Jakiś czas po założeniu akwa zaaplikowałęm roślinkom nawóz mikro (niestety w ilości sugerowanej przez producenta). Nieliczne glony zaczęły mi się namnażać. Robiłem podmiany, nie nawoziłem, jakoś ucichło - glonów było malutko. Stwierdziłem że czas na odżywnienie roślin - zaaplikowałem makro i mikro w połowie dawki sugerowanej przez producenta. I znów się zaczęło :/ zieleniczki odżyły, do tego na korzeniu wyrósł jakiś ciemnozielonobrunatny malutki pędzelek. To wychodzi na to że nie mogę nawozić ?? :/
Uprzedzając pytania -
112L, 2x18W wiem że za mało, oświetlenie 9h/dzień , nawozy Tetra Planta Min + Planta Gainer Macro, NO2 - 0, NO3 < 5, PO4 > 2 wiem że dużo ale nic z tym nie idzie zrobić, ph 7,5, GH 10 KH 7,
obsada 5xżałobniczka,5xbłyszczyk parański, 10xneon czerwony, 5x kirysek spiżowy, 5x amano, 3xotosek
Powrót glonów po nawożeniu
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Powrót glonów po nawożeniu
No przecież sam sobie odpowiadasz "112L, 2x18W wiem że za mało, oświetlenie 9h/dzień ". Masz za słabe oświetlenie i nawozy które podajesz w żaden sposób nie służą roślinom. Po prostu brak im energii, zeby je wykorzystać. A wtedy, po nawożeniu, ich naturalni konkurenci, glony, nareszcie mają co jeść.
Jednym zdaniem - stara prawda znowu wraca - najpierw doprowadź oświetlenie do porządku, potem zacznij nawozić. Bo odwrotna kolejność nic nie da.
Jednym zdaniem - stara prawda znowu wraca - najpierw doprowadź oświetlenie do porządku, potem zacznij nawozić. Bo odwrotna kolejność nic nie da.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że po wydaniu kupy siana i dołożeniu oświetlenia nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różczki glony znikną.
Jeśli faktycznie nie da się uprawiać roślin i nie mieć glonów przy standardowym oświetleniu, to dlaczego nie ma na rynku absolutnie ŻADNYCH pokryw z "prawidłowym" oświetleniem?
Jeśli faktycznie nie da się uprawiać roślin i nie mieć glonów przy standardowym oświetleniu, to dlaczego nie ma na rynku absolutnie ŻADNYCH pokryw z "prawidłowym" oświetleniem?
- maol
- Moderator
Mozesz nie wierzyć. Ja tylko dobrze radzę. Glony sa naturalnymi konkurentami roślin. Jak nie ma w zbiorniku roslin, są glony.. Jakl sa rosliny, ale działaja "za słabo", sa glony. Jak rosliny działaja "dobrze", glonów nie ma. A siłą sprawczą dla roślin jest światło. I zrobienie dobrego oświetlenia zwykle rzeczywiście wrecz magicznym sposobem powoduje brak glona i piękne rosliny.
A producenci? A kto ich wie, czym się kierują... Prawdą jest że na rynku nie ma praktycznie fabrycznych rozwiązań o właściwej mocy/ilości lamp (kilka jest, sprawdż np. hasło "brillux"). Nie nam o tym decydować, zresztą wydaje się, że siłą sprawczą są sami akwaryści, najpierw chcący kupić "tanio", dopiero potem "dobrze"....No i producenci się dostosowują. Za to rynek "dorabiaczy" oświetlenia kwitnie.
...ale to tylko taka moja teoria, wierzyć nie musisz... :hyhy:
A producenci? A kto ich wie, czym się kierują... Prawdą jest że na rynku nie ma praktycznie fabrycznych rozwiązań o właściwej mocy/ilości lamp (kilka jest, sprawdż np. hasło "brillux"). Nie nam o tym decydować, zresztą wydaje się, że siłą sprawczą są sami akwaryści, najpierw chcący kupić "tanio", dopiero potem "dobrze"....No i producenci się dostosowują. Za to rynek "dorabiaczy" oświetlenia kwitnie.
...ale to tylko taka moja teoria, wierzyć nie musisz... :hyhy:
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
oki, a jeśli chciałbym dołożyć to ile - jeszcze jedna 18w starczy? ile cały osprzęt do tego będzie kosztował?
- maol
- Moderator
Żeby było naprawdę dobrze, przy 112 l powinienieś osiągnac w sumie ok. 60W a nawet troche ponad - jedna lampa 18W dodatkowo wystarczy. Koszt to pewnie jakieś w sumie 70 zł. A może i mniej.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
Dalej pociągnę temat - załóżmy że przymierzam się do powiększenia światła - zmieści mi się na pewno tylko jedna dodatkowa świetlówka - z tego co widzę max wejdzie 24W T5 czyli łączni będzie 60. czy to jest równoznaczne z koniecznością włączenia CO2?
taki mały offtop ale związany z moją sprawą ;) jeśli dobrze rozumiem całą historię z tym dodaniem oświetlenia, to kupuję świetlówkę, oprawki i statecznik czyli to: <LINK> podłączam co trzeba (statecznik będę musiał umieścić poza pokrywą bo nie ma jak) i gotowe?
bo nawet gdybym dokładał 18W a nie 24W to i tak musiałbym dawać nowy tzn dodatkowy statecznik prawda?
taki mały offtop ale związany z moją sprawą ;) jeśli dobrze rozumiem całą historię z tym dodaniem oświetlenia, to kupuję świetlówkę, oprawki i statecznik czyli to: <LINK> podłączam co trzeba (statecznik będę musiał umieścić poza pokrywą bo nie ma jak) i gotowe?
bo nawet gdybym dokładał 18W a nie 24W to i tak musiałbym dawać nowy tzn dodatkowy statecznik prawda?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Tak.daroo pisze:czy to jest równoznaczne z koniecznością włączenia CO2?
Są pewne zasady. Światło, co2 i nawozy. Te rzeczy są ze soba powiązane i stosujemy je razem. Nigdy pojedynczo.
Tak.daroo pisze:kupuję świetlówkę, oprawki i statecznik czyli to: <LINK> podłączam co trzeba (statecznik będę musiał umieścić poza pokrywą bo nie ma jak) i gotowe?
Prawda. ;)daroo pisze:bo nawet gdybym dokładał 18W a nie 24W to i tak musiałbym dawać nowy tzn dodatkowy statecznik prawda?