glony????

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: glony????

Post autor: marthinez » 2008-07-05, 11:42

lorddino pisze:1 miesiąc i prawie 2 tygodnie była w tym czasie 1 podmiana
Żarty se robisz prawda? :zdziwko:
Podmieniaj wodę co tydzień w ilości 20-30% pojemności akwa.

To jest główna przyczyna - brak równowagi biologicznej (świeży baniak).
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
lorddino
Forumowicz
Pojemność akwarium: 191
Imię: Arek
Kontakt:

Post autor: lorddino » 2008-07-05, 12:19

a czytałem gdzieś że przy 200 litrowym styknie co 2 tygodnie
[you] lorddino pozdrawia!!!!! ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-07-05, 13:57

lorddino pisze:a czytałem gdzieś że przy 200 litrowym styknie co 2 tygodnie
Są tacy co tak robia, bo niby można, ale ty robiłeś tylko raz przez prawie 6 tygodni.
Nawet nie wiem w jakiej ilości.
Na początku podmiany są bardzo ważne ze względu na słabo rozwinięta kulturę bakteryjną.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
lorddino
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: lorddino » 2008-07-05, 15:58

nie robiłem dobrze no może nie zrobiłem podmiany przy wpuszczaniu ryb o tym przeczytałem dopiero niedawno myślałem że woda ma działać sobie w akwarium 2 tygodnie i potem wpuścić ryby ale po wpuszczeniu ryb po 2 tyg wymieniłem wodę i teraz za 2 dni mija kolejne 2 po których miałem zmieniać więc oprócz podmiany przed wpuszczeniem ryb robiłem wszystko jak bozia przykazała

a więc jeśli będę teraz zmieniał wodę co tydzień to mi te cuda znikną czy mam je czymś tępić
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
pszemoo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 72
Imię: Przemek
Kontakt:

Post autor: pszemoo » 2008-07-06, 18:34

Podmiany mogą pomóc ale nie muszą. Na pewno od regularnych cotygodniowych podmian musisz zacząć. Poza tym testy wody, odpowiednie oświetlenie i prawidłowe nawożenie. Niestety akwarystyka jak każde hobby kosztuje :kwasny: Ale czego się nie robi żeby mieć podwodny świat w pokoju ;)
72 l - roślinne

112 l - mcharium :D

Awatar użytkownika
lorddino
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: lorddino » 2008-07-06, 23:21

no tak mam już plan a więc najpierw podmiany jak radziliście co tydzień oraz zakup większej ilości testów martinez wpisał co mi będzie potrzebne więc z tego skorzystam będę informował na bieżąco co i jak się zmienia no i jak będę miał tresty to zrobię i zobaczę co i jak i podaj wyniki oczywiście
Obrazek
Obrazek

Katarzynka
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kasia

Post autor: Katarzynka » 2008-08-17, 11:35

podepnę się do tematu z fotkami. Problem wygląda tak (sorry za rozmiar zdjec :( ):

GLONY? :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2008-08-17, 12:05

tak. Musisz to świństwo na podłożu wciągnąć odmulaczem i porządnie podmieniać wodę

Katarzynka
Zainteresowany

Post autor: Katarzynka » 2008-08-17, 12:43

a czy jezeli rosnie to tez na zwirze to tez go przeplukac czy np walczyc z tym chemia?

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-08-17, 16:45

Katarzynka pisze:a czy jezeli rosnie to tez na zwirze to tez go przeplukac czy np walczyc z tym chemia?

Tak,sa to glony.Do akwarium nie wlewa sie zadnej chemi,poniewaz glon zniknie na 2 tygodnie i pojawi sie odnowa pozatym takie preparaty niszcza rosliny.Nic nie napisalas o zbiorniku,oswietlenie,co2,parametry wody.Nikt ci konkretnego po zdieciach nie powie musisz cos napisac o zbiorniku

Awatar użytkownika
lorddino
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: lorddino » 2008-08-18, 16:21

a to co ja miałem to było w sumie podobne tylko mniejsza ilość i bardziej okrągłe zalążki od małych do większych a teraz z czasem po dość dużym wysypie o którym pisałem systematycznie sie to zmniejszało i teraz prawie nie ma

a skrobałem tylko to badziewie z szyb nie miałem problemu z dnem ani roślinami przynajmniej widocznych
Obrazek
Obrazek

Katarzynka
Zainteresowany

Post autor: Katarzynka » 2008-08-18, 18:30

dobra, glon na szybach czy na kamieniach to stosunkowo niewielki problem bo łatwo usuwalny, ale co zrobić z tym porastającym żwirek albo rośliny? zostawić aż sam zniknie?

zbiornik 60l, oświetlenie 2x18W (do tej pory zwykłe świetlówki, dziś zmieniłam jedną na Sylvania luxline plus 830 z Osramu), naświetlenie 8h, chemia mierzona miareczkowo: Gh-14*n, KH-8*n, ph, 8,5, NO2 - 0,0 mg/l, NO3 - 0 mg/l, ale to stąd że wczoraj była radykalna podmiana (ok 80%). Azotyny przed podmianą wyszły bardzo wysokie, reszty nie mierzyłam. Dwutlenku węgla nie podaje
W obsadzie 2 neonki czerwone i 4 kiryski pstre. Do wczoraj był jeszcze gupik (jedna sztuka tylko mi się ostała :/ ), ale zaczął (a w zasadzie zaczęła) się dziwnie zachowywać po podmianie więc przeniosłam ją do akwa z podrośniętym narybkiem gupika (20l, 11W, parametrów nie mierzyłam, ale jest bez glona więc ok) i odżyła.
Z roślin w głównym akwarium mam Hygrophila corymbosa, limnophila sessiliflora, kryptokoryne petchi i Hydrocotyle dissecta

zastanawiam się czy 1. zwiększyć czas naświetlania, 2. kupić otoski albo krewetki ammano (jak one się mają do pH 8,5?). Korci mnie trochę żeby roślinkom żelazem sypnąć, ale raz że to trochę za wcześnie (5 tyg od startu), a dwa że boję się żeby efekt nie był odwrotny do zamierzonego..

reasumując: co mam robić wg Was? czekać na samoistne zmiany (jeśli tak to ile) czy działać (jeśli tak to jak)?

się rozpisałam... :)

Awatar użytkownika
pszemoo
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: pszemoo » 2008-08-18, 18:50

Katarzynka pisze:

ph, 8,5, NO2 - 0,0 mg/l, NO3 - 0 mg/l, ale to stąd że wczoraj była radykalna podmiana (ok 80%).
W obsadzie 2 neonki czerwone i 4 kiryski pstre. Do wczoraj był jeszcze gupik (jedna sztuka tylko mi się ostała :/ ), ale zaczął (a w zasadzie zaczęła) się dziwnie zachowywać po podmianie
ph obniż, glony nie lubią kwaśnej wody, zredukuj przynajmniej do obojętnego 7,0

NO3 utrzymuj około 10, jak już tak wyjałowiłaś akwarium to może delikatnie podawaj kompleksowe macro (np. PG macro), gdzie stosunek każdego z jonów jest zbilansowany.

I teraz najważniejsze:
80 % podmiany to zdecydowanie za wiele, równie dobrze mogłaś całą wodę wymienić. Lepiej zrobić kilka mniejszych podmian, np co drugi dzień po 20 %. Dlaczego tak? Odpowiedź widziałaś oglądając swoją gupiczkę.
72 l - roślinne

Katarzynka
Zainteresowany

Post autor: Katarzynka » 2008-08-18, 19:07

pszemoo pisze:może delikatnie podawaj kompleksowe macro
ale po co nawozem? makro to azot i fosfor, jak dokupię ryb (=gupiki podejście nr 2) to będzie zasilanie w makro, aż nadto. Nie jest problem w tym że równowagi między makro a mikro nie ma?

Wiem że podmiana była za duża o ok 30%, to był akt desperacji.. teraz już będzie rozważniej.

Awatar użytkownika
pszemoo
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: pszemoo » 2008-08-18, 19:09

Wydaje mi się, że lepiej będzie jak najpierw ustawisz równowage zbiornika na nawozach, a potem stopniowo będziesz wpuszczać ryby, przy okazji redukując ilość nawozu. poza tym warto by było pomyśleć o CO2, przydałby się do obniżenia ph i walki z glonem.
72 l - roślinne

ODPOWIEDZ