Aqua mlody1221 Po zmianie aranżacji... (5str)
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: kacper
Re: Aqua mlody1221 Po zmianie aranżacji... (5str)
No ja juz wczesniej napisałem ze na testach to sie nie znam, ale zaciekawił mnie tytuł twojego tematu.
Napisane masz, że niedługo wielkie zmiany.
Może zdradzisz na czym będą polegały?
Napisane masz, że niedługo wielkie zmiany.
Może zdradzisz na czym będą polegały?
- mlody1221
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Adrian
- Nazwisko: Olbrzymek
- Kontakt:
No, nareszcie dostałem wszystkie zamówione przesyłki...
Więc jak się obudziłem i dostałem ostatnia paczkę to szybko sie naszykowałem zjadłem śniadanie wsiadłem na rower i ruszyłem do domu (mieszkam u brata bo rodzice są za granicą...).
No i tak:
Już tydzień temu do akwarium włożyłem stary filtr, który działał wraz z tym co zawsze, po to, aby woda szybciej się wyklarowała i zaszczepić akwarium bakteriami.
A dzisiaj wyjąłem roślinki upuściłem wodę do wiader itp. Wyłowiłem rybki i tyle ile mi się udało krewetek..
Wyczyściłem akwarium

Nasypałem TETRA PLANT COMPLETE SUBSTRATE

Wydzieliłem granice

Nasypałem piasek kwarcowy i bazalt

Usunąłem Granice

Dolałem wode, włożyłem korzeń i tło(własnej roboty)

Posadziłem rośliny, dolałem wodę (tą którą odlałem z akwarium), włożyłem ryby i krewetki

No i to tyle...
Dane akwarium:
Pojemność: 112l
Wymiary 80x40x35
Filtr: aqua-szut turbo 8w tylko tyle że rozbudowanu o jeszcze jedną gąbkę filtracyjną.
oświetlenie: 2x15v + 13v = 43v
termometr
Nie mam grzałki ponieważ mieszkam w bloku i w akwa mam stałą temperaturę ok. 27-28 stopni C.
Podłeże:
-TETRA PLANT COMPLETE SUBSTRATE
-bazalt
-piasek kwarcowy
obsada:
-32 neon innesa
-1 glonojad syjamski
-3 kosiarki
-2 małe zbrojniki niebieskie
-krewetki liczba x
Roślinność
-trawka
-mech jawski (na 3 kamieniach i korzeniu)
-gałęzatka (na korzeniu)
-3xżabienica amazońska
-cryptocoryne cordania
-hygrophilia polysperma
Woda jest jeszcze mętna, ale za kilka dni dam nowe foto...
Proszę komentować...
Więc jak się obudziłem i dostałem ostatnia paczkę to szybko sie naszykowałem zjadłem śniadanie wsiadłem na rower i ruszyłem do domu (mieszkam u brata bo rodzice są za granicą...).
No i tak:
Już tydzień temu do akwarium włożyłem stary filtr, który działał wraz z tym co zawsze, po to, aby woda szybciej się wyklarowała i zaszczepić akwarium bakteriami.
A dzisiaj wyjąłem roślinki upuściłem wodę do wiader itp. Wyłowiłem rybki i tyle ile mi się udało krewetek..
Wyczyściłem akwarium

Nasypałem TETRA PLANT COMPLETE SUBSTRATE

Wydzieliłem granice

Nasypałem piasek kwarcowy i bazalt

Usunąłem Granice

Dolałem wode, włożyłem korzeń i tło(własnej roboty)

Posadziłem rośliny, dolałem wodę (tą którą odlałem z akwarium), włożyłem ryby i krewetki

