Twardość węglanowa i ogólna

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

zejnowski
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 120
Imię: Dominik
Kontakt:

Twardość węglanowa i ogólna

Post autor: zejnowski » 2008-06-25, 21:21

Przeczytałem o tym KH na forum, ale czegoś nie rozumiem. Mógłbyś mi ktoś przybliżyć temat? KH moje to około 6-7 zależy jak mi oko pulsuję ;) Lepiej większe KH czy mniejsze? Jak i co ma wpływ głównie na akwarium i CO2? Jak obniżać czy zwiększać? Szukałem na necie ale jakoś nie mogę konkretów pod akwaria słodkowodne znaleźć. Znaczy się trochę znalazłem ale w języku chemii.
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Twardość węglanowa i ogólna

Post autor: dzidek1983 » 2008-06-26, 08:36

masz bardzo dobre Kh, nic z nim nie rób ;)

podobno im mniejsze tym lepsze, ale są i zwolennicy odwrotnej teorii

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2008-06-26, 12:41

No więc to zależy czego się chce. Kh 3-6 nie jest złym. Pozwala na utrzymanie niezłego nasycenia wody poprzez CO2. Zmniejszanie kH spowoduje zmniejszenie się wysycenia CO2, a tym samym deficyt tego potrzebnego do życia roślinom czynnika. Oczywiście można zwiększyć wysycenie CO2 przy niskim KH, ale wtedy zacznie nam gwałtownie spadać pH (5,5-5).

KH powyżej 7-8 raczej nie pomaga roślinom jak i większości zwierzętom, tzn mogą znosić to obojętnie po aklimatyzacji, ale myśli o tarle można sobie między książki wsadzić. Oczywiście są wyjątki (Tanganika, Malawi i jeszcze indywidualiści).

Istotne jest też GH (dla roślin i zwierząt), ale nie mające bezpośredniego wpływu na wysycenie dwutlenkiem węgla.

Zatem "followując" Dzidka powiem: KH jest OK, ale sprawdź jakie jest GH i pH. Tu zapewne będzie mniej miła nispodzianka (GH12-15, ph 8-8,5).

Obniżać KH można w zasadzie jedynie poprzez używanie wody demineralizowanej.

zejnowski
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: zejnowski » 2008-06-26, 15:22

pH 8 juz od dawna i właśnie dzięki kalkulatorowi sprawdziłem, ze optymalnie dla CO2 na poziomie ok 22 przyda mi się pH 6.9 :P skoto KH nie zmieniać to muszę jakoś pH zbić.
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-06-26, 15:48

Musisz czy chcesz? Potrzebujesz, czy to tylko taki pomysł? Nie ma sensu ruszać tej wartości, jeżeli nie jest to szczególnie do jakichś hodowlanych spraw potrzebne - mozsz w ten sposób bardziej zaszkodzić zbiornikowi, niz mu pomóc. Zastanów sie dobrze, czy jest tokonieczne, bo jeżeli nie, ja bym Ci radził mimo wszystko tego nie ruszać.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

zejnowski
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: zejnowski » 2008-06-26, 15:50

No, ale wartości aktualne dają mi z kalkulatora CO2 na poziomie 2.1 :P a ma być 15-25, czyli skoro KH nie ruszam to muszę pH zbić tak?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-06-26, 15:55

To wartosci powiazane- praktycznie nie da sie lub jest bardzo trudne manewrować tylko jedna z nich, zawsze ruszając którąkolwiek z ph, kh, gh, pozostałe dwie też ulegna zmianie
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

zejnowski
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: zejnowski » 2008-06-26, 15:58

Czekaj czekaj, a czy poziom CO2 też jest z tym powiązany? Tzn. czy pH i KH mogą być na aktualnym poziomie a poziom CO2 wyższy niż ten z liczenia za pomocą pH i KH?

ODPOWIEDZ