Akwa pod opieką obcych podczas wakacji....

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
plastuf93
Forumowicz
Pojemność akwarium: 50
Imię: Micha³
Kontakt:

Akwa pod opieką obcych podczas wakacji....

Post autor: plastuf93 » 2008-07-04, 11:35

Mam problem, i to nie mały!
Za 2 tygodnie wyjeżdżam na 14dniowe wakacje! Akwariu pozostaje pod opieką dziadka, bo tylko on jest w stanie się czymś u mnie zaopiekować, a poza tym pilnuje domu podczas naszej nieobecności! dziadek jak to dziadek lepiej żeby za dużo obowiązków nie miał bo wiek robi swoje xD

Powiedzcie mi takie rzeczy:
1. Przed samym wyjazdem zrobię podmianę, tak jak zawsze 10l i potem 3ml symfonii wstrzykuje! Codziennie dawkuje k2so4
Czy może zrobić większą podmianę, gdyz teraz przez 2 tygodnie nie będzie dokonywana?
Czy gdy nie będzie robiona podmiana dawać po tygodniu bez podmiany znowu symfonie czy może z początku przy wyjezdzie dać większą!
To samo z k2so4, wolałbym zaprzestać jego podawanie, lepiej chyba żeby go nie było niż by miało być przedawkowane, bo wątpie żeby dał sobie rade zeby kilka kropel pyknąc codzień, wole nie ryzykować!
Karmienie ok, szczypta suchego 1-2dziennie
Oświetlenie automatycznie, gniazdko czasowe więc 0 problemu!

No to chyba tyle, nie widziałem tego typu tematów więc zakładam! Odnośnie tych nawozów to wolałbym jak najmniej ich podawać, gdyż potem dziadkowi się jeszcze coś pomyli a i tak bedzie miał sporo na głowie (psa i 3 szynszyli)

Z góry dzieki z pomoc i czekam na odpowiedzi!

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: £ukasz

Re: Akwa pod opieką obcych podczas wakacji....

Post autor: Drottnar » 2008-07-04, 12:00

Jeśli kwestia dotyczyła by mnie, to bym zrobił zwyczajną podmianę przed wyjazdem i nie podawał nawozu. A dziadka bym poprosił o karmienie rybek. Wtedy nie ma problemu, że coś się stanie w akwarium podczas Twojej nieobecności. Najwyżej rośliny będą rosły wolniej niż teraz.

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-07-04, 12:12

CO do podmian to zrób przed wyjazdem jedną większą... tak z 50% i bez nawozów żeby nie kusić glonów (ewentualnie minimalne ilości). Po przyjeździe zrób podmianę 50% i wstrzyknij tyle samo symfonii co zawsze. No i kolejna podmiana już normalnie.... :) k2so4 lepiej nie podawać bo jeszcze przedawkujesz.

Awatar użytkownika
plastuf93
Forumowicz
Pojemność akwarium: 50
Imię: Micha³
Kontakt:

Post autor: plastuf93 » 2008-07-04, 15:46

Ok, czyli podmiana przed i po jakieś 50% bez nawozów przed wyjazdem! Dzieki wszystkim, temat do zamknięcia!

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-07-04, 23:35

Jesli chodzi o potas to i tak nie jestesmy w stanie sprawdzic na jakim poziomie on jest poniewaz nie ma testow,lub takie testy sa bardzo drogie, pozatym jesli chodzi o ten pierwiastek to moze byc jego nadmiar (nie do przesady) nie wplywa to negatywnie na rosliny

ODPOWIEDZ