No i to tyle...
Dane akwarium:
Pojemność: 112l
Wymiary 80x40x35
Filtr: aqua-szut turbo 8w tylko tyle że rozbudowanu o jeszcze jedną gąbkę filtracyjną.
oświetlenie: 2x15v + 13v = 43v
termometr
Nie mam grzałki ponieważ mieszkam w bloku i w akwa mam stałą temperaturę ok. 27-28 stopni C.
Podłeże:
-TETRA PLANT COMPLETE SUBSTRATE
-bazalt
-piasek kwarcowy
obsada:
-32 neon innesa
-1 glonojad syjamski
-3 kosiarki
-2 małe zbrojniki niebieskie
-krewetki liczba x
Roślinność
-trawka
-mech jawski (na 3 kamieniach i korzeniu)
-gałęzatka (na korzeniu)
-3xżabienica amazońska
-cryptocoryne cordania
-hygrophilia polysperma
Woda jest jeszcze mętna, ale za kilka dni dam nowe foto...
Proszę komentować...
- cmepro
- Stały bywalec
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Fajnie Ci wyszły te korzenie przerzucone nad "ścieżką" tylko tak symetrycznie i na dodatek dwa, może ustaw ten jeden jakoś inaczej. Tą roślinkę z prawej strony dałbym bardziej do tyłu na przód troszkę za duża i skupia za dużą uwagę na sobie.
0,38W/L niezbyt mocne oświetlenie ale w sumie mchu nie potrzebują za dużego, co innego rośliny, jeśli chcesz mieć bardziej wymagające może być za słabe.
Ogólnie baniak fajny i ładnie zrobiony, pytanie czy nie będzie Ci sie mieszała ścieżka ze żwirem, ale ogólnie ok ;)
0,38W/L niezbyt mocne oświetlenie ale w sumie mchu nie potrzebują za dużego, co innego rośliny, jeśli chcesz mieć bardziej wymagające może być za słabe.
To ciepło masz w blokach, współczuje ;) Pomyśl może o jakimś sposobie chłodzenia bo wydaje mi się że woda jest za ciepła. Z tego co widzę po fotkach to masz Neocaridina heteropoda var. red a dla nich lepsza temp. koło 25*C to samo tyczy się mchów też lepsza byłaby niższa temp.mlody1221 pisze:Nie mam grzałki ponieważ mieszkam w bloku i w akwa mam stałą temperaturę ok. 27-28 stopni C.
Ogólnie baniak fajny i ładnie zrobiony, pytanie czy nie będzie Ci sie mieszała ścieżka ze żwirem, ale ogólnie ok ;)
- mlody1221
- Forumowicz
- Kontakt:
tak, tylko że to jest 1 korzeń z dwiema odnużkami...cmepro pisze:i na dodatek dwa, może ustaw ten jeden jakoś inaczej.
Tak wiem jutro ją przesadzęcmepro pisze:Tą roślinkę z prawej strony dałbym bardziej do tyłu na przód troszkę za duża i skupia za dużą uwagę na sobie.
Narazie nie ma moich rodziców a sam nie będę się bawił w elektryka...cmepro pisze:0,38W/L niezbyt mocne oświetlenie ale w sumie mchu nie potrzebują za dużego, co innego rośliny, jeśli chcesz mieć bardziej wymagające może być za słabe.

Może coś się wykombinuje... ;)cmepro pisze:Pomyśl może o jakimś sposobie chłodzenia bo wydaje mi się że woda jest za ciepła.
- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
to wiele tłumaczymlody1221 pisze:tak, tylko że to jest 1 korzeń z dwiema odnużkami...

lepiej sobie daruj, na razie zastanów się jak to zrobić ile W/L byłoby odp. dla Twoich roślin.mlody1221 pisze:Narazie nie ma moich rodziców a sam nie będę się bawił w elektryka...![]()
Wiele osób stosuje wiatraczki komputerowe podłączone do termoregulatora.mlody1221 pisze:Może coś się wykombinuje... ;)
- black1diamond
- Stały bywalec
- Imię: Adrianna
czy mi sie tylko zdaje czy ty wpusciles rybki odrazu po zalaniu akwa?
[ Dodano: 2008-06-30, 22:37 ]
juz sie poprawiam.. spokojnie widze za napislaes ze to byla woda z akwa wiec okay. choc a tak mogles chwile odczekac az wode przestanie byc metna
[ Dodano: 2008-06-30, 22:37 ]
juz sie poprawiam.. spokojnie widze za napislaes ze to byla woda z akwa wiec okay. choc a tak mogles chwile odczekac az wode przestanie byc metna
Pozdrawiam Wszystkich 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
mlody1221 zapowiada się naprawdę ciekawie. Pomyśl nad tym światłem. ;)
- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
Chyba Ci się nie zdaje bo ja odnoszę podobne wrażenie, ale była tam wzmianka o spuszczaniu wody do wiaderka i ponowne jej wlanie do zbiornika. Czy to wystarczy... czas pokaże.
- black1diamond
- Stały bywalec
- Imię: Adrianna
tak wlasnie o to mi chodzilo. no cos ja bym tego taka pewna nie byla. no ale wsyztsko zalezy od ryb
Pozdrawiam Wszystkich 

- mlody1221
- Forumowicz
- Kontakt:
Co do oświelenia to jak tylko rodzice wrócą to zanosze pokryw do znajomego elektryka i mowie mu, żeby było conajmniej 56W...
A tak ogólnie to za dobre oceny (rodziców nie było od kwietnia a ja milem średnią 5.0 w 1 gim :oczami: ) postaram się namówić rodziców na butle co2 i nawozy
(a jak nie to nawozy na 100% kupie ze swojej kasy, ktorej niestety narazie nie mam bo poszła na podłoże :rotfl: )...
[ Dodano: 2008-06-30, 22:59 ]
Rok temu zanim znalazłem to forum to co jakieś 3 miesiące zlewałem całą wodę i nalewałem kranówkę, a po chwili wpuszczałem ryby.. A filtr pażyłem co tydzień...
No i właśnie w tym miejscu chciałbym podziękować wszystkim formuowiczom, którzy przyczynili się do tego, że już tyle umiem... :padam:
To dzięki tym, którzy odpowiadali na moje czasem bardzo banalne pytania...To wam zawdzięczam efekt, który dzisiaj udało mi się utworzyć... :padam: :padam: :padam:
A tak ogólnie to za dobre oceny (rodziców nie było od kwietnia a ja milem średnią 5.0 w 1 gim :oczami: ) postaram się namówić rodziców na butle co2 i nawozy

[ Dodano: 2008-06-30, 22:59 ]
Ryby przeżyją...ale była tam wzmianka o spuszczaniu wody do wiaderka i ponowne jej wlanie do zbiornika. Czy to wystarczy... czas pokaże.
Rok temu zanim znalazłem to forum to co jakieś 3 miesiące zlewałem całą wodę i nalewałem kranówkę, a po chwili wpuszczałem ryby.. A filtr pażyłem co tydzień...

No i właśnie w tym miejscu chciałbym podziękować wszystkim formuowiczom, którzy przyczynili się do tego, że już tyle umiem... :padam:
To dzięki tym, którzy odpowiadali na moje czasem bardzo banalne pytania...To wam zawdzięczam efekt, który dzisiaj udało mi się utworzyć... :padam: :padam: :padam:
- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
0,5W/L nie rzuca na kolana ale dla średnio wymagających roślin powinno się nadać, trzeba też pamiętać, że jak przesadzimy z oświetleniem możny mieć problemy z glonami, tak więc trzeba znaleźć złoty środek.
-
- Nowicjusz
- Imię: Micha³
Podoba mi sie ta "droga" na dnie ;)
Ładne Ładne
Ładne Ładne
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Dominik
- Kontakt:
Spróbuj skołować kasę od babci jeszcze
, naprawdę warto zainwestować w światło o odpowiedniej mocy (wiem po ostatnich swoich doświadczeniach początkującego) nawet tak instalacja własnej roboty zda egzamin, ale zakupu świetlówek dobrej jakości nie ominiesz.
Co do glonów to jest po prostu norma i jak ostatnio dyskutowałem z pewnym znajomym ;) to nie ma opcji i możliwości, żeby zniknęły po 2-3 tyg w młodym zbiorniku to może być kwestia nawet kilku miesięcy, po prostu systematyczność usuwania i tyle...
Efekt bardzo fajny, najważniejsze że tobie się podoba.

Co do glonów to jest po prostu norma i jak ostatnio dyskutowałem z pewnym znajomym ;) to nie ma opcji i możliwości, żeby zniknęły po 2-3 tyg w młodym zbiorniku to może być kwestia nawet kilku miesięcy, po prostu systematyczność usuwania i tyle...
Efekt bardzo fajny, najważniejsze że tobie się podoba.
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"
- mlody1221
- Forumowicz
- Kontakt:
zejnowski, Ja kase to moge zawsze od kogoś pożyczyć, ale mam 14 lat i nie chce się sam bawić w elektryka rodzice są za granicą i jak bym sobie coś zrobił to mojego brata by zabili i pewnie nigdy już by nie wyjechali, a ja chce żeby wyjeżdżali...
Dlamnie zdrowie najważniejsze a jeszczemiesiąc roślinki przeżyją, a druga sprawa, to to że ja się na tym zupełnie nie znam i nie wiem co gdzie i jakie kupić i co z czym i jak zrobić...
(ale deszczownie sobie zrobię na dniach....;) :rotfl:
Dlamnie zdrowie najważniejsze a jeszczemiesiąc roślinki przeżyją, a druga sprawa, to to że ja się na tym zupełnie nie znam i nie wiem co gdzie i jakie kupić i co z czym i jak zrobić...
(ale deszczownie sobie zrobię na dniach....;) :rotfl:
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Dominik
- Kontakt:
Nie zrozumiałeś mnie ;) Nie chodziło mi o to byś sam robił tylko, żeby zainwestować a skoro możesz to zrób to bo warto i to był sens mojej wypowiedzi. Broń boże sam się za to nie zabieraj ;)
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"