Niski trawnik w moim akwarium

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

insider69

Niski trawnik w moim akwarium

Post autor: insider69 » 2008-06-23, 12:27

Tak sie przymierzam do zakupu Hemianthus'a Callitrichoides'a - ale mam watpliwosci co do jego wysokosci... - moje akwarium ma wysokosc 25 cm...

Pisza w serwisie "holenderskie...." ze Hemianthus Callitrichoides to Hemianthus niski... czy oby napewno?

Widzac jak sprzedawcy na allegro sprzedaja "heńka" - nie wyglada wcale na niska roslinke... - powiem szczerze.. jestem mocno zdezorientowany...

czy to wlasnie hodowla powoduje ze ta roslina jest niska, czy moze kiedy hodowca akwarysta zapomni o pielegnacji "heńka" to wtedy wyrasta na 5 cm wysokosci...

jezeli jest jakis inny niski trawnik to chetnie wyslucham waszych propozycji i rad ;)

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Re: Niski trawnik w moim akwarium

Post autor: macio » 2008-06-23, 12:33

Mały heniek jest wtedy niski i płoży się gdy ma dużo światła. Jeśli ma go zbyt mało rośnie w górę. Na trawnik przy starannym przycinaniu można zastosować Eleocharis acicularis taka łądna trawka ;)
Teraz kostka ;D

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-06-23, 12:38

Są dwa gatunki "heńka" niski i wysoki... niski zawsze jest niski bo wymaga dużo światła aby był niski, a jak nie ma dużo światła to marnieje i po roślince :)

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-06-23, 12:53

macio pisze:Na trawnik przy starannym przycinaniu można zastosować Eleocharis acicularis taka łądna trawka ;)
Jeśli ktoś chce niski trawnik z eleocharisa to polecam Eleocharis sp. "Japan". Miałem go w swoim baniaku ale niestety gdzieś zaginął......

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-06-23, 13:15

gdzie kupiłeś tego eleocharisa i w jakiej cenie?

insider69

Post autor: insider69 » 2008-06-23, 13:20

na allegro szukajac po lacinskiej nazwie - "heniek" zawsze wygladal na przerosnietego.... tylko w "holenderskim" jest sprzedawany pod nazwa "niski" i faktycznie tak nawet wyglada na zdjeciach....

chyba pozostaje mi zamowienie tylko w sklepie... bo na allegro to kicz a "moj" sklep zoologiczny - kompletnie sie nie znaja...

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-06-23, 13:28

gdzie kupiłeś tego eleocharisa i w jakiej cenie?
Dostałem gratis od pewnego miłego akwarysty. Ale cena dosyć wysoka i trudno dostepny gatunek.
insider69 pisze:na allegro szukajac po lacinskiej nazwie - "heniek" zawsze wygladal na przerosnietego.... tylko w "holenderskim" jest sprzedawany pod nazwa "niski" i faktycznie tak nawet wyglada na zdjeciach....
Sprzedawany na allegro heniek jest heniem niskim...on po prostu tak wygląda na zdjęciach...ale jest całkiem inny od henia dużego...

insider69

Post autor: insider69 » 2008-06-23, 13:43

Piwosz pisze:Sprzedawany na allegro heniek jest heniem niskim...on po prostu tak wygląda na zdjęciach...ale jest całkiem inny od henia dużego...
Chyba ze tak jak piszesz - nie jest zbyt fotogeniczny...

a przypadkiem nie masz na zbyciu Henka? albo Microsorum Pteropus 'Narrow' ??

ODPOWIEDZ