Zakupiłem na allegro belkę alu 2x24W w technologii T5. Belka ta będzie w akwa o długości 64cm więc, nie powinno być problemu z niedoświetlonymi bokami.Akwa ma około 80l pojemności. Wędruję juz parę dni po stronach akwarystycznych szukając najodpowiedniejszych świetlówek, ale juz sam nie jestem pewienjakie wybrać.
Pomórzcie wybrać najodpowiedniejsze do akwa roślinno - ogólnego. PLEASE. :padam:
Belka T5 2x24W Jakie świetlówki??
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: Belka T5 2x24W Jakie świetlówki??
Najle[pszym rozwiązaniem jest połączenie świetlówki roślinnej ze świetlówką daylight.
Ja proponuje takie świetlówki:
- z roślinnych: Sylvania gro-lux, Aquamedic Plant Grow, Arcadia Planta Pro
- z daylight: Philips Master 'TL'5 HO 865 , Sera Brilliant Daylight,
Ja proponuje takie świetlówki:
- z roślinnych: Sylvania gro-lux, Aquamedic Plant Grow, Arcadia Planta Pro
- z daylight: Philips Master 'TL'5 HO 865 , Sera Brilliant Daylight,
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Sera Brilliant Daylight,
To mój patentPiwosz pisze:Sylvania gro-lux,

Teraz kostka 

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Sera robi tylko i wyłącznie świetlówki T8.Wiem bo mam obecnie 2X15W sera planta i daylight.
Chodzi mi głównie o jakiś sprawdzony zestawik dwóch świetlówek które dadzą jak najlepsze rezultaty w chodowli roślin. A pozatym żeby akwa ładnie wyglądało.
[ Dodano: 2008-07-07, 20:29 ]
A co powiecie na połączenie tych dwóch świetlówek: Sylvania Aquastar i Sylvania Gro-Lux?? Czy ktoś je stosował??
Tu znalazłem takie opisy:
Sylvania Aquastar - Świetlówki o temp. Barwnej 10000 K i widmie zbliżonym do światła rejonów podzwrotnikowych, wspomagająca wzrost roślin wodnych i korali dzięki dużej ilości składników czerwonego i niebieskiego światła w widmie, zapewnia jednocześnie zdrowie ryb w akwarium.
Sylvania Gro-Lux - Zapewnia zdrowy rozwój roślin, wspomagając proces fotosyntezy, podkreśla naturalne ubarwienie ryb i kolory roślin. Idealna dla akwariów słodkowodnych.
Opisy wziełem ze stronki http://colisa.com.pl/?/s-Sylvania-oswts-swietl.shtml
Chodzi mi głównie o jakiś sprawdzony zestawik dwóch świetlówek które dadzą jak najlepsze rezultaty w chodowli roślin. A pozatym żeby akwa ładnie wyglądało.
[ Dodano: 2008-07-07, 20:29 ]
A co powiecie na połączenie tych dwóch świetlówek: Sylvania Aquastar i Sylvania Gro-Lux?? Czy ktoś je stosował??
Tu znalazłem takie opisy:
Sylvania Aquastar - Świetlówki o temp. Barwnej 10000 K i widmie zbliżonym do światła rejonów podzwrotnikowych, wspomagająca wzrost roślin wodnych i korali dzięki dużej ilości składników czerwonego i niebieskiego światła w widmie, zapewnia jednocześnie zdrowie ryb w akwarium.
Sylvania Gro-Lux - Zapewnia zdrowy rozwój roślin, wspomagając proces fotosyntezy, podkreśla naturalne ubarwienie ryb i kolory roślin. Idealna dla akwariów słodkowodnych.
Opisy wziełem ze stronki http://colisa.com.pl/?/s-Sylvania-oswts-swietl.shtml
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Mam obecnie Aquastar w akwa 60l i jest OK...roślinki rosną jednak kiedy nie miałem dodatkowych świetlówek Daylight w akwa było zbyt niebiesko ....Gro-lux tak jak już mówiłem ...bardzo dobra świetlówka...
We wcześniejszym poście podałem najlepsze świetlówki roślinne.
We wcześniejszym poście podałem najlepsze świetlówki roślinne.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Właśnie zamówiłem sobie tą świetlówkę. Na niemieckojęzycznych forach strasznie sobie chwalą.Piwosz pisze:Aquamedic Plant Grow
Zobaczymy.
Tak jak podał Piwosz, jedna roślinna i jedna daylight.
Roślinną wybierz z proponowanych przez Konrada, a daylight obojętnie jakiej firmy.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 10
- Imię: bartek
a propos tematu rowniez mam podobny problem- mysle nad rodzajem swietlowek do swojego akwarium
dodam ze mam 3 belki podwojne t5 co daje 6 swietlowek 54w
w jakiej konfiguracji i kolejnosci (od przodu) powinienem dac swietlowki do akwa z paletkami i duza iloscia roslin?
dziekuje
dodam ze mam 3 belki podwojne t5 co daje 6 swietlowek 54w
w jakiej konfiguracji i kolejnosci (od przodu) powinienem dac swietlowki do akwa z paletkami i duza iloscia roslin?
dziekuje
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
3 roślinne (podkreślą też barwę rybek) + 3 daylight, ułożone naprzemiennie.MaSsAcReR pisze:dodam ze mam 3 belki podwojne t5 co daje 6 swietlowek 54w
Co do konkretnych propozycji świetlówek to wyżej zostało napisane. Wybór należy do Ciebie. ;)