nawóz
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
nawóz
witam
jaki nawóz polecacie na podłoże na moje 300 l akwarium, (planuje zmienić akwarium komletnie bo niezbyt ją lubie narazieroślin jest za mało nie są dobre i chciałbym żeby było gęsto obsadzone roślinami)
a czy można używać zwykły kompost ??
pozdrawiam :-)
jaki nawóz polecacie na podłoże na moje 300 l akwarium, (planuje zmienić akwarium komletnie bo niezbyt ją lubie narazieroślin jest za mało nie są dobre i chciałbym żeby było gęsto obsadzone roślinami)
a czy można używać zwykły kompost ??
pozdrawiam :-)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: BD
Re: nawóz
Do takiej pojemności to raczej biogrunt, ale to raczej pod podłoże. Nie ma sensu wtykać kulek gliniano - torfowych.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Pisząc nawóz masz na myśli "coś" pod żwirek tak?Matthew pisze:jaki nawóz polecacie na podłoże na moje 300 l akwarium
Ogólnie stosuje sie wszelkiego rodzaju biogrunty np takie: http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/po ... 6_294.html
Są też gotowe podłoża nawozowe, ale z reguły są dość drogie np: http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/po ... 6_296.html
Ja zastosowałem Tetra Plant Complete substrate. Rośliny są zadowolone.

-
- Akwarysta
- Kontakt:
Jedyny problem jest cena.
biogrunt - 300 zł na moje akwarium :przestraszony: :przestraszony:
tetraplant complete substrate - 110 zł :przestraszony:
A czy można używać zwykły kompost ??
Raz kiedy kupiłem roślinki na allegro to popatrzyłem na sprzedającego stronę internetową i napisał że używa kompost jako nawóz w podłożu.
tetraplant complete substrate - 110 zł :przestraszony:
A czy można używać zwykły kompost ??
Raz kiedy kupiłem roślinki na allegro to popatrzyłem na sprzedającego stronę internetową i napisał że używa kompost jako nawóz w podłożu.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Sam torf nic nie da...na to trzeba dac jeszcze glinę wymieszaną z piaskiem i dopiero mozna spodziewać sie efektów...zamiast tego mozesz użyć ziemi ogrodowej...Ale torf mógłbyś ewentualnie sypnąć cienko na dno pod żwir! Ktoś kiedys pisał że efekty nawet nie złe!
Co do kompostu to ktoś na innym forum założył takie kawa i jak na razie jest OK.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: BD
Niekoniecznie. Na 300L wystarczą Ci 3 worki po 4kg. Zapłącisz za nie niecałe 100 zł a nie 300zł. Wiem co piszę. Mój brat ostatnio kupił 200L akwa i zgodnie z zaleceniem sprzedawcy 4 worki biogruntu po 4kg. Okazało się, że dwa worki w zupełności wystarczyły i kolejne dwa musiał sprzedać.Matthew pisze:Jedyny problem jest cena.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
ale i tak nie moge wydać 100 zł na nawóz
chyba będę używał ziemię ogrodową albo kompost które jest za darmo u mnie na działce ale zanim to zrobie to będę sprawdzil kilka rzeczy w moim 30 l akwarium (jeżeli rośliny będą lepiej rosły nie zmieni sie woda i nie będzie żadnych glonów)
chyba będę używał ziemię ogrodową albo kompost które jest za darmo u mnie na działce ale zanim to zrobie to będę sprawdzil kilka rzeczy w moim 30 l akwarium (jeżeli rośliny będą lepiej rosły nie zmieni sie woda i nie będzie żadnych glonów)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Skoro nie mozesz wydać 100 zł na substrat to w ogóle daj se spokój z substratem aplikuj kulki/pałeczki nawozowe.Matthew pisze:ale i tak nie moge wydać 100 zł na nawóz
chyba będę używał ziemię ogrodową
Ja jednak mimo wszystko zachęcam do substratu. Tym bardziej, ze stawiasz na akwarium typowo roślinne, a tam jest to raczej wymagane. Może być nawet jakiś najtańszy.
Efekty są warte zakupu.
Odradzam ziemię. Chyba, że ma być to Low-Tech bez co2 i nawozów.