Woda, woda.

Moderator: ModTeam

jawa
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Wojtek

Woda, woda.

Post autor: jawa » 2008-06-15, 11:12

Witam, mam akwa 96L w nim 8Neonków, glonojada, 5 mieczyków, 5gupików.
Woda mi się szybko zametnia, podmieniam co tydzien 20/30% wody, ale nic nie daje :(
Wiec praktycznie co jakiś czas muszę robic ogolne czysczenie akwa... (co jakis czas miałem na myśli 2/3 tyg. nawet niekiedy nie).
Mój osprzęt to

Filtr: TC-800
Grzałka z termostatem.
Uzywam nawozu do roslinek : Flora SIN E.

Pozdrawiam i proszę o propozycje.

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Re: Woda, woda.

Post autor: Piwosz » 2008-06-15, 11:39

jawa, kiedy założyłeś akwarium? Płukałeś żwir? Moze przekarmiasz rybki?
jawa pisze:Wiec praktycznie co jakiś czas muszę robic ogolne czysczenie akwa... (co jakis czas miałem na myśli 2/3 tyg. nawet niekiedy nie).
No to sie nie dziw że tak sie dzieje...w akwarium nie ma stabilnych parametrów wody, flora bakteryjna sie nie rozwija i nie ma kto "czyścić akwa z trujących związków..dziwie sie ze jeszcze rybki żyją.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-06-15, 12:20

Dokładnie. Ogranicz się do regularnych podmian, opanuj chęć wieklich porządków. Zadbaj właściwe o filtr - i woda sama się wyklaruje :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

jawa
Nowicjusz

Post autor: jawa » 2008-06-15, 12:57

Piwosz pisze:jawa, kiedy założyłeś akwarium? Płukałeś żwir? Moze przekarmiasz rybki?
jawa pisze:Wiec praktycznie co jakiś czas muszę robic ogolne czysczenie akwa... (co jakis czas miałem na myśli 2/3 tyg. nawet niekiedy nie).
No to sie nie dziw że tak sie dzieje...w akwarium nie ma stabilnych parametrów wody, flora bakteryjna sie nie rozwija i nie ma kto "czyścić akwa z trujących związków..dziwie sie ze jeszcze rybki żyją.
Wiec, co masz dokładnie na myśli ?
Wodę podmieniać jedynie co tydzien te 30% ?
A co do odpowiedzi wyzej, to rybki karmię 2 razy dziennie. Niekiedy 3 ale w małych ilościach, żeby nie przekarmić.
A mogą być tego inne skutki ? Np. zatwarda woda ? Za małe pH w wodzie nie wiem ?

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-06-15, 13:05

Zacznij od regularnej, jeden raz w tygodniu podmiany 20% wody. Tylko tyle. Powinno pomóc.

Napisz jeszcze jak dbasz o filtr.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

jawa
Nowicjusz

Post autor: jawa » 2008-06-15, 13:48

maol pisze:Napisz jeszcze jak dbasz o filtr.
Czyszcze go jak tylko mogę, szybko się nie zabrudza ale raz na 4 dni mi w zupełności wystarcza go przemyć i dobrze wyczyscic. :wstyd:

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-06-15, 13:52

jawa pisze:Czyszcze go jak tylko mogę, szybko się nie zabrudza ale raz na 4 dni mi w zupełności wystarcza go przemyć i dobrze wyczyscic. :wstyd:
Heh.....ot musisz miec jakiś fatalny filtr albo tyle syfu w akwa ze sie tak brudzi. Ja filtr wewnętrzny czyszczę raz na 2 tyg. i Tak najlepiej. DO tego czyszczę go w wodzie którą odlałem podczas podmiany z baniaka....a nie pod bieżącą wodą.
Co 4 dni to stanowczo za często....

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-06-15, 13:59

No i tu pewnie jest problem.Filtr powinieneś delikatnie czyścic w wodzie pochodzącej z akwarium (tej podmienianej) nie częściej niż raz na tydzień. Delikatnie - to znaczy tylko usuwając grubsze zanieczyszczenia mechaniczne, nie dążąc do całkowitego usuniecia zamieszkujacej go flory bakteryjnej. Jeżeli Twój filtr zabija się brydem szybciej, niestety proponowałbym wymianę na wydajniejszy, większy model.

Właściwa opieka nad filtrem to podstawa - i jak zaczniesz o niego właściwie dbać, woda sama się wyklaruje.

maelstrom
Zainteresowany
Imię: S³awek

Post autor: maelstrom » 2008-06-15, 14:43

jawa pisze:Czyszcze go jak tylko mogę, szybko się nie zabrudza ale raz na 4 dni mi w zupełności wystarcza go przemyć
Pewnie rybki też były wpuszczone zanim woda sie wyklarowała :niepewny:

Napisane że szybko się nie zabrudza a mimo to czyści dokładnie pewnie pod kranówą i zmienia całkowicie wodę co 3 tygodnie stąd mętna woda , robi się podmiany raz na tydz. (ja niecałe 20 % wody z odstanej dobę kranówki i płuczę gąbkę z filtra delikatnie wodą z akwarium ) Powinno się jeszcze dno odmulać ale ja nie odmulam mam dużo roślin brak nawozów i nieczystości na dnie stanowią nawóz.
Rybka lubi pływać !!!!

jawa
Nowicjusz

Post autor: jawa » 2008-06-16, 12:34

Mam jescze pytanko co do filtra, chodząc po allegro zauwazyłem ze sa jakies filtry z węglem aktywnym itp.. Czy takie filtry są opłacalne w zakupie i sprawdzają się ?

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-06-16, 13:21

Z reguły nie zaleca się stosowania w akwariach filtrów z węglem aktywnym na stałe ( wiem, wiem, są zwolennicy równiez i takich rozwiązań). Ja w każdym razie nie polecam. A węgiel aktywny wykorzystuje sie do usuwania z wody resztek leków lub substancji chemicznych, na zmętnienie nic nie pomoże.

jawa
Nowicjusz

Post autor: jawa » 2008-06-16, 15:10

Nie chodzi mi o to, lecz chcę wiedziec czy zaleca się takie filtry czy nie bardzo ludzie ich uzywają.
Jaki filtr byscie polecali na moje 96L ?:)

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-06-16, 15:47

jawa pisze:Jaki filtr byscie polecali na moje 96L ?:)
idealny byłby Aquael FZN-2 (ale jego zamontowanie może wiązać sie z małymi problemami jeśli posiadasz pokrywę) lub Tetra Ex 600 ale tu koszty sa dosyć spore (ok. 200zł).
Ten filtr co ty posiadasz też ma dobry przepływ ale jak sam piszesz często sie zatyka...jeśli masz taką możliwość możesz zrezygnować z obudowy gąbki i zastosować samą gąbkę specjalnie do tego przystosowana.

jawa
Nowicjusz

Post autor: jawa » 2008-06-26, 09:50

To znow ja :hyhy:
Mam teraz pytanie czy preparat CrystalWater przy ogolnym porzadku powinnien pomoc, bo wody narazie nie wymieniałem czekam na pompkę z allegro która kupiłem(post wyżej).
Mam juz przygotowane drugie akwarium u kolegi na przeprowadzkę. Na jakiś tydzień.
No i własnie teraz to pytanie o ten preparacik.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-06-26, 10:05

to pic na wodę i nic nie pomaga... odradzam lania zbędnej chemii do zbiornika

ODPOWIEDZ