Witam i proszę o pomoc. Trzy dni temu zalałem nowe akwarium wodą, wg dawki wlałem aquasafe tery - 125 ml na 250 l wody. Woda ma kolor lekko zielony. Żwirem 2-5 mm, dobrze wypłukany i wygotowany. Coś o zbiorniku:
250l, filtr eheim 2226, grzałka 200 W, i tyle, w zbiorniku znajduje się woda i żwirek, na razie czekam na oświetlenie, azbiornik jest schowany od światła dziennego. Na szybie po 3 dobie pojawiły się białe plamki - jakby zacieki wyschniętej wody tylko że od wewnętrznej strony zbiornika. Czy to są glony? Czy powstały przez brak oświetlenia i brak roślinek? Czy mój tok rozumowania idzie w dobrym kierunku? :szok:
PH 7,6,
Nh3, No2 - 0
Po4 - 0,2-0,4,
temperatura 25 C,
za trzy dni bedzie oświetlenie 2x 39W,
chyba glony?
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: chyba glony?
Jezeli akwarium jest nowo założone, glony w nim są sprawą normalną. Po wystartowaniu zbiornika i przy właściwym oswietleniu/obsadzie/uytrzymaniu powinny za kilka-kilkanaście dni same zniknąć, a woda się wyklaruje.
No i aquasafe - dodałeś go zupełnie niepotrzebnie. Więcej tego nie rób.
No i aquasafe - dodałeś go zupełnie niepotrzebnie. Więcej tego nie rób.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 245
- Imię: Bart
akwarium zalałem 31 maja, 3 czerwca zaczęły się pojawiać glony, roślniny będę mógł posadzić dopiero 7 czerwca - ponieważ czekam na oświetlenie.
Proszę o sugestje dotyczące obsadzenia roślin, - nazwy i tych co będą neutralizować glony i jednocześnie takie które będą pasowały do obsady. W akwarium planuje trzymać 5-6 paletek, 15 neonów i kilka kirysków.
Z gory dzięki za pomoc.
Proszę o sugestje dotyczące obsadzenia roślin, - nazwy i tych co będą neutralizować glony i jednocześnie takie które będą pasowały do obsady. W akwarium planuje trzymać 5-6 paletek, 15 neonów i kilka kirysków.
Z gory dzięki za pomoc.
- maol
- Moderator
Czyli - jest normalnie. A rosliny które pomoga w stabilizacji akwarium i walce z glonem to zwykle moczarka i rogatek - obie bardzo tanie i łatwe do dostania. I mozesz posadzić je od razu - wytrzymają przy minimalnym oswietleniu.
No i cierpliwoc przede wszystkim, jak juz pisałem glon w tak swiezym zbiorniku jest rzeczą normalną, sam zniknie za kilkanascie dni.
P.S. Prosze nie poruszać tu tematu obsady tego zbiornika, jest już na ten temat dyskusja w innym wątku.
No i cierpliwoc przede wszystkim, jak juz pisałem glon w tak swiezym zbiorniku jest rzeczą normalną, sam zniknie za kilkanascie dni.
P.S. Prosze nie poruszać tu tematu obsady tego zbiornika, jest już na ten temat dyskusja w innym wątku.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
to raczej nie glomy
te białe plamki - wyglądające jak zaschnięte kr5ople wody od wewnętrznej strony akwarium to nie były glony lecz wytrącenie się jakiś soli ze świeżej kranówki.
- maol
- Moderator
To nie wytrącona sól - to po prostu kamień. Masz najprawdopodobniej twardą wodę.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
nie zaprzeczam, ph 7,7
TWO chyba 7, TWW 12 (lub odwrotnie), ale cholernie ciężch zchodzi. Jak raz się usunie to reszta później jest ok.
TWO chyba 7, TWW 12 (lub odwrotnie), ale cholernie ciężch zchodzi. Jak raz się usunie to reszta później jest ok.