a więc siedzę na kompie od rana.. czytam i czytam i nadal zbytnio nie wiem jak tą świetlówke zainstalować... ale może od początku:
posiadam pokrywę prostą.. Wromark 76x37 z oświetleniem standardowym 2x 18W
akwarium teoretycznie ma 112l chociaż po przeliczeniu wychodzi 109,5l :zdziwko: także poki co mam 0,33W/L... i stąd też idea kolejnej świetlówki :]
zastanawiam się nad 15W T5, aalbo T8 co do tej kwestii również proszę o poradę :padam:
a co do instalacji:
* w poprzednim temacie lukozar pytał się o takowy zasliacz czy rzeczywiście przy zastosowaniu go nie jest potrzebny żaden starter ani statecznik? i w ogóle jak by to wyglądało w praktyce... należało by umieścić ten zasilacz nad pokrywą a w środku po prostu zainstalować świetlówkę... ?
* natomiast jeżeli miało by to być zrobione poprzez normalny statecznik (elektryczny?) czy lepiej było by podłączyć go do starej instalacji jak miało to miejsce w tym przypadku (link ) czy umieścić statecznik na pokrywie...
i poza statecznikiem co jeszcze było by potrzebne?
wiem że było tutaj pełno takich tematów, ale po przeczytaniu ich nadal nie wiem na który sposób się zdecydować i co zakupić... :kwasny: