Tracę rośliny!
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Tracę rośliny!
:?: W liściach moich roślin powstają otwory (nie posiadam ślimaków), łodygi gniją przy podłożu i są bardzo delikatne. Co mam robić?
- Ucek
- Stały bywalec
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Re: Tracę rośliny!
A czy dawno zakładałeś zbiornik? Tzn interesuje mnie kiedy były sadzone.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Około rok temu.
- matix
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Mateusz
- Nazwisko: Konieczny
też bym chętni się dowiedział bo z moimi roślinami dzieję się tak samo :-/
- Ucek
- Stały bywalec
- Kontakt:
No to już trzem osobom na tym forum robią się dziury w roślinkach. Myśle, że przyczyną mogą być parametry wody (a mianowicie Ph i twardość).
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Zdecydowanie Ph jest za niskie. Dla roslin delikatnych ph powinno byc w granicach 7. W niskim ph wytrzymuja nie wszystkie rosliny
- Ucek
- Stały bywalec
- Kontakt:
Z tego co wiem to jest tak: Rośliny bardzo lubią duże stężenie CO2. A jak wiadomo CO2 obniża poziom Ph. Więc wychodzi na to, że rośliny dobrze się czują w niskim Ph.
- screamer
- Forumowicz
- Kontakt:
Ucek niestety nie masz racji, to nie jest do końca tak piszesz. Owszem masz rację że CO2 obniża PH ale nie tylko, obniża również KH (twardość węglanową) a to że rośliny czują się dobrze w wodzie o niskim poziomie PH czy KH to też pomyłka - to akurat nie jest specjalnie istotne dla roślin. Dlaczego rośliny lubią wodę o wysokim stężeniu CO2? A no dla tego źe pobierają dwótlenek węgla z wody (CO2), który jest im niezbędny do przeprowadzenia procesu fotosyntezy w komórkach - dzięki temu rośliny pięknie rosną i przy okazji natleniają wodę gdyż w procesie fotosyntezy ta naprawdę pobierany przez rośliny jest tylko węgiel a tlen uwalniany jest do wody. To właśnie dla tego stosuje się nawoźenie CO2 w akwariach.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
POTWIERDZAM!screamer pisze:Ucek niestety nie masz racji, to nie jest do końca tak piszesz. Owszem masz rację że CO2 obniża PH ale nie tylko, obniża również KH (twardość węglanową) a to że rośliny czują się dobrze w wodzie o niskim poziomie PH czy KH to też pomyłka - to akurat nie jest specjalnie istotne dla roślin. Dlaczego rośliny lubią wodę o wysokim stężeniu CO2? A no dla tego źe pobierają dwótlenek węgla z wody (CO2), który jest im niezbędny do przeprowadzenia procesu fotosyntezy w komórkach - dzięki temu rośliny pięknie rosną i przy okazji natleniają wodę gdyż w procesie fotosyntezy ta naprawdę pobierany przez rośliny jest tylko węgiel a tlen uwalniany jest do wody. To właśnie dla tego stosuje się nawoźenie CO2 w akwariach.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2006-12-25, 13:08 ]
Plejzo, a nawozisz regularnie?

Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- Ucek
- Stały bywalec
- Kontakt:
screamer, wiem że ph nie wpływa zbytnio na rośliny. I dlatego chciałem napisać discusec'owi takie spostrzeżenie. Tylko wyszło z mojej wypowiedzi tak, że rośliny lubią niskie ph.
Słyszalem ze ileść żelaza we wodzie wplywa na "jakość" roślin.... Ja mam echinodorus species i wlasnie porobily mi sie dziury w lisciach i zaczynaja żółknąć :-/
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Doszedłem do wniosku, że główną przyczyną dziur w liściach jest brak żelaza. Rozpocząłem stosowanie nawozu FERRO-ACTIV, czekam na efekty. Dam znać jak idzie kuracja.
Pozdrowienia.
SZCZęśLIWEGO NOWEGO ROKU.
Pozdrowienia.
SZCZęśLIWEGO NOWEGO ROKU.