Pomocy mój skalar jest chory

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Maksior
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 216
Imię: Maksym
Kontakt:

Re: Pomocy mój skalar jest chory

Post autor: Maksior » 2008-07-11, 15:45

I Ty sie za palety bierzesz?? za wysoka temperatura to raz a poza tym słyszałaś o czymś takim jak dieta?? Twoje ryby żywia się tylko suchym pokarmem... paletki potrzebują mixów z serca wołowego. Poza tym ile masz tych paletek i w jakim zniorniku??

Śą to albo wiciowce albo nicienie. Pobierz świerzą kupe (najlepiej prosto spod ryby) i zawieź do weterynarza. Obejrzy pod mikroskopem i powie ci co to jest i jaki lek u[color=red][b]RZ[/b][/color]ywać. a jak u[color=red][b]RZ[/b][/color]ywać te leki to zapytaj w osobnym temacie jak je kupisz
216l
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe

Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem

Klaudisia
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Klaudia

Post autor: Klaudisia » 2008-07-11, 18:35

Plaetki są dwie. W akwarium są jeszcze neonki i danio.
ALe od czego mogła by się ona zarazić?
Akwa: 150l

dzieki wielkie,

pozdrawiam

Maksior
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 216
Imię: Maksym
Kontakt:

Post autor: Maksior » 2008-07-11, 22:45

za małe akwarium za mało paletek zła obsada i złe żywienie

Paletka dostała tego bonusa od złej diety. Musisz zacząć karmić czymś innym niż tylko płatkami... serce wołowe obkrajasz z żył mielisz przez maszynke pare razy dalej wyciągając żyłki i błony po cyzm dodajesz zaszetke vibovitu zmielony szpinak mrożony i troche płatków. Mieszasz formujesz w batoniki które zawijasz szczelnie w worki i mroźisz, odkrajasz kawąłek potrzebny do kamrienia.

Wylecz paletki i oddaj bo tylko się męczą. Będą chorowały i karłowaciały. Chyba że kupisz większy zbiornik 200l +
216l
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe

Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem

ODPOWIEDZ