawki nawozowe. Jak już to kupił bym osobno składniki i robił bym sam. Trwa to długo, ale wtedy widać efekty.
Do 60 litrowego starcza przynajmniej na rok, a podejrzewam, ze dłużej.
Takie nawozy to się robi samemu pod swój baniak, metodą prób. Jak wiadomo zadne akwa nie jest takie same i każde inaczej reaguje na dawki nawozowe. Jak już to kupił bym osobno składniki i robił bym sam. Trwa to długo, ale wtedy widać efekty.
W cenie całego zbiornika typu holender 3 dychy to naprawde niewiele. W tej dziedzinie nie ma półśrodków.Kyle pisze:Rozumiem, że wszyscy mają nieograniczone fundusze na akwarium
PA lub PG.Kyle pisze:A jaki to? I na ile Ci on niby starczy za 30 zł?
Do 60 litrowego starcza przynajmniej na rok, a podejrzewam, ze dłużej.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
może ja się podepnę pod temat.
chcę zmienić nawożenie mojego akwarium roślinnego.
Czy zestaw:
TMG - micro
macro DIY przepis Slantera
PG Ferro +
jest dobrym zestawem?
i czy będzie mi potrzebny nawóz potasowy? jak zmierzyć potas? (testów nie umiem znaleźć)
chcę zmienić nawożenie mojego akwarium roślinnego.
Czy zestaw:
TMG - micro
macro DIY przepis Slantera
PG Ferro +
jest dobrym zestawem?
i czy będzie mi potrzebny nawóz potasowy? jak zmierzyć potas? (testów nie umiem znaleźć)
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
symfonia zlota ma to do sibie ze brakuje jej niektorych skladnikow tzn Fe trzeba uzupelniac samemu poniewaz w nawozie jest malo tego pierwiastka.Czytalem ze po PG rosna glony.Jak pisal poprzednik kazde akwa jest inne i trzeba inaczej nawozic.Ogolnie mowiac trzeba obserwowac rosliny jak wygladaja .Jest to trudne nadmiary i niedobory pierwiastkow sam do tego dochodze co i jak metoda prob i bledow
- plastuf93
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 50
- Kontakt:
Czyli do tego zestawu "Symfonia złota" i K2SO4 należałoby kupić jeszcze jakiś nawóz z Fe?
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
A jak kupisz PG to te dawki są idealnie dobrane pod Twój baniak?marthinez pisze:Jak wiadomo zadne akwa nie jest takie same i każde inaczej reaguje na dawki nawozowe.
Z każdym nawozem tzreba zaczynać od mikrodawek i obserwować. Ja od soboty leję symfonię i żadnego super nalotu glonów nie widzę, zaczęły mi wyłazić już tydzień przed rozpoczęciem nawożenia, bo rośliny podupadły z braku nawozów. Już na drugi dzień po podaniu symfonii wszystki zaczęły bąbelkować. A taiwan moss, który zarastał glonami teraz rośnie jak głupi.
Nie ma nawozu idealnego i nigdy nie będzie. Nie mówię, że symfonia jest na tym samym poziomie co PG, ale przy odpowiednim dawkowaniu można uzyskać dobre efekty.
- mlody1221
- Forumowicz
- Kontakt:
No więc tak:
marthinez, napisał coś o PA lub PG, to ja napisałem w allegro PG i nic, po dłuższych poszukiwaniach natknąłem się na nawóz Aqua Art Planta Gainer Pro Ferro+ 500 ml...
Jak sie okazało to dodatkowo znalazłem jeszcze:
Aqua Art Planta Gainer Pro Micro 500 ml
Aqua Art Planta Gainer Pro Hydro Mineral 500 ml
Aqua Art Planta Gainer Pro Macro 500 ml
Aqua Art Planta Gainer Classic 450 ml
I w tym momencie nie wiedziałem co sie dzieje... :orany: :wstyd: :przestraszony:
Może mi ktoś nappisać jaki zestaw nawozów, bądź jeden nawóz mógłbym lać do mojego aqua???
marthinez, napisał coś o PA lub PG, to ja napisałem w allegro PG i nic, po dłuższych poszukiwaniach natknąłem się na nawóz Aqua Art Planta Gainer Pro Ferro+ 500 ml...
Jak sie okazało to dodatkowo znalazłem jeszcze:
Aqua Art Planta Gainer Pro Micro 500 ml
I w tym momencie nie wiedziałem co sie dzieje... :orany: :wstyd: :przestraszony:
Może mi ktoś nappisać jaki zestaw nawozów, bądź jeden nawóz mógłbym lać do mojego aqua???
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Do akwarium gęsto obsadzonego z roślinami wymagającymi:mlody1221 pisze:Może mi ktoś nappisać jaki zestaw nawozów, bądź jeden nawóz mógłbym lać do mojego aqua???
PG Ferro +
PG Makro
PG Classic (lub Micro w zależności od tego czy stosujesz wodę z RO)
DO akwarium gęsto zarośniętego ale bez wygajających roślin nie trzeba Ferro+ (no chyba ze zobaczysz niedobory)
A do akwarium ze średnią ilością roślin wystarczy sam Classic. (chyba ze wystąpią niedobory)
Hydro Mineral stosuje sie do przygotowania wody z RO.
Tu taka ciekawa tabelka
http://aqua-art.pl/polski/art_nawozenie
Więcej info o nawożeniu znajdziesz na stronie producenta ;)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Planta activ firmy Aquabotanique: http://allegro.pl/search.php?string=planta+activ Bardzo polecam. Ja jestem zadowolony.mlody1221 pisze:marthinez, napisał coś o PA
Nie, ale mam pewność, ze są wysokiej jakości.Kyle pisze:A jak kupisz PG to te dawki są idealnie dobrane pod Twój baniak?
Zdziwił byś się jak zanieczyszczone składniki stosowane są do produkcji takich nawozów. Na jednym z for akwarystyki roślinnej ktoś robił badania w laboratorium i wyniki były szokiem.
Druga sprawa to, to, ze mam do dyspozycji kilka różnym mieszanek w zależności od zapotrzebowania
O np takich:
A o "symfonii złotej" już różnych rzeczy sie naczytałem.mlody1221 pisze:Aqua Art Planta Gainer Pro Micro 500 ml
Nie wiem, czy prawdziwych, bo sam nie stosowałem i nie zamierzam, ale ilość negatywnych opinii ludzi, którzy stosowali z myślą o holendrach, jest wystarczającym powodem do nie kupowania